A pénzügyi nevelés miatt lesz anyagias gyerek a gyermekedből?

Anyagias gyerek lesz a gyermekedből, csak mert foglalkozol a pénzügyi nevelésével? Attól függ, ki mit ért anyagiasságon. Tegyük rendbe ezt a kérdést! 

Anyagias gyerek kontra pénzügyi nevelés

 

A heti blogpostomat az a kellemetlen tapasztalat inspirálta, hogy az előző tanév végén több iskolától is olyan címen kaptam visszautasítást pénzügyi nevelést célzó játékos vetélkedők, foglalkozások megtartása kapcsán, hogy „az iskola (konkrétan az igazgató – a szerk.) nem támogatja, hogy a gyerekeket anyagiassá neveljék, azt pedig különösen nem, hogy ennek terepe az iskola legyen”. (Ne tessék pislogni, ez most szó szerinti idézet volt az egyik visszautasító emailből.)

Különösebben nem is foglalkoztam volna a dologgal, mert még most is eskü alatt vallom, hogy a pénzügyi nevelés igazi, hatékony terepe otthon van, nem pedig a suliban. Hát egye fene, akkor nem lesznek partnerek az iskolák. Amiért most mégis előkerült a téma, az az, hogy ezek a sulik, vagy azok egyes tanárai láthatóan hatásos aknamunkát végeztek egyes szülők körében, mert emailben, hozzászólásban érkeztek hasonló vélemények szülőktől is. (Ezeket a megnyilvánulásokat már nem találjátok meg sem a Facebookon, sem a weboldalon. Nem azért, mert félnék tőlük, hanem azért, mert egyszerűen nem látom értelmét olyanokkal hadakozni, akiket láthatóan nem érdekel a téma, és akiknek láthatóan nem is szól az oldal. Elkerüljük egymást nagy ívben, és így mindenki boldog: ők azért, mert nem látják, mivel „fertőzöm” az ifjúságot és szüleiket, az olvasóim, mert így nyugodtan tanulhatják azt, amiben ők is hisznek, meg én is, mert rájuk koncentrálhatok minden erőmmel, figyelmemmel, így nekik tényleg olyan szolségltatást nyújthatok, amit meg is érdemelnek.)

A probléma csak az, hogy aki egyenlőségjelet tesz az anyagias gyerek és a pénzügyi nevelés közé, annak vagy az anyagiasságról, vagy a pénzügyi nevelésről fogalma nincsen – de gyanítom, egyikről sem. Úgyhogy tegyük ezt most rendbe, mielőtt többen is esetleg elbizonytalanodnának csak azért, mert a másik oldal a hangosabb…

Anyagias gyerek nem a pénzügyileg intelligenssé nevelt gyerekből lesz, hanem abból, akit nem neveltek pénzügyekre.

Anyagias gyerek – az meg milyen állatfajta? 

 

Nem tudom, ki hogy van vele, de egy gyerek biztos, hogy nem magától lesz anyagias. Hanem attól, hogy mástól ezt látja. Ezt a példát kapja. Vagy ezt az ellenpéldát kapja – csak éppen az élet egyszer ebből kifolyólag úgy pofán vágja szegényt, hogy a fal adta a másikat, ezért a maga gyerek módján azt a következtetést vonja le magának, hogy márpedig igenis a pénz az isten. (Van ilyen, ne tessék hitetlenkedni!) Amikor pl. a gyerek azt tanulja otthon, hogy a pénz mellékes, az nem érték, mert az emberi érzelmek, értékek bármikor előbbre valók (eddig stimmel is), ráadásul a pénz mindezen értékek ellensége (na, ez már nem stimmel!) – ismerős „A pénz minden jónak megrontója!” mondás??? Na, ugye! -, ehhez képest a gyerek azt tapasztalja, hogy a nagy szeretetért nem kapnak egy kenyérvéget sem a boltban, helyette van nyomor, aminek következtében el is veszik a szüleitől, és állami gondozásba veszik (nem egy ilyet láttam gyerek- és ifjúsági felügyelőként), akkor lehet, hogy a tapasztalat arra tanítja meg inkább, hogy igenis a pénz sokkal fontosabb, mint ahogyan azt a szülei mondták, és ha lett volna pénze, akkor az életben nem veszíti el a családját, ergo addig lehet „valaki”, addig lehet nyugta, addig hagyják békén, amíg elég pénze van… Na, akkor lehet, hogy a gyerek anyagias lesz.

Az anyagias gyerek 5 jellemzője

 

Képek: freedigitalphotos.net

Anyagias gyerek helyett pénzügyileg intelligens gyerek

 

És akkor itt álljon is meg a nászmenet! Ha valaha is rászánta már magát valaki arra, hogy elolvasson akár csak egy blogbejegyzést is az oldalamon, pláne ha rendszeres olvasóm, az pontosan tudja, hogy a pénzügyi nevelés – legalábbis ahogyan én értelmezem – nem arról szól, hogy ilyen érzelmi zombikat neveljünk! Sőt éppen arról, hogy a pénzzel akár még érzelmeket is ki tudunk fejezni – mert a pénz egy eszköz, nem pedig maga az érzelmi vihar! Persze az érzelmek kifejezésének, megélésének nem lehet kizárólagos eszköze a pénz sem, de a maga helyén és idejében ez is lehet erre jó eszköz. (De csak akkor! Nem érzelmek kifejezésének helyettesítéséről van tehát szó!)

A pénzügyileg intelligens gyerek éppen azért nem lehet anyagias, mert

 1. a pénzre eszközként tekint, és nem célként
 2. nem önmagáért takarékoskodik, hanem azért, hogy megvalósítsa az álmait
 3. a pénz számára egy eszköz, ezért eszébe sem jut, hogy az önbizalmát a pénztárcája vastagsága kellene, hogy meghatározza
 4. a pénzt tudatosan használja – éppen ezért nem erre alapozza a kapcsolatait
 5. nem erre alapozza a kapcsolatait, azokat mélységében, érzelmekkel telve képes megélni, átélni

A pénzterapeuta (át- és köz)beszól:

És van egy másik oldala is ennek az anyagiasság témakörnek… Ha Te, vagy az iskolaigazgató 🙂 egész nap azon eszi magát, hogy mégis miből telik majd kenyérre, rezsire, cipőre, stb., akkor most mégis melyikőtök gondolatait is tölti ki a pénz? Melyikőtök is anyagias? 

Hogy pontot tehessünk ennek a mondatnak is a végére, nézz be 2014.08.22-én délután 14.00 után az Életdesing.hu blogomra, mert ott ez lesz a téma!

Olvasd az Életdesign.hu-t!

Anyagias gyerek helyett modern pénzügyi nevelés

Kétségeid vannak, hogy a gyereked nem lett-e máris anyagias? Pénteken este hatkor jön a segítség! Exkluzív tartalom az eznemjatek.com szülői közösség tagjainak!

arrow_down_orange

 

 • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.08.22-én este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

 • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
  Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

  Illusztráció: Rácz Maya

  olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

 • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube