Drága vagy olcsó?

A mai blogbejegyzésem lényege, hogy hogyan lehet egy gyereknek elmagyarázni, hogy valami drága vagy olcsó? A kérdés szülői, a válasz szakértői. 

Heti pénzügyi nevelési AHA-élmény

 

Na, ez az, ami most később jön… Különben előre lelőném a poént…

Drága - gyakori indok a gyerekekkel szemben az elutasításra. De honnan tudja a gyerek, hogy valami drága vagy olcsó?

 

Drága vagy olcsó? – esettanulmány, avagy amikor az élet írja a blogom

 

A következő kérdést kaptam olvasói levélben egy anyukától:

“Kisfiam gyakran jár velem vásárolni. Ilyenkor aztán meg is próbál rávenni, minden alkalommal, hogy valami vacakot vegyek meg neki. Ha rajta múlna, már hegyekben állna otthon mindenféle katona, labda, meg autó. Először még próbáltam neki megmagyarázni, hogy ezekre semmi szüksége, mert otthon ezerféle játéka van, minek még egy újabb. Mostanra viszont már elvesztettem minden türelmem, és csak rávágom, hogy nem veszem meg, mert ez drága. Erre aztán még jobban elkezd követelőzni, és olyanokat mond, hogy “A kenyér nem drága? Azt mindig veszel!”… Hogy magyarázzam el neki, hogy a fölösleges dolgokra kiadott pénzt drágának, sőt egyenesen pénzpocsékolásnak tartom?”

 

Van logika abban, amit anyuka írt, egy azonban biztos: egy 5-6 éves gyerek logikája még nem képezi le azt, hogy valami drága vagy olcsó.

 

Drága vagy olcsó? – mit nem ért ezen a gyerek? 

 

Hát csak azt, hogy Te sem biztos, hogy ezt egyértelműen meg tudnád mondani neki… Ugyanis az, hogy valami drága vagy olcsó, alapvetően nem az árán múlik, hanem az értékén és az élethelyzeteden. Ezt pedig garantáltan nem képes lefordítani egy 5-6 éves. (Még később sem mindig megy.)

A gyereket az bizonytalanítja el a drága vagy olcsó kérdés megítélésében, hogy a drága és az olcsó viszonylagos fogalmak.

 

Drága vagy olcsó? – Te mihez viszonyítasz? 

 

Kb. ezerszer olvashattad már a blogomban, hogy a pénzügyi nevelés kulcsa, hogy milyen példát, milyen mintát mutatsz a gyerekednek a pénzről, a pénzkezelésről. Így lesz ez akkor is, amikor az a kérdés a gyerek számára, hogy ez vagy az drága vagy olcsó.

 

És mit lát a gyerek?

 

Azt, hogy ugyanaz a kétszáz forint olcsó, ha kb. fél kiló kenyeret veszel a családnak, de drága, ha ő akar nagyjából ugyanennyiért egy szendvicset magának. Azt, hogy ugyanaz az ezer forint nem drága, ha egy doboz cigit veszel Magadnak, de drága, ha valami szörnyikét nézett ki a pénztár előtti polcról magának.

Mit ért meg ebből a gyerek?

Hogy a felnőtteknek mindent szabad, neki meg nem engednek meg semmit. (Rémlik még valami ilyesmi gyerekkorodból?)

 

Drága vagy olcsó? – tanítható-e a viszonyítás? 

 

Naná, különben még most is mindenki az elsős matekkal birkózna… Ha jobban belegondolsz, a kivonás is egyfajta viszonyítás: a különbség annak függvényében változik, hogy a számegyenesen melyik ponttól (azaz melyik számtól) kezded a visszaszámlálást.

Szóval a drága vagy olcsó dilemma magától megoldódik, mihelyst a gyerek

 • rendelkezik egy stabil számfogalommal (ez az iskolaérettség feltétele, tehát nagycsoport végére már van ilyenje a gyereknek, és az többnyire elég stabil is, bár a suliban még szilárdul)
 • elkezd foglalkozni az összeadással, kivonással, és megérti annak logikáját
 • hall arról Tőled valamit, hogy az ár nem azonos az értékkel.

Ez utóbbi gondolat az, amihez küldöm a heti pénzügyi nevelési AHA-élményt – ami ezúttal nem a saját mondatom, viszont annál jobb:

Drága vagy olcsó? A gyerek is képes megtanulni, ha ezt elmagyarázod neki.
És hogy mennyit ér valami?

Erről kapsz egy extraanyagot – ha Te is tagja vagy az eznemjatek.com szülői közösségének!

 

arrow_down_orange

 

 • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.09.19-én este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

 • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
  Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

  Illusztráció: Rácz Maya

  olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

Még jobb hír:  Pénzmesék weboldala és hírlevel is megújul! Most bele is szólhatsz, hogy mi legyen a weboldalon! Miről olvasnál szívesen? Itt megmondhatod a véleményed! ›››

 • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube