Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/srv/pagonymedia/eznemjatek.com/httpdocs/wp-content/uploads/et_temp/penzharcos-gyerek-18534_186x186.jpg) is not within the allowed path(s): (/var/www/customerwebs/himercs/eznemjatek.com/:/var/customers/tmp/himercs/:/usr/share/php/:/usr/share/php5/:/tmp/) in /var/www/customerwebs/himercs/eznemjatek.com/wp-content/themes/TheStyle/epanel/custom_functions.php on line 1427
Pénzügyi önvédelmi oktatás – gyerekeknek feb18

Tags

Related Posts

Share This

Pénzügyi önvédelmi oktatás – gyerekeknek

Ha már a pénzügyi védelmed kiépítéséről beszéltünk, arról sem ártana néhány szót váltanunk, hogy mindezt hogyan taníthatod meg a gyereknek is. Ha ugyanis a pénzügyi intelligencia alapja az önbizalom, akkor a pénzügyi biztonságodé pedig az, hogy legyél anyagilag védett.

Mindez nagyon szép gondolat, és talán még azt is leszögezhetjük, hogy a leírtak alapján fontos is.

De hogyan tanítsa meg ezt az ember fia/lánya egy gyereknek???

foto: freedigitalphotos.net alapján saját montázs

Ha odaállsz azzal a gyerek elé, hogy “Fiam, tanulj meg félretenni a szűkösebb időkre!”, Szerinted mennyire fog átmenni az üzenet? Bár ez is egy lehetőség, de ez még valószínűleg kevés lesz az üdvözüléshez.

Aztán ugye ott van az általam sokat emlegetett jó példa. Ezt gyakorlatilag a pénzügyi nevelés minden területére és fázisára rá lehet húzni, mert valóban működik! Gondolj csak bele! Mi mindent tehetsz csak ezen a téren?

  • bevonod a gyereket a havi jövedelmed felosztásába – természetesen a korának megfelelő szinten. Ha már ért a nagyobb számokhoz , tehát ezres számkörben is magabiztosan számol, akkor közösen is leülhettek átszámolni, mi mennyi, és melyik összeg, mire és hová megy. Ha kisebb, akkor az is elég, hogy ha csak látja, hogy Te ezzel molyolsz, és számok nélkül, csak nagy vonalakban magyarázod el neki, hogy mit és miért csinálsz (ld. következő pont).
  • válaszolsz a gyerek összes kérdésére, ami ezzel kapcsolatban csak felmerül benne – hogy miért van erre szükség, hogy milyen gyakran csinálod, hogy miért már a hónap elején teszel erre a célra félre, mire szolgál ez a pénz, és miért nem nyúlsz hozzá mindig…, stb.
  • bevonod a tartalék felhasználásába is – már persze ha valami olyan szitu merül fel, hogy elkerülhetetlen az így félretett összeg (legalább részbeni) felhasználása. Természetesen ezt is a korához mérten adagolva és el is magyarázva neki, hogy most a bajban milyen kifizetődő is, hogy már előre gondolkodtatok, és nem éltetek fel mindent.

Mit tehet még egy szülő, ha az anyagi védettségről akar tanítani?

Mondjuk mesélhet. Ezt persze megtehetik a nagyszülők is. A gyerekek ugyanis még kamasz korukban is képesek nagyon hálásan hallgatni a családi legendárium sztorijait. Ha az anyagi védettség példája már generációkon keresztül húzódó gyakorlat a családban, az tuttira nagy hatással lesz a gyerekre.

A mese azonban más vonatkozásban is előkerülhet.

Érdekes, hogy tanmeseként mindig a három kismalac meséjét szokták előrángatni a tudorok. Kiyosakinál is találkoztam vele, ő többé-kevésbé gyakorlatiasan közelítette meg a kérdést, és a magyarázatot, amit a meséhez fűzött. Ezzel együtt sem hiszem azt, hogy elég direkt lenne az átkötés. Magyarországon is van olyan gyerekpénzügyekkel foglalkozó szakértő, aki a munkafüzetében a 6-14 éves korosztálynak ajánlja a három kismalac meséjét. Az ő előadásában azonban sajnos még erőltetettebb a mese. (A mese feldolgozását szolgáló munkafüzeti kérdések pedig egyértelműen a felnőtteknek szólnak, és nem a gyerekeknek… Nyugodtan nézd meg a kérdéses “tananyagot”, Te is meggyőződhetsz róla.)

Ezért úgy gondoltam, mindenképpen megoldás kell erre a helyzetre. Ha nincs más, aki megtegye Helyetted, akkor tedd meg Te Magad! – gondoltam én roppant proaktívan, úgyhogy megírtam a mesekönyvet… 🙂 Még nem vagyok egészen készen vele, no meg nem árt időt szánni a kiadásra is, de azt tervezem, hogy letölthető verzióban is meg lehet majd rendelni, azzal meg hamarabb megleszek, ill. Neked is olcsóbb lesz. 🙂

Ha minden jól megy, húsvétra már lesz egy tutti ajándékod nagyovis-kisiskolás korú gyerkőcödnek…

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube