A hónap témája: a takarékosság 4.

Október vége van. Így aztán a takarékossággal kapcsolatos pénzügyi nevelési sorozat is a végéhez ért. Nagyjából minden pszichológiai aknát felderítettünk, sőt tippeket is adtam arra, hogy hogyan hatástalanítsd is őket. Mielőtt azonban asztalra pakolt lábakkal hátradőlnél a kényelmes füles foteledben, szeretném felhívni a figyelmed mint felelősen gondolkodó szülőnek, hogy a Te melód itt kezdődik… Eddig ugyanis gyakorlatilag csak megtiszttítottad a terepet, de magától nem lesz a kipucolt területen aranybánya. Ahhoz bizony mindenféle bányaművelési ténykedés kell. Sokféle és azt mind rendszeresen. 

Hogy hogyan is tudod a gyereked vérévé tenni a takarékosságra való hajlandóságot, az még csak most jön…

Mitől lesz takarékos felnőtt a gyerekedből? 

Leginkább is attól, hogy

  • foglalkozol vele – a problémával és a gyerekkel is
  • minél hamarabb elkezded a rászoktatást
  • Te is jó példával jársz elől
  • minél vonzóbbá teszed a gyerek számára a takarékosságot mint szokást.

Hogy ezt hogyan csináld, arról elég részletesen értekeztem már az Alaphang tréning Családreform blokkjában, úgyhogy ajánlom szíves figyelmedbe a teljes online tréninget. Nyugalom, nem titkolok semmit, és nem akarom a javát kizárólag pénz

foto: saját montázs

ellenében szolgáltatni: a tréning ugyanis teljesen ingyenesen érhető el itt, csak az emailcímedet add meg, hogy hová küldjem a leckéket!

Amiről most sokkal inkább beszélnünk kell, az az az egyszerű tény, hogy látod-e a dolog jelentőségét: borzasztó jó időben vagy jó helyen a gyerekkel a kezdéshez! És ez teljesen független attól, hogy

  • a gyerek most éppen mennyi idős – a kezdéshez ugyanis egy jó időpont van, és ez a MOST. Tökmindegy, hogy a gyerek kicsi, nagy, még nagyobb, majdnem felnőtt, vagy már akkora, hogy majdnem két felnőtt: a lényeg, hogy kezdjétek.
  • most éppen hogyan, milyen körülmények között éltek – legfeljebb együtt tanultok, és a gyereknek pluszélményt ad, hogy valami nagyon felnőttes dolgot együtt csinálhat apuval, anyuval.
  • a gyereknek mi az érdeklődési köre – a pénz ugyanis minden életterületet átjár, mindenhol ott van. Vagyis garantáltan lehet kötni valamilyen olyan témához a pénz kérdését is, amely a gyereket érdekli.

A gyerekek eszement rugalmasak, ennél fogva nagyon gyorsan és jól, hatékonyan képesek tanulni. Miért? Mert kíváncsiak! Ez az a tulajdonság, amelyre biztosan építhetsz, bármit is akarsz megtanítani a gyereknek. A pénz is érdekelni fogja. Egyszerűen azért, mert a gyerek, különösen amíg kicsi, tényleg annak látja  a pénzt, ami…

A coach (köz)beszól: 

Ha jól emlékszem, tavaly nyáron a borsosberényi alkotótáborban kérdeztem a gyerekeket, hogy szerintünk mi a pénz. Életemben nem hallottam még olyan jó meghatározást, mint amit ott egy kb. 11-12 éves kissrác adott…

„A pénz egy olyan eszköz, amely lehetőségeket ad a kezembe.”

Szerintem ezt jól jegyezd meg, mert ez a pénz lényege! Ha így nézel a pénzre, akkor az fog Téged szolgálni, és nem fordítva…

Ezért nagyon jó (bármely életkorban) játszani a pénzzel! Mert a játék hihetetlenül sok lehetőséget állít elő, mutat meg, amelynél mind lehet használni a pénzt. Az egyik ilyen lehetőség, amikor a takarékosság lehetőségei jelennek meg a játékban.

Játsszunk takarékosságot!

foto: freedigitalphotos.net

A pénzügyi nevelés alapvető eszközének tartom a játékot. Ez nem véletlen: a gyakorlat ugyanis engem igazolt a gyerekeim esetében is. Néhány tipp azok közül, amelyeket a takarékosság kapcsán kipróbáltam és működött:

  1. adj feladatot a gyereknek, amelynek megvalósításához pénz kell! – a feladattal kapcsolatban két kikötés van csupán: egyrészt legyen kihívás a gyereknek, tehát egy kicsivel rakd feljebb a lécet, mint amiről már biztosan tudod, hogy átvinné, ez ugyanis fenntartja az érdeklődését; másrészt a végrehajtás esetére megfelelő elismerést helyezz kilátásba (pl. elmentek a régen vágyott mozielőadásra, fagyiztok, vagy egyszerűen csak elsimerően kihirdeted a családnak, hogy mennyire felnőtt lett a gyerek, hogy már erre is képes – meglepő módon ez utóbbi is nagyon jól tud működni). Nem kell nagy dologra gondolni, csak pl. megengeded neki, hogy a saját ízlése szerint dekorálja a szobáját – ha ő csinál és teremt elő hozzá mindent. Ha ehhez az kell, hogy pénzt gyűjtsön, hogy meg tudja venni a festéket, a posztereket, vagány babzsákfotelt, stb., akkor hagyd nyugodtan csordogálni a történéseket a maguk medrében, előbb-utóbb olyan lesz a szoba, amilyet ő akar, mert: a szülinapi, névnapi, egyéb ajándékpénzek ebbe a keretbe vándorolnak; ha gyorsabban akarja magának az álomszobát, akkor pedig valahogyan pénzt keres majd. Egy biztos: komplex lesz a feladatmegoldás! Hiszen ehhez célt kell kitűzni, tervezni kell, meg is kell valósítani, először gyűjteni, utána tervszerűen el kell költeni a pénzt, dolgozni kell, vágyat kell késleltetni, stb. Viszont a jutalom az, hogy senki nem fog beleszólni, milyen is lesz a szobája. (Ugyeeeee???) Iszonyú sok készséget, képességet fejleszt így ez a feladat!
  2. versenyeztesd a gyerekeket! – igenis, otthon, kicsiben is műxik a takarékossági verseny! Nem is kell hozzá más, mint két önérzetében némileg felpiszkált gyerek, akik hajlandóak egymásnak (és persze a szüleiknek is) bizonyítani, hogy ők a talpraesettebbek, mert ők hamarabb képesek a vágyott cuccra összegyűjteni a pénzt. Ha ehhez még valami mérőeszközt is tudtok eszkábálni, amin követni tudják a gyerkőcök, melyikük hol tart, az még inkább növeli a versenyszellemet is, meg a motivációt is. Egy kikötés van csak: értékben nagyjából hasonló legyen a két cucc. Nem mindegy, hogy valaki egy csokmag rágóra gyűjt, vagy egy iPad-re… Utóbbira kicsit hosszadalmasabb egy gyereknek összekalapálni a pénzt.
  3. kombináld a kettőt! – na, az meg aztán csúcs, amikor úgy adsz neki megoldandó feladatot, hogy neki kell rá megszerezni a pénzt is, és még versenyeznie is kell a másik gyerekkel! De lagalább a határidővel, ha nincs másik gyerek.

Szóval gondolkodj! A saját gyerekedet ugyanis Te ismered a legjobban! Őt mivel lehetne megfogni? Tippeket, bevált módszereket, illetve kérdéseket várok a kommentek közé!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube