Mire kell Neked a pénz?

Újabb cikk a régmúlt homályából (konkrétan 2011. február 27-éről), és az eznemjatek oldal csecsemőkorából, amikor még eznemjatek.hu-nak hívták. (Most meg már ugye eznemjatek.com-nak.) Tudod Te, hogy mire kell Neked a pénz??? Biztos??? 

Mármint hogy biztos, hogy arra kell Neked, amit hiszel, hogy kell Neked?

Mindjárt oszlatom a homályt a meglehetősen ködös megfogalmazásom körül, de előtte hadd tegyek fel egy kérdést: mit hallottál, tanultál anno a szüleidtől, mire kell egy embernek a pénz? Miért törjük magunkat minden nap, hogy szerezzünk belőle? Szigorúan életvitel, életstílus kategóriában gondolkodj, mert most ezen a pályán versenyez a kisördög a kiskakassal!

Na, ha valami ilyesmiket szedegetsz össze, akkor biztos lehetsz benne, hogy már megint a kisördög nyomatja a magáét:

  • A bevételeim a kiadásaim fedezését szolgálják.
  • Azért kell a pénz, hogy legyen mit enni, inni, magamra venni és hol lakni.
  • Nekem azért kell a (sok) pénz, hogy teljesíthessem a vágyaimat!

Hááát, elég érdekes kis lista jött itt össze,  kiskakas majd mindjárt ki is fejti a véleményét, hogy miért:

“Öregem, lehet, hogy jól keresel, és még az is lehet, hogy sok pént kapsz, de csak elkölteni tanultad meg, az biztos! Ha mindet elszórod, hogy akarsz, vagy meddig tudsz jól élni?”

A kiskakas az arcodba is kukorékolta a lényeget: tökmindegy, melyik mantrát nyomja Neked ezek közül a kisördög, Neked a pénz csak arra kell, hogy elkölthesd. Nem tudom, ki látott már olyan gazdag, de legalábbis jómódú jó munkás embert, aki a költéseiből gazdagodott meg… (Ezzel ugyan reklámozta magát egy vásárlói közösség, de két oka is van annak, hogy ezt nem tartom hitelesnek: egyrészt, mert ez közgazdasági nonszensz, tehát egy mondaton belüli ellentmondás, másrészt mert meg lehet nézni, mi lett a történet vége…)

A coach (köz)beszól:

Ha őszintén a szívedre teszed a kezed, akkor meg tudod mondani, hogy elgondolkodtál-e már valaha is azon, mire kell Neked a pénz? Ha eddig még nem tetted, akkor itt az ideje. Ha már megtetted, akkor itt a következő kérdés: komolyan elgondolkodtál már rajta, vagy nem jutottál tovább a közhelyeknél? 

  • A bevételeim a kiadásaim fedezését szolgálják. – Na, ez a tipikus fizetéstől fizetésig élő ember. Ugyanis mindig fog találni valami kiadást, hogy el is tudja költeni a bevételeit. Ő az, aki mindig azt mondja, hogy először kifizetek mindent, aztán majd ha hó végén marad valami, akkor azt félreteszem. Aztán meg csodálkozik, hogy hó végén nincs egy lyukas kanyija sem. Hogy hogyan kéne ezt máshogy csinálni, azt is megtudhatod itt.
  • Azért kell a pénz, hogy legyen mit enni, inni, magamra venni és hol lakni. – Biztos, hogy erre kell a pénz? Helyesebben hogy CSAK erre??? Mert ha úgy gondolod, igen, akkor ugyanott vagy, mint az előző pontban emlegetett embicke. Ugyanúgy attól várod a csodát, hogy majd akkor teszel félre, ha… Szóval Neked is erősen ajánlott itt szétnézni.
  • Nekem azért kell a (sok) pénz, hogy teljesíthessem a vágyaimat! – ha az előző típus a fizetéstől fizetésig élő jóember volt, akkor ez meg a carpe diem típusú: él bele a mába, a vágyai kiélése, mit kiélése, kielégítése fontosabb, mint az, hogy félretegyen, de még attól is, hogy minden kötelezettségét, számláját rendezze. Ő az ősember tipikus modernkori megfelelője, aki még mindig úgy él, mintha egyetemista lenne. Ő az örök adós: egy idő után már fűnek-fának tartozik. Ezt egy ideig ugyan elodázhatja az a tény, hogy esetleg tehetséges az illető a saját szakmájában, és egyre jobban keres. Lehet sok csilivili meg ultramodern kütyüje is, de ez olyan cifra nyomorúság: a fényes díszlet csak az állandó pénzzavart takargatja. Ennek a típusnak a látszat ellenére szintén nagy szüksége van arra, hogy tanuljon egyet-mást a pénzről.

Aminek világosnak kell lennie mindenkinek: a pénznek nem csak arra kell szolgálnia, hogy a kiadásokra elég legyen, meg hogy a hirtelen támadt, vagy éppen régi ötleteimet, vágyaimat váltsam valóra vele. Arra is jónak kell lennie, hogy biztonságot adjon, ill. arra is, hogy sokasodjon. Na, ehhez kell a pénzügyi intelligencia, hogy ezt a kiadásfedezet-vágymegvalósítás-biztonság-többszörözés mátrixot kiegyensúlyozd!

Az meg viszont tanulható.

Úgyhogy no para, lehettek még haverok a pénzzel! Például itt, katt ide:

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube