5 tipp, hogyan csinálj kedvet a gyerekednek a takarékoskodáshoz

A takarékoskodás komoly meló. Viccen kívül. Tudod Te, mennyit agyal, mérlegel, gondolkodik egy 5-6 éves gyerek azon, hogy most félretegye-e a pénzét a vágyott Moster High babára/LEGO Hero Factory figurára, vagy inkább fagyit vegyen rajta, ha már ilyen dögmeleg van? Nekünk talán nem tűnik akkora wasistdas-nak ez az ügy, pedig gyerekként nekünk sem ment könnyebben…

5 tipp, hogyan csinálj kedvet a gyerekednek a takarékoskodáshoz

 

Még egyszer mondom, a takarékoskodás – azaz az a roppant bonyolult gondolkodási és szokásokon alapuló cselekvéssor, amelynek eredményeképpen képesek vagyunk egy meghatározott céllal pénzt gyűjteni – nagy meló. Gondold csak végig,

A takarékoskodás nem kis meló. Főleg egy gyereknek.

Professzor MalacPersely desingja mydentity.hu

mi minden kell hozzá!

 

 1. célkitűzés – sok felnőtt sem képes értelmes célokat kitűzni maga elé, mert jó néhányan úgy gondolják, annyi minden változik, nincs is mire célokat meghatározni és tervezni, ergo ez tökfölösleges, vagy éppen egyetlen célja az, hogy hó elejétől hó végéig kihúzza. Egy gyerek ezt még csak tanulja, vagyis nem kis fejtörést fog neki okozni.
 2. kitartás – bizony ez sem kis agymunka egy gyereknek! Ha nem mindent elsöprő a vágy, ami motiválja, akkor bizony szüksége van nem kevés önfegyelemre, amivel képes meggyőzni önmagát, hogy jobb, ha kitart az eredeti célja mellett. Ez azért még a felnőtteknek is meglehetősen igénybe veszi az agykapacitását, ha nemszeretem dolgok elvégézésről van szó.
 3. mérlegelés – vegyem, ne vegyem? Elköltsem, inkább félre tegyem? Húha… Jönnek az érvek pro és kontra, csak úgy kattognak a fogaskerekek a gyerek agyában!
 4. vágykésleltetés – ennek komoly köze van a kitartáshoz és az önfegyelemhez, és áttételesen a mérlegeléshez is: a mérlegelés eredményét ugyanis az fogja eldönteni, hogy a gyerek képes-e gondolatban erősebb érvekkel alátámasztani saját magának (na, már ebben a korban is megy a racionalizálás!) a kitűzött cél elérésének folyamatát, ennek nyomán képes-e a vágyai késleltetésével önfegyelmet gyakorolni és kitartani a cél mellett.
 5. döntés – az előzőek mind hozzátartoznak a döntés folyamatához, ha viszont a gyerek már döntött, akkor képesnek kell lennie arra is, hogy később együtt tudjon élni a döntésével. Ezen azt értem, hogy később ne érezzen a döntése miatt sem bűntudatot („De mit fog hozzá szólni anyu és apu?”), se kétségeket („Á, mégiscsak jobb lett volna most egy fagyi…”), se félelmet („De mi lesz, ha mégis/mégsem…?”)

 

A pénzterapeuta (köz)beszól:

Jut eszembe, Te hogy állsz ezekkel a dolgokkal? Ha a megtakarításaidról döntesz, Te végigzongorázod-e mindezt fejben? Ha igen, akkor nyugodt szívvel tudod ezt megtenni? Ha valamilyen oknál fogva sehogy sem tudsz szabadulni attól az érzéstől, hogy nincsenek rendben a dolgaid ezen a téren, akkor itt találsz két segítséget is!

 

Életdesign Egyéni coaching

 

 

Ezek után érthető, hogy a gyereknek nem mindig van kedve hozzá, hogy valami távoli célra gyűjtsön és kitartson. (Pláne, ha erre maga körül sem lát különösebben sok jó példát.)

 

Takarékoskodás – blaaaah…

 

…mondhatná ezek után a gyerek. Csakhogy a gyerekek tanulékonyak – ezért nem mindegy, hogy hogyan állsz hozzá a kérdéshez. Íme 5 tipp, hogy hogyan csinálhatsz kedvet a gyerekednek a takarékoskodáshoz:

Takarékoskodás – még több tippet akarsz? 

OK, küldöm!

arrow_down_orange

 

 • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.08.01-én este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

 • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
  Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

  Illusztráció: Rácz Maya

  olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

 • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube