A nagy zsebpénzalku

A héten a FEM3 Café vendége voltam, a téma a szeptemberi újrakezdés volt. Bár eredetileg a családi kasszára vonatkozó újratervezésről esett voltna csak szó, abba nem egészen 5 percbe még csak belezsúfolták a szerkesztők a gyerekek pénzügyi nevelésének a kérdését is két kérdés erejéig. Pedig a gyerekek pénzügyi nevelésének újrakezdése önmagában is megérdemelt volna másik 5 percet. Ezt az 5 percet most kapja meg a téma – tőlem és remélhetőleg Tőled is. 

A nagy zsebpénzalku

A szeptember mindig az újrakezdésé. A nagy nyári leállás, lelassulás után újra fel kell venni a ritmust – ha valakire igaz ez, akkor a gyerekekre fokozottan, hiszen a két és fél hónapos nyári szünet alatt egészen biztosan elszoktak sok mindentől. Pl. a korai keléstől, a szigorú rendszer szerint zajló naptól – és valószínűleg arról is, hogy sokkal több mindent meg kell tudni oldaniuk a zsebpénzükből.

Éppen ezért annak az egyik legbiztosabb módja, hogy a gyerek is felvegye a fordulatszámot…

…a nagy zsebpénzalku! 

Ha egy ideje már olvasod a blogom, akkor tudod, hogy a zsebpénz az az összeg, ami a gyereknek nem szívjóságból jár, hanem azért, hogy tanuljon belőle valamit a pénz kezeléséről, használatáról, beosztásáról, megtakarításáról, meg még nagyjából ezer dologról. Például arról is, hogy hogyan védje meg a pénzügyi érdekeit, hohgyan képviselje, nyomatékosítsa azokat – akár Veled szemben is. Na, ennek az „érdekvédelemnek”, érvelésnek, egyezkedésnek a terepe a zsebpénztárgyalás, alias a nagy zsebpénzalku.

Miért is kell a nagy zsebpénzalku? A nagy zsebpénzalku

Azért, mert

  • semmi sem állandó, így az árak sem, ezért elképzelhető, hogy a gyerekhez kötődő, ún. saját kiadások (buszbérlet, menza, fodrász, stb.) mind emelkednek szeptemberre – ez már önmagában elegendő indok lenne a nagy zsebpénzalku lefolytatására
  • a gyerek sem állandó – értsd ez alatt azt a tényt, hogy a gyerek nő, és ezzel változik az ízlése, az igényei, a szórakozási szokásai, a baráti köre, stb., és adott esetben ennek bizony vannak pénzügyi vonatkozásai is (pl. lehet, hogy alsósként még jó buli volt a haverokkal fagyizni, de felsősként már ciki, és inkább moziba mennek, ahol a belépőjegy mellé a popcorn-menüt is meg kell tudni fizetni)
  • Te sem vagy állandó – értsd ez alatt, hogy a Te anyagi lehetőségeid sem biztos, hogy fixek az évek során (és remélhetőleg felfelé mozognak rugalmasan). Ha azonban éppen olyan fázisban vagy, hogy ez az éved mégsem úgy alakul, ahogyan tervezted, kiesett valamelyik bevételed, olyan munkahelyre kerültél, ahol kevesebbet keresel, stb., akkor is újra kell tárgyalnotok a gyerek zsebpénzét is (ha Anyabankot/Papabankot is vezettek, azt meg pláne). Természetesen a nagy zsebpénzalkunak akkor sincsen akadálya, ha jobb anyagi helyzetbe kerültél szeptemberre, mint amit januárban reálisnak tartottál… 🙂

Hogyan néz ki a nagy zsebpénzalku? 

Erről már írtam jóval korábban, ezt a bejegyzést azonban már nem tudod csak úgy elérni. Miért? Mert készül a szülők számára írt pénzügyi nevelési kézikönyvem (ha minden jól megy, jövőre már készen lesz), amelynek fontos része az is, amit akkoriban írtam a zsebpénzről. Most azonban büntetlenül belekukkanthatsz. ›››

Mit kell tudnia a gyereknek a nagy zsebpénzalkuról? 

Sok mindent, de ehhez ne az én blogomat olvassa, különben halálra fogja magát unni, ebben pedig nem vagyok hajlandó közreműködni… 🙂 Ezért neki megírtam a Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című könyvemet, amely kifejezetten 10-15 éveseknek szól, és Szűcs Édua eszméletlen kedves és nagyon szellemes rajzai pompáznak benne. Itt találod a Kamaszkasszát ›››

És ha már Kamaszkassza…

Nemsokára elkészül a szerzői csomagom a Kamaszkasszához és a Pénzmesék című mese- és foglalkoztatókönyvsorozatomhoz is. Ennek lényege, hogy a könyvekhez lényegesen olcsóbban juthatsz hozzá, ráadásul sok mindennel kiegészítem, ami jól fog jönni a gyermeked pénzügyi nevelésében. Figyeld a hírleveleket!

Napfényes jókedvet, jólétet! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube