5 tipp az együttműködés megtanításához

Korábban már leírtam a blogomon, mi az az 5 dolog, amit nyáron megtehetsz a gyereked pénzügyi neveléséért. Van itt azonban még valami, ami legalább annyira fontos, és legalább annyit hozzátehet bárki pénztárcájához, vagy malacperselyéhez (életkorától függően), mint a beosztás, a takarékoskodás, a nyomonkövetés, az áramoltatás, vagy a vállalkozás – bár legtöbbünknek valószínűleg ez jutna legutoljára az eszébe…

A pénzcsinálás egyik méltatlanul hanyagolt csodaszere…

 

nem más, mint

az együttműködés!

 

Az együttműködés komoly versenyelőny - személyes pénzügyekben is!

Professzor MalacPersely designja: mydentity.hu

 

Hogyan hozhat pénzt az együttműködés?

 

A vállalkozók már ismerik egy ideje az együttműködés erejét. Biztosan Te is találkoztál már olyan akciókkal, amikor egyik vállalkozó a másikat ajánlotta a hírlevelében, elment a konferenciájára vendégelőadónak, vagy éppen közösen állítottak össze egy termék-, vagy szolgáltatáscsomagot, amit aztán közösen árultak. Ez nem véletlen: az együttműködéssel, egymás tevékenységének kiegészítésével (többnyire) a vásárlók is magasabb értéket, agyobb hozzáadott értéket kapnak a pénzükért, a vállalkozóknál meg jobban pörög a forgalom, így mindenki jól jár.

Ha ez műxik a vállalkozásoknál, akkor miért ne működhetne Nálatok, vagy éppen a gyereknél is?

Milyen lehetőségei vannak a gyereknek, hogy kiegészítse a zsebpénzét az együttműködéssel?

 

Természetesen neki is elsősorban akkor van erre esélye, ha – gyerekszinten ugyan, de – vállalkozik. A vállalkozó gyerekről is sokat írtam már korábban a blogomon, érdemes visszanézni rá.

Az együttműködésnek talán kevésbé ismert fajtája, pedig gyerekként még töktermészetes a dolog, hogy az egyszer nekem, egyszer neked elve alapján barterezünk. (Emlékszel még arra, hogy gyerekkorodban mennyire számon tartottátok, hogy most ki következik pl. a szemétlevitellel? Egyszer Te, egyszer én. Akkor csak időt nyertünk vele, és az néha felnőttként is jól jön.) Ez lényegében a szívességcserét jelenti, viszont meglehetősen pénzkímélő megoldás ma is. Persze csak akkor, ha a kölcsönösség elvén műxik már gyerekkorban is: ha ma én veszem mindkettőnknek a fagyit, akkor holnap ne gyere azzal, hogy megint én vegyem, mert nem hoztad el a pénztárcád… Felnőttként meg nem árt, ha én megcsinálom Neked a az adóbevallásod, akkor Te is csináld meg nekem cserébe a lefolyómat. (És az sem árt, ha értünk is ahhoz, amit bevállalunk… 🙂 Különben oda a pénzkímélet.)

Az együttműködés mindig támogató. Márpedig a támogatással, segítségnyújtással nagyon sok ismeretségre lehet szert tenni, a meglévőket pedig meg lehet erősíteni. Aki már hallott arról, hogy a kapcsolati tőke (vigyázz, ez ≠ a mutyival!!!) pénzt ér, az tudja, miről beszélek. És azt gyerekfejjel sem nehéz belátni, hogy a segítség jól jön, ha baj van. Amikor pedig a gyereked éppen a vállalkozásról szerzi a maga tapasztalatait, rájön, hogy az értékesítésben, piackutatásban, termékfejlesztésben milyen jól jöhet a kiterjedt ismeretségi kör. (És különben is: a gyerekek ritkán olyan magányos típusok, hogy ne érdekelné őket az a lehetőség, hogy mindig van kivel játszani…)

Az együttműködés szó ritkán jut eszünkbe, amikor arra gondolunk, hogy éppen megjelenik az adóellenőr (törvényesen vállalkozó gyereknél is előfordulhat!), vagy átdolgoztatjuk a biztosításunkat – ahogyan a gyerek sem érzi feltétlenül önként és dalolva végzett együttműködésnek azt, amikor egy iskolai ünnepségre betanulják a műsort, vagy esetleg házimunkát végez. Pedig ezek (pénzben is mérhető) sikere – illetve sokszor az időtartama is – mindig azon múlik, hogy mennyire vagyunk ilyen helyzetben is együttműködőek.

Az együttműködés képessége zsebre megy!5 tipp, hogyan tanítsd a gyerekedet együttműködésre

 

Mindet lehet egész évben is művelni, remek családi időtöltések adódnak belőlük, és már be lehet velük gyakorolni az együttműködés azon módszereit, amelyek aztán a pénzügyileg érdekes helyzetekben is alkalmazhatóak lesznek.

1. Csapatsportok

 

A csapatsportok – legyen az foci, kosár-, röplabda, vagy éppen jégkorong – mind az együttműködésen alapulnak. Több ember összehangolt munkájára és gondolkodására van szükség ahhoz, hogy nyerjen a csapat. Éppen ettől leszenk csapat, hogy össze tudnak hangolódni. Nem baj, ha a gyerek időnként ismeretlen gyerekek közé becsöppenve (pl. egy táborban) is rákényszerül – még ha játékos módon is – az együttműködésre: így többféle módját, eszközét is megtapasztalja, megtanulhatja az együttműködésnek.

2. Közös munka a ház körül

 

Mindegy, hogy éppen átrendezitek a szobát, a kertet, befőztök, vagy kifestitek a szobát, esetleg repülőmodellt építetek. A lényeg, hogy valami olyan melót végezzetek, amit közösen tudtok csinálni. Ennek azon túl, hogy megtanítod dolgozni a gyereket, megvan az az előnye is, hogy meló közben beszélgethettek, így igazán minőségi időt tölthettek együtt. Az együttműködésről nem is beszélve – ami ugye nem azt jelenti, hogy Te kiadod az ukázt, hogy gyerekem, így csináld, hanem azt, hogy a gyereknek is lehetnek ötletei, és Te erről kérdezgeted is, hogy kihúzd belőle azokat. Aztán esetleg komolyan és közösen fontolóra is veszitek, hogy meg lehet-e valósítani.

3. Tánc társasban

 

Szándékosan nem társastáncot írtam, bár az is nagyon ide passzol. Az a lényeg, hogy többen kelljen egyidejűleg a táncparketten, vagy a színpadon lenni úgy, hogy ne csak egymás mellett lötyögjenek a gyerekek, mint a diszkóban, hanem egymásra figyelve: vagy párban, vagy formációban. Ezért nemcsak a társastánc, hanem a különféle tánccsoportok is szóba jöhetnek a néptánctól a hiphopig bezárólag.

4. Kártyajáték csapatban

 

Vannak olyan kártyajátékok, amelyek már szólóban játszva is nem kevés stratégiai gondolkodást követelnek a gyerektől, de párok egymás elleni játékában a stratégia kialakítása már megegyezés, a megvalósítása pedig együttműködés és egymásra figyelés kérdése. Ilyen játékok lehetnek: makaó, snapszer, römi mindenféle változatban, kanaszta, de akár az ulti is.

5. Projektmunkák

 

Na, ennek rettenetes a neve, de annál izgalmasabb a valóságban! Egy projekt lehet pl. az is, hogy vendégség, teszem azt, a gyerek szülinapi bulija lesz Nálatok, és előre megtervezitek a menüt, a terítést, a díszeket, az ültetést, azt, hogy mivel szórakoztatjátok a vendégeket, hogy ki milyen ruhát vesz fel, stb. Ehhez természetesen kiszámoljátok, mennyi pénz kell mindehhez, ki mindenkinek mi mindent kell mikorra megcsinálnia, mindezt hol, milyen eszközökkel – ergo komplett pénzügyi tervet csináltok. Aztán összeírjátok a teendő listát, és mindenki végzi a dolgát, vagy mindenki megkéri az illetékes elvtársat, hogy ugyan segítsen már elvégezni mindenkinek a dolgát… 🙂 Vagyis nemcsak a szervezést, az összehangolt együttműködést tanulja meg a gyerek, hanem a tervezést is, meg az előzetes adatgyűjtést, informálódást, a szükséges és releváns adatok kiválasztását, némi döntéselőkészítést is – ami később szintén mind jól fog jönni a személyes pénzügyi döntések meghozatalakor és végrehajtásakor is.

Figyelj Te is az együttműködésekre!

 

Miért? Mert az – még ha áttételesen is, de – Neked is mindig jól jön. Az együttműködésnek mindig van valamilyen eredménye, és azt sosem tudhatod, hogy Te mire használhatod – pl. valamelyik településszépítő egyesület megtisztítja magánszorgalmú tagok együttműködésének eredményeképpen a közeli túristautakat, akkor Te és kis családod már a hétvégén is elmehettek egy jóízűt kirándulni.

Vagy elcsodálkozhatsz azon is, hogy egy 3.560 Ft-os, egyébként is értelmes és jó célra fordított kiadásod hogyan fog több, mint 28.000 Ft értékűre dagadni, mert pár eszement vállalkozó gondolt egy nagyot, és összefogott, hogy népszerűsítse az otthoni pénzügyi nevelés ügyét… ›››

És tanítsd meg a gyerekedet is arra, hogy ő is járjon nyitott szemmel, füllel és szívvel! Hogyan? Ha csatlakozol az eznemjatek.com szülői közösségéhez, azt is megtudhatod péntek este 6-kor!

arrow_down_orange

 

  • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.07.18 este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. Csatlakozz!›››
  • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
    Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

    Illusztráció: Rácz Maya

    már eleve Játékországba repítik a gyereket, de a mesék után kinyílik Játékország ajtaja is, hiszen a mesékben szerzett tudást játékos és beszélgetős feladatok segítségével mélyítjük el és rögzítjük a gyerek fejében. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

Még jobb hír: a Pénzmesék négy kötete most akár több, mint 28.000 forintot is érhet a családodnak! Hogyan? Olvasd el itt! ›››

  • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube