Civilek is (pénzügyi) pályára állnak

Volt valaha egy cikk az Indexen még augusztusban Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. egyik igazgatója tollából, ahol egyfajta Civil Pénzügyi Akadémia megalapítását sürgette a magyar pénzügyi kultúra javítása érdekében. Az egészet valami alulról, az interneten (konkrétan Facebookon) szerveződő civilkezdeményezként vázolta.

Bár már korábban is volt sok szép elképzelés, de azok mind elsősorban az államra tolták annak a felelősségét, hogy mit és mikor és mennyit tanít meg az állampolgárainak a pénzügyekről. A másik gyenge pontjuk ezeknek az elképzeléseknek az volt, hogy nem lett belőlük semmi. (Bár most is szerepel az új közoktatási koncepcióban a pénzügyi ismeretek oktatása, valahogy az az érzésem, hogy ebből sem lesz semmi. Legalábbis semmi hatékony. Egyrészt azért, mert a felelős és hatékony pénzkezelésről az a pedagógus nem tud majd hitelesen előadni, aki az óra megtartása után kivonul tüntetni az alacsony közalkalmazotti bér miatt. Másrészt azért, mert a pénzügyi ismeretek még nem egyenlő a pénzügyi intelligenciával. Tehát csak azért, mert tudom, hogy mi a lép, még nem biztos, hogy tudom, mi a pontos szerepe a szervezet működtetésében, hogyan illeszkedik a rendszerbe, és hogyan használjam ki ezeket az ismereteket a saját javamra. Harmadrészt meg azért, mert hiába a pénzügyi ismeret, meg ha még netán pénzügyi IQ-t is kapna a gyerek a suliban, ha otthon valamie gészen mást lát a szüleitől, akkor csak egy nagy katyvasz lesz belőle a fejében, és csinálja azt, amit ki tud hozni belőle, de nem azt, ami jó is lenne neki.)

Szóval igenis arra van szükség, hogy végre átlépje mindenki a maga árnyékát: vegyen egy nagy levegőt, és elkezdjen művelődni.

Erre két kezdeményezés is elindult a múlt hónapban.

Az egyik a tudatos fogyasztó szemszögéből közelít: azokat a jó munkás embereket/asszonyokat próbálja meg összegyűjteni, akik végre öntudatos pénzügyi termék fogyasztóként akarnak megnyilvánulni. Ez pedig nem más, mint a Doubravszky György által jegyzett Hiteltársulás. A Bagolyvár Kiadó főnöke a fogyasztói közösségek mintájára szervezte meg azt a fogyasztóvédelmi kört, amelyik a hiteleseket tömöríti, hogy egységben minél nagyobb erőt képviselhessenek – gazdaságilag is. Az alapító úgy gondolja, hogy a beszerzésben már ismert mennyiségi rabbatt mintájára ők is jó tárgyalási pozíciót tudnak elérni a tömeges hiteligényükkel, ill. az ezért cserébe felajánlható tömeges megtakarításaikkal. Nem mindenki kommentálta lelkesen a dolgot (pl. a takarékszövetkezetek), de most nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy valami végre megmozdult. Persze az sem ártana, ha összejönne, mert hiába van mozgalom, ha nincs semmi látszatja.

Fordul a kocka... Csak figyelj!

A másik pedig kimondottan a pénzügyi IQ izmosítására hajt, ez pedig az én szerény kezdeményezésem, a PIQ(pénzügyi IQ)-koalíció. Nem tudom, kinek mondanak valamit a közreműködők nevei: Papszt Kriszta, Vidi Rita, Barczáné Görgei Beáta, dr. Farkas Anikó. Mind tapasztalt vállalkozónő, és valamilyen formában a vállalkozáson túl is van közük a pénzügyekhez. Első megnyilvánulásként rögvest kutatásba fogtunk, ami még jelenleg is tart. Erről az első “jelentést”  várhatóan november közepén fogjuk közzétenni.

De mással is készülünk: november 2-án konferenciálunk. A téma: A jég hátán is… – avagy pénzügyi túlélő stratégiák a válságban. Erről bővebb info itt érhető el. A lényeg: csupa olyan pénzügyi trükköt, tippet, gondolkodásmódbeli kezdőlökést (-rúgást), túlélőstartégia-lehetőséget kapsz majd itt, amit azonnal használni tudsz majd.

Szóval lehetőség van dögivel, és egyre több lesz. Csak győzz válogatni! (Az viszont biztos, hogy ahol csak tudok, én ott leszek!)

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube