Tags

Related Posts

Share This

A hála mint (pénzügyi) nevelési kategória

A Hyde park-i hordóról már felvetettem az Éva magazin Kölyök különszámában olvasott cikk kapcsán azt az eshetőséget, hogy bizony könnyen elérkezhet az a pillanat a családod életében, amikor kőkemény vitáitok lesznek a gyerekeiddel a pénz kapcsán. És könnyen elfordulhat az a helyzet, hogy ezzel nem nagyon tudsz mit kezdeni. Mert a gyerek olyasmiket csinál, amit eddig nem:

 • igényei lesznek, amiket megkövetel magának – még Veled szemben is…
 • költi a pénzt, mert hangsúlyosabb lesz a haverjai befolyása, mint a Tiéd…
 • és teljesen ismeretlen lesz számára a hála – legfőképpen Veled szemben… 

És Te csodálkozva nézel, hogy mégis mikor lett ilyen hálátlan ez a gyerek???

Ehelyt szeretnélek megnyugtatni, ha megfordult már a fejedben ez a gondolat, hogy ez van. Manapság ugyanis van egy közös pontja a gyereknevelésnek és a politikának – amint azt már Professzor MalacPersely (alis Prof MP) a Facebookon meg is jegyezte:

a hála nem gyereknevelési és nem politikai kategória

Miért kellene, hogy hálás legyen a gyerek?

Persze, ha csak nagyon szűken nézzük, akkor azért, hogy micsoda erőfeszítéseket teszel azért, hogy neki mindene meglegyen. De ha mindene megvolt, akkor nem az lesz neki a természetes, hogy ez ezután is így legyen? Ha szívedre teszed a kezed, hányszor mondtál neki nemet, amikor már ovis korában elkedzett nyaggatni a Hello Kitty-s kifestőért, pólóért, meg a bakugános játékért, csak mert a többieknek már az van? Hányszor mentél bele az egymásra licitálásba, meg abba, hogy inkább megveszed a gyerkenek, amit akar, csak hagyja abba a nyafogást, netán a hisztit? Mennyiben tanulta volna meg így értékelni a dolgokat, amelyeket így kapott Tőled?

Mire tini lesz, ez lesz a megszokott.

Neki is, Neked is. Pontosabban van itt valami bibi a rendszerben: Neked miért pont mostanra lesz elfogadhatatlan, hogy a gyerek ugyanazt csinálja, amit eddig is megszokott?

 • Azért, mert többe kerül?  – ez lehetséges, mert általában ilyenkorra a gyerekeknek már olyan vágyaik vannak, amelyek elérik az anyagi fájdalomküszöböt.
 • Azért, mert megköveteli? – eddig is megkövetelte, max eddig hiszti formájában. Most akkor mi a különbség, mi a szokatlan?
 • Azért, mert olyan hangnemben teszi?  – ez is lehetséges, pedig eddig sem biztos, hogy elfogadható volt a hangneme, amíg kicsi volt. Legfeljebb nem volt ennyire idegesítő, mert addig csak megengedhetetlen módon követelőzött, vagy legalábbis próbált, most meg a fejedre is olvas néhány dolgot…

Hogyan tudsz mégis becsületet, megbecsülést szerezni Magadnak, az erőfeszítéseidnek sé a pénznek a gyereked előtt?

Úgy, hogy neveled. Ehhez minimálisan a következőket kell tenned…

foto: sxc.hu

A pénzügyi nevelés 5 + 1 pontos alapprogramja

 1. már kicsi korában sem engedsz minden követelésének, a hisztiről nem veszel tudomást, és nem veszel meg neki semmit csak azért, mert a másiknak is az van – tudom, ilyenkor azzal jön mindenki, hogy de akkor kiközösítik a többiek, de ez egy elég felszínes kifogás, és igazából foglamam sincs, hogy ezzel a gyereket, vagy magát akarja-e megnyugtatni a szülő… Nem fogják kiközösíteni, és a gyereked is fog tudni mivel játszani. Legfeljebb kicsivel jobban hagyatkozik majd a fantáziájára, mint a többiek, és éppen ezért iszonyú előnybe is kerül velük szemben, mir suliba kerül… 🙂
 2. szabályokat alkotsz, amiket be is tartatsz vele – ennek része a fenti pontban már taglalt hisztire legyintés is. 
 3. használj zsebpénzt a pénzügyi nevelésre! – ennek is megvannak a maga szabályai, erről olvashatsz, hallhatsz már a feliratkozásért cserébe kapott Alaphang tréningben is. A lényeg, hogy ezekhez a szabályokhoz Te is tartsd Magad, és ne pótold ki folyton a havi apanázst, csak mert a gyerek kéri. ha megvannak a közösen megegyezett szabályok, és mindnyájan tartjátok Magatokat hozzá, a gyerek okul, és nem is fog többet költeni, mint amennyit Te előre leszurkolsz neki hó elején. És attól még ugyanúgy meglesz mindene, amire szüksége van. (Gyakorlatból beszélek, hidd el. Három gyerek mellett nem is engedhettem meg magamnak azt a luxust, hogy minden szeszélyükre költsek.) 
 4. ha már elég idős, küldd el dolgozni! – lehet, hogy először be lesz sértődve, ezért elsőre valaki ismerősnél próbáld meg elhelyezni a gyereket. Viszont ne sajnáld, akárhogy tiltakozik is, és akármilyen őzike szemekkel néz is. Minden ellenkező állítása dacára a gyerek nem fog sem elolvadni, ha verejtékezik egy kicsit a melótól, sem belehalni, sem belebetegedni. Túl fogja élni. És Te is. 
 5. mutass jó példát!  – igen, már megint itt tartunk! Egy egész postot szenteltem a témának a Hyde park-i hordó rovatban, ess neki annak is, megéri!
+1. ha már látod a hatást, de még mindig nem az igazi, akkor ajánlom figyelmedbe a Játéktáramat. Ez a kis okosság tele van játékokkal tipegő kortól egyetemista korig. Mitől merem én ezt nyugodt szívvel ajánlani?
– egyrészt, mert a gyerekeimen van kicsiszolva, szóval garantáltan bizonyított a hatásuk… 🙂
– másrészt, mert a játékok révén a gyerek úgy tanulhat, hogy nem teher, hanem élmény lesz neki a tanulás
– harmadrészt, mert nem csak játékok vannak benne, hanem érdekes, izgalmas, megoldandó feladatok is, amelyek a játékokkal együtt egy komplett élménypedagógiai programmá állnak össze
– negyedszer pedig, mert ezeket minden szülő otthon is meg tudja csinálni, ha egy kicsi tartás van benne, és nem inog meg a gyerek könyörgésére. Nem kell hozzá szakértőnek, nem kell hozzá pedagógusnak lenni. Elég, ha a saját gyereked szakértője vagy. Mert tényleg az vagy: senki más nem ismeri úgy a gyerekedet, mint Te Magad.

Ez volt a minimum, amit megtehetsz azért, hogy a gyerek érezze a pénz értelmét, lehetőségeit és a megszerzésével járó keserveket is.

Mostanában azonban több olyan családdal is összefutottam, ahol eléggé elmérgesedett a szitu már ahhoz, hogy ez ne legyen elég magában az üdvösséghez. Éppen a velük szerzett tapasztalatok alapján készítek most kapásból két olyan szolgáltatást is készítek, amelyek hatékony, és relatíve gyors segítséget fognak adni az elmérgesedett vitákban lerongyolódott idegzetű családoknak. Most még nem mondhatok róla semmit, de szeptemberre készen leszek, és akkor lesz nagy meglepetés!

Egy biztos, és ennyit már most is segíthetek: a hála csak akkor fejlődik ki valakiben, ha elég empatikus, vagyis bele tudja képzelni magát a másik helyébe. Ennek egyik legjobb módja, ha olyan helyzetbe kerül, mint Te, mert így személyesen is megtapasztalja, milyen a Te helyedben lenni. Ha ezt átéli, akkor rögtön együttérzőbb, ezért hálásabb is lesz.

Szóval ne papolj, mert a hegyi beszéd utoljára akkor volt hatásos, amikor Jézus tartotta… Maradj a cselekvésnél!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube