Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/srv/pagonymedia/eznemjatek.com/httpdocs/wp-content/uploads/et_temp/prof_mp_20120818_blog-90722_186x186.jpg) is not within the allowed path(s): (/var/www/customerwebs/himercs/eznemjatek.com/:/var/customers/tmp/himercs/:/usr/share/php/:/usr/share/php5/:/tmp/) in /var/www/customerwebs/himercs/eznemjatek.com/wp-content/themes/TheStyle/epanel/custom_functions.php on line 1427
Tanulj meg írni! aug18

Tags

Related Posts

Share This

Tanulj meg írni!

A múlt heti postomban arról volt szó, hogy a mateknak mennyi köze van ahhoz, hogy valaki jól tud-e majd bánni a pénzzel, vagy sem. A tapasztalatom azt mutatja ugyanis, hogy a szülők csak a két végletet ismerik: vagy úgy gondolják, hogy a matek csak arra jó, hogy legyen mivel megszórni a gyerekek tömegét a suliban, pláne az érettségi-felvételin, és igazából a négy alapműveleten kívül semmi értelme nincs egy átlagember számára, hogy behatóbban foglalkozzon a matekkal. A másik véglet viszont az, hogy ha nem lesz minimum Milton-díjas matematikus a gyerekből, akkor esélye sincs arra, hogy valaha is jómódú legyen. Ahogy arról a múlt héten olvashattál, szerintem az igazság itt is a két szélsőség között van. Fontosnak fontos, mert a számolás alapvető kultúrtechnikának számít, már évezredek óta – és nem véletlenül. 

Most, az olvasás és a számolás után előveszünk egy újabb alapvetőnek számító kultúrtechnikát, és megnézzük, miért olyan fontos, hogy ezt is felnőtt módon használd a pénzügyeidben. 

A kultúrtechnikák mai sztárja nálunk:

az írás

Igen, ezt már sokkal egyértelműbben találja mindenki alapvető kultúrtechnikának, mint pl. a matekot. (Pedig az is az, csak kultúrtechnikaként számolásnak hívják.) Éppen ezért szokott a legtöbb ügyfelem rám csodálkozni, amikor az írást mint a pénzügyi intelligenciát megalapozó egyik legfontosabb eszközt emlegetem. Hiszen az írást mindenki ismeri, mindenki használja napi szinten is, még akkor is, ha csak gépelés formájában (én speciel már idejét sem tudnám megmondani, hogy az aláírásomon kívül mikor írtam utoljára kézzel). És éppen ezért mindenki a mindennapi használatból indul ki, amikor az írásról beszél, gondolkodik – és nagyobb részt elképzelni sem tudja, hogy ennek mi köze lehet a pénzügyi IQ-hoz. Pedig elég csak egy jól irányzott kérdést ehhez feltenni…

A coach (köz)beszól: 

Mi köze a pénzügyi intelligenciának az íráshoz? Gondolj bele! Ugyanúgy, ahogy Neked meg kell tanulnod olvasni a sorok között, ha a pénzedről van szó, más is olvasni fog a Te soraid között, ha a pénzügyeiddel összefüggésben írsz. Márpedig nem keveset fogsz írni Te is, legfeljebb nem gondolod így végig. Ha például összeírod a bevásárlólistát a párodnak, mert másnap neki lesz ideje elmenni bevásárolni, már akkor is pénzügyi döntéseket hozol, amelyeket azonban a párodnak kell végrehajtania. És ha Te csak annyit írtál, hogy hozzon csirkét, aztán mégsem “bontott csirkével” állít haza, akkor meg kész a balhé. (Csak hogy az 1976 után születettek is értsék, miről van szó…)

Vannak ilyen balhék a bankkal is, meg a biztosítóval is, meg másokkal is időnként, csak azt általában nem úszod meg egy kiadós veszekedéssel, hanem a pénztárcád is bánja… Kell az Neked

Igen, az írást és az olvasást nem véletlenül tanítják együtt az iskolában is. Mert egyik a másikra “rásegít”. A pénzzel kapcsolatban ugyanez a szitu: ha megtanulsz a sorok között olvasni, akkor Neked meg meg kell tanulnod úgy írni, hogy ne lehessen a sorok között semmit sem találni. Azaz

egyértelműen kell tudni írni, fogalmazni. 

Való igaz, nem könnyű ez egy olyan világban, ahol egy-egy jogszabálynak legalább annyi értelmezése van, mint a világirodalom legnagyobb példányszámban eladott művének, a Bibliának. Ami azonban irodalmi műként elnézhető a Bibliának, hiszen egy irodalmi, pláne egy hitéleti műnek éppen az a feladata, hogy mindenkinek mondjon valamit, ami mélyen érinti, tehát éppen az a dolga, hogy minél többféle értelmezésnek adjon helyet, az egy törvény esetében már elég gáz. Viszont emberi

foto: saját montázs

faktor van a törvénykezésben is, ezért nem tud mindig egyértelmű lenni. Ezért van szükség bírókra, meg Kúriára (anno Legfelsőbb Bíróságra), akik értelmezik ezeket. Ha viszont a Te pénzügyekkel kapcsolatos írásodat már jogászok kezdik elemezgetni, az régen rossz.

Szóval ami az írás használatával kapcsolatos legfontosabb jótanács Professzor MalacPerselytől:

  1. Először tanuld meg, mik az alapvető pénzügyi fogalmak!
  2. Értsd is meg őket!
  3. Használd is azokat!
  4. Amikor bármit is írsz, aminek hatása van a pénztárcád vastagságára, legyen az bevásárló lista, vagy hitelkérelem, mindig HÁROMSZOR olvasd el, amit írtál!
  5. Azt meg különösen, amit más ír a Te nevedben (pl. ügyvéd, közjegyző, biztosítási ügyintéző, vagy akár az egyébként jól megválasztott pénzügyi tanácsadód)!
  6. Ha belebonyolódsz, először fogalmazd meg, amit mondani akarsz, lebutítva, mintha egy amőbának kellene magyaráznod. Ezt lehet aztán a megfelelő, ismétlem, a MEGFELELŐ pénzügyi fogalmakkal helyettesíteni, cizellálni, stb. igény szerint. Egy a lényeg: ne vesszen el közben a mondat eredeti értelme!
  7. Ha még ezután is bizonytalan vagy, akkor mutasd meg valakinek, akinek a titoktartásában és/vagy a szakértelmében bízol. Több szem többet lát. Ha valahol magyarázni kell a szöveget, az már baj, akkor vissza az íróasztalhoz!

Egy dolog még azért fúrja az oldalam… Nagyon szeretnék pénzügyi rémtörténeteket gyűjteni! Ha Neked van olyan, ami éppen azért nevezhető pénzügyi horrornak, mert valami olyan hivatalos iratot kellett fabrikálnod, amely aztán nem talált egyértelmű megértésre, és valamilyen név alatt (akár nicknév alatt is) megosztod velünk, azért azon nyomban és postafordultával küldöm a virtuális vállonveregetést és a sok köszönetet!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube