Gyereknevelés és pénz – fegyelmezés pénzzel

Vannak, akik szerint jó ötlet a gyereknevelés eszközeként a fegyelmezés pénzzel. Mások úgy gondolják, hogy ezzel csak anyagiassá tenné a gyereket, tehát élből elutasítják. Én meg azt mondom, hogy a dolog nem ennyire fekete vagy fehér. Pontosabban nem is erről van szó…

Gyereknevelés és pénz – fegyelmezés pénzzel

 

Lehet, hogy most sokaknak nem fog tetszeni az, amit mondok, de meglehetősen karaktertes véleményem van arról, amikor egy szülő elsősorban a pénzt tekinti fegyelmezési eszköznek… Ezzel kapcsolatos a heti pénzügyi nevelési AHA-élményünk is:

Fegyelmezés pénzzel - biztos, hogy ez jó ötlet?

Ez így első blikkre ez lehet, hogy sokkoló. De csak első blikkre. Ha másodszor is elolvasod, akkor lehet, hogy igazat adsz.

Fegyelmezés pénzzel – egyáltalán mi a fegyelmezés? 

Fegyelmezés pénzzel - gondold újra!

Professzor MalacPersely desingja: mydentity.hu

 

A legtöbb szülő a fegyelmezésen kizárólag a büntetést érti. Pedig az csak eszköz. Mégpedig csak az egyik eszköze a fegyelmezésnek. A dolog ugyanis ennél sokkal színesebb. Már ami az eszköztárat illeti. Mert a fegyelmezés azt jelenti, hogy a gyereket valamilyen módon ráveszem arra, hogy azonosuljon a szabályokkal, értékrenddel, stb., amiről szülőként úgy gondolom, hogy követendő a számára. Vagyis ebből következik néhány dolog:

 1. a fegyelmezés nem azt jelenti, hogy rákényszerítem a gyerekre az akaratomat, hanem azt, hogy valahogy rábírom arra, azonosuljon azzal, vallja a magáénak azt, amit én a legjobbnak ítélek az ő számára
 2. a fegyelmezés nem egyenlő a büntetéssel – csak egy lehetőség a fegyelmezés eszköztárában. Ergo ott van még a jutalmazás és az ösztönzés is.

Fegyelmezés pénzzel – nem rossz, csak ne legyen kizárólagos

 

És akkor most jön az önellentmondás – legalábbis elsőre: lehet pénzzel fegyelmezni. (Bár megjegyzem, én nem szeretem, nem is szoktam ajánlani, majd azt is leírom, hogy miért nem.) Vannak családok, akiknél ez műxik. Méghozzá jól.

Csakhogy! 

 

Ezekben a családokban is csak azért működik a dolog, mert kiegészíti nagyjából még másik ezer dolog, ami pénz nélkül is működővé tenné a gyereknevelést ezekben a családokban:

 1. a szilárd értékrend
 2. szülői példa
 3. erős családi norma- és elvárásrendszer, ami szeretetteljes

különféle megnyilvánulásai, eszközei. Ha ezeket nem kísérné a fegyelmezés pénzzel, akkor is kiválóan működne a gyereknevelés.

A bibi ott van, ha a fegyelmezés szinte kizárólagos, de legalábbis elsődleges módszere a pénz. (Ha jobban megnézed, mit írtam, akkor tényleg erről van szó.) Ez az a tipikus eset, amikor tényleg jó esély van arra, hogy a fegyelmezés a pénzzel valóban anyagiassá tegye a gyerekünket. És őszintén szólva ez az az eset, amikor egyértelműen kiderül, hogy a szülő fantáziátlan gyereknevelés terén – pontosabban egyszerűen csak lila gőze sincs arról, hogy minek mentén kéne nevelnie a gyereket. Nincs mit átadnia neki, mert maga sincs tisztában azzal, hogy mit adhatna át neki. Mert a szilárd értékrend, ami minden gyereknevelés alapja, legalább annyira, mint a szeretet. Ha nincs értékrend, amit maga a szülő is követne, akkor nincs aminek mentén ő maga is példaszerűen viselkedhetne.

A pénzterapeuta (köz)beszól:

Most egy kicsit “átbeszélek” az eletdesign.hu blogomról pénzügyi coachként, mert nem egyszer kérdeztem már meg ügyfelem, hogy mi az ő szilárdan vallott értékrendje. Általánosságoknál ragadtunk meg, bár a legtöbbször a lista elején szerepelt a család. Jó, család. De ez konkrétan mit jelent? Érdekes módon a legtöbbeknél ilyenkor jön az ötölés-hatolás, de aztán csak kicsúsznak olyan mondatok, mint pl. hogy időt szánjanak a családra, és együtt legyenek. Aztán jön a kérdés, hogy most mennyi időt töltenek ezek az emberek a családjukkal – és akkor jönnek rá, hogy ez nem is az ő értékrendjük, hiszen nem eszerint élnek, hanem csak egy szép vágy, ami viszont annál értékesebb. Neked mi az értékrended? Eszerint is élsz? Mit mutatsz meg ebből a gyermekednek? Jó példa vagy, aki az értekei szerint él, vagy bort iszol, és vizet prédikálsz?

Fegyelmezés pénzzel – mire használják a legtöbben? 

 

A fegyelmezés fajtáitól függően:

 • büntetés – ennek is van két fajtája, ha a pénzről van szó:
 1. levonás – amikor a már megszerzett, vagy a gyereknek adott pénzből vesznek el, vagy vissza (pl. a zsebpénzből levon a szülő valamilyen elmulasztott munka, vagy nem helyesnek ítélt viselkedés miatt)
 2. megvonás – amikor egyáltalán nem ad pénzt a szülő a szokások és megállapodások ellenére (pl. a havi, vagy heti rendszerességgel érkező zsebpénzt megvonja a szülő valamiért)
 • jutalom – az elvárt viselkedést díjazzák így szülők
 • ösztönzés – házimunka rendszeres elvégzését, illetve a suliban a jó jegyek elérését próbálják így motiválni a szülők.

 

Fegyelmezés pénzzel – miért nem az igazi? 

Mert magában(!) nem az.

 1. levonás – ez olyan, mintha adót fizetne a gyerek. Megfizeti a “rossz voltam” adót. Te mennyire szívesen fizetsz adót? Pedig igazából az adó sem büntetés, hanem egyéni hozzájárulás ahhoz, hogy civilizált körülmények között élhessünk. (Vagy legalábbis eredetileg erről szólt az adófizetés…) Most meg mindenkinek olyan, mintha a fogát húznák. Már csak ezért sem jó a pénzhez a büntetést kapcsolni, mert bármilyen meglepő, de később az adófizetési morál bánhatja. (Tényleg volt olyan ügyfelem, aki gyerekkorából hozta magával a pénzbüntetést, amit otthon a szülei “rossz voltál” adónak hívtak…)
 2. megvonás – ez konkrétan egy megkötött megállapodás felrúgása, amit a szülő követ el. Talán fura ezt hallani, de ha egyszer abban állapodtatok meg, hogy heti/havi rendszerességgel a gyerek kap X összeget, és ez az ő zsebpénze, amire a gyerek számít, mert kötelező kiadásai akkor is lesznek, ha rossz volt, meg akkor is, ha nem, ezzel lényegében azt éred el, hogy azért, mert valamit nem jól csinált, azzal bünteted, hogy mást se csinálhasson jól, hiszen pénz híján nem tud eleget tenni bizonyos kötelezettségeinek, vagy alapvető igényeit nem tudja kielégíteni (pl. nem tud elmenni fodrászhoz, pedig már elég torzibozi, amiért meg a suliban kap esetleg letolást – igen, vannak még ilyen sulik).
 3. jutalmazás – nem tudom, ki hogy van vele, de nem hiszem, hogy, a gyerek a teljesítménye elismerése gyanánt alapvetően pénzre vágyik. Sokkal inkább az elismerésre (és nem a dicséretre!). Ki az, aki be tudja lőni, hogy egy verseny megnyerése pl. mennyibe kerül – pénzben? Mert munkában igen, nagyjából lehet tudni, hány óra felkészülésben, tanulásban volt ez a gyereknek. És a Te örömödet tudod mérni pénzben? Amivel díjazod a gyerek teljesítményét? Hát, ezért nem tartom jó ötletnek, hogy a versenyért X ezer forint járjon…
 4. ösztönzés – már többször leírtam: van, ahol fizet a szülő a szoba kitakarításáért, agy az ötösökért. Viszont az, hogy ez működőképes rendszer-e, attól függ, hogy megvan-e emellett az is, ami nélkül semmilyen ösztönzés nem működne a családban (ergo inkább annak kellene meglennie, semmint a pénznek). Én azt vallom, hogy házimunkát azért végzünk, hogy egymásnak segítsünk, vagyis az egymás iránt érzett szeretetünket fejezzük ki vele. (Senki idegen nem fog bejönni önszántából az utcáról, hogy kitakarítson helyettem, ahogyan én sem mosom ki egy vadidegen gatyáját. A családomért azonban megteszem, mert őket szeretem. Ahogyan a gyerekeim is azért vesznek részt a háztartási melókban, hogy nekem segítsenek, mert engem szeretnek nem a mosogatást, meg a vasalást. Így meg több időm jut rájuk, ami nekik bőven megtérülő befektetéssé teszi a házimunkát.) A tanulást sem az én két szép szememért, vagy a pénzért kell, hogy megtegyék a gyerekek, hanem magukért: a tanulással ők lesznek többek, jobbak, okosabbak, értékesebb emberek. Ha ez is része a családi credonak, akkor ehhez sem kell pénz, mint ösztönző eszköz.

Fegyelmezés pénzzel – vagy másképp? 

 

Igen, lehez ezt másképp is. Erről pedig az eznemjatek.com szülői közöségének fogok írni pénteken este… 🙂

arrow_down_orange

 

 • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.08.08-án este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

 • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
  Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

  Illusztráció: Rácz Maya

  olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

 • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube