5 ok, amiért a pénzügyi nevelés és a környezeti nevelés részei egymásnak – és Te sem hagyhatod ki!

A pénzügyi nevelés és a környezeti nevelés ikrek. Ha hiszed, ha nem. A gyereknek viszont jó lenne megtanítani – már csak azért is, mert a  XXI. században bárkinek a személyes pénzügyi rendszere csak így lesz hosszú távon is fenntartható. 

Pénzügyi nevelés és környezeti nevelés – itt az öko-eko szemlélet!

 

Már egy ideje lehet ilyesmiről hallani, hogy a világnak a fenntartható fejlődés irányába kéne haladnia, ha túl akar élni. Vagyis a gazdasági érdekeket nem lenne szabad a környezetiek és a társadalmiak elé helyezni. Igazából a fenntartható fejlődés elmélete így néz ki:

A fenntartható fejlődés az egynesúlyon alapul.

foto: saját montázs

 Eszerint az emberiség fejlődése úgy néz ki, mint egy háromlábú kisszék (alias kecskeláb – ne mosolyogj, tényleg így hívják a háromlábú kisszéket! 🙂 ), ami mellesleg még a fizika törvényei szerint is az egyik legstabilabb alkotmánynak számít. De csak akkor, ha mindhárom lába a súlypontba mutat, ergo egyenlően támasztja alá a széket. Bármelyik láb hosszabb, azzal kibillenti a kisszéket a súlypontjából, és az borul is, ahogy kell.

Hát így tessék gondolni a környezet-gazdaság-társadalom hármasra is! A metszeteket elnézegetve láthatod, milyen életvitelre lehetne számítani egy olyan világban, ahol csak két tényező érvényesül, a harmadikkal meg majd csak lesz valami. Ha pl. az emberek túl nagy súlyt helyeznek a gazdaságra, és emellett még a társadalom rúg labdába, akkor max egy méltányos életvitelre lehet számítani ebben a világban: a társadalom méltányolja még néhány évtizedig, aztán meg kihalunk, mert nem lesz elegendő iható víz, belélegezhető levegő… Ha a gazdaság és a környezet (vágyálom!) egyensúlyban van, az életképes ugyan, mert van benne potenciál, de a társadalmi érdekek érvényesülése nélkül káosz és anarchia lenne belőle előbb-utóbb – tehát ez egy meglehetősen kényes és törékeny egyensúlyi állapot lenne. Ha a társadalom és a környezet van kibékülve egymással, mindezt azonban a gazdaság visszafogásával éri el, akkor max egy elviselhető életre lehetne berendezkedni – nagyjából a természeti népek szintjén. Ha viszont minden kell, vagyis a civilizáció most ismert foka, a társadalmi igazságosság és az élhető környezet is, akkor ideje egyensúlyba hozni a rendszert, mert csak ebben az esetben van esély arra, hogy még legyen egy pár millió évünk itt a Földön.

 

Mit jelent ez a személyes pénzügyeidben?

 

Ez lesz az a pont, amit majd megbeszélünk a heti pénzügyi AHA-élmény kapcsán az Életdesign blogon. Pénteken délután kettőkor érkezik az új bejegyzés, vagyis ha most átkattintasz az oldalra, akkor máris olvashatod is a legfrissebb blogbejegyzést! ›››

 

Olvasd az Életdesign.hu-t!

 

Még többet akarsz? 

 

OK, gyere! Legyél Te is Életdesigner! Csakis az Életdesign.hu közösség tagjainak szóló extratartalmakkal, tudásanyagokkal jövök minden pénteken este 6-kor, hogy a Te pénzügyi intelligenciád is gyémántszerkezetűre legyen csiszolva, ne csak a gyermekedé! ›››

Legyél Te is Életdesinger!

 

Pénzügyi nevelés és környezeti nevelés – miért együtt? 

 

Ezek után itt az ideje, hogy megtudd, miért is olyan fontos a gyerek pénzügyi intelligenciájának csiszolása szempontjából is, hogy “zölden” lássa a világot, azaz miért lényeges, hogy öko-eko szemléletet kapjon Tőled:

 

 

 Pénzügyi nevelés és környezeti nevelés – jó, jó, de hogyan? 

 

Erre is van 7 jó tippem. Meg is tudhatod pénteken este 6-kor, mert akkor érkezik az eznemjatek.com szülői közösségének a heti hírlevelem…

arrow_down_orange

 

  • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.08.08-án este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

  • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
    Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

    Illusztráció: Rácz Maya

    olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

  • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube