Bankkártya a gyereknek?

Bankkártya a gyerek kezébe? Nem is olyan régen ez a kérdés még a régi gyerekmondóka „Kés, villa, olló nem gyerek kezébe való!” kategóriájába esett volna. Ma meg már van olyan 5 éves(!!!) is, akinek saját bankkártyája van. Hogy is van ez? 

Bankkártya a gyereknek?  – Lehet? 

 

Attól függ, honnan nézed.

Ha onnan, hogy a gyereknek meg kell tanulni a abankkártyával bánni, akkor a dolog tökre rendben van.

Ha onnan nézed, hogy egy még számolni is alig tudó gyerek kezébe ad valaki használatra saját névre szóló bankkártyát, akkor ez szerintem már gáz. (A pénzpedagógus szakmai véleményét olvastad.)

Ha onnan nézed, hogy törvényes-e, létezhet-e egyáltalán ilyesmi, akkor a válasz, igen, lehet. A bankszámlanyitás feltétele ugyanis egy saját névre kiállított személyi igazolvány, illetve kiskorú esetén a törvényes képviselője (gondviselő, gyám) írásos beleegyezése (a szerződésen az aláírása). Mivel pedig személyi igazolványa ma már lényegében akár egy ma született babának is lehet, ha a szülei kérnek neki, így már a számlanyitás nincs 14 éves korhoz kötve, mint korábban volt. És ha van bankszámla, akkor lehet hozzá bankkártyát is kérni. Ergo az, hogy egy akármennyi idős gyereknek legyen saját, névre szóló bankkártyája, csakis Rajtad, a szülőn múlik.

Ahogyan az is, hogy a gyerek megtanulja értelmesen használni a bankkártyáját.

Bankkártya a gyereknek? – Mikortól? Bankkártya a gyereknek???

 

Na, ez már fogósabb kérdés. Nem igazán lehet ugyanis életkorhoz kötni. Sokkal inkább a gyerek készségeihez, képességeihez. Ezek pedig a következők:

  • ismerje a számokat – ha lehet már tízezres, de legalábbis ezres nagyságrendben. (Ez azt jelenti, hogy alapesetben és a Nemzeti Alaptanterv követelményeit figyelembe véve harmadik osztály végéig ez szóba sem jöhet. És akkor is csak abban az esetben, ha a gyerek magabiztosan képes eligazodni ezek között a számok között. Ez meg nem biztos, hogy mindenkinél bekövetkezik harmadik végére.)
  • képes legyen a közelítő becslést használni – ezt is legalább ezres nagyságrendben. (Ez szintén harmadik osztályban része a tananyagnak.) Képes kell, hogy legyen felismerni, hogy ha fizet valahol a kártyával, vagy pénzt vesz fel az ATM-ből, akkor a bizonylaton szereplő egyenleg legalább nagyságrendileg megfelel-e a valóságnak, vagy azonnal reklamálnia kell anyuéknak a bank telefonos ügyfélszolgálatánál.
  • képes legyen követni a pénzét – na, ez az, amihez már észnél kell lenni, és nem biztos, hogy elég hozzá egy harmadikos. (Bár nem zárható ki ez sem.) Ha ugyanis bankkártyával bánik a gyerek, akkor az érzékszerveivel már nem lesz képes a pénzét figyelemmel kísérni, mert fizikailag nem érintkezik vele. Nem tudja kiszámolni, mennyi az annyi, nem látja rögtön, hogy mennyi marad fizetés után a pénztárcájában.
  • komplex gondolkodási képessége – nem is láthatja, mennyi marad a pénztárcájában, és ennek nemcsak az az oka, hogy a pénze innentől már csak bitek és byte-ok formájában fog létezni. Azzal is számolnia kell, hogy van olyan, hogy tranzakciós illeték, amelyet két pénzfelvét után fizetnie kell – és bizony ezt a bank az ő bankszámlán tárolt zsebpénzéből fogja levonni… Erre is gondolni kell, ahogyan azt is számításba kell majd vennie, hogy jobb, ha csak kétszer vesz fel pénzt, ergo ki kell számolnia, mekkora összeget vegyen ki kétszerre, hogy biztosan elég legyen, amíg kell.
  • absztrakt gondolkodás – a pénz követésének és a komplex gondolkodás képességének következménye. Másképp ugyanis nem lesz képes a gyerek követni a pénzét, csak úgy, ha képes arra, hogy amikor a tényleges fizetés és annak követése időben elválik, azt mégis összehozza egy adathalmazból válogatva. (Mire jó az internetbank, nem igaz?)

Az utóbbi három képesség már némileg érettebb gondolkodást, rendszerezést követel meg – ezért ha a NAT alapkövetelményeiből indulunk ki, a gyerekek nagyjából ötödik osztály végére lesznek képesek elfogadhatóan bánni a bankkártyával.

Bankkártya a gyereknek? – Mit kell megtanítani a gyereknek? 

 

Egy pár dolgot nem árt, ha megtanítasz a gyereknek a bankkártya használatát illetően, különben szomorúan veszi tudomásul ő is, Te is, hogy a bankszámlán tartott pénze idő előtt elfogyott.

 

  1.  a bankkártya alapvetően fizetésre való, és nem készpénzfelvételre! – ahol csak lehet, fizessen bankkártyával. Így a tranzakciós illetéket is csökkenteni lehet, hiszen a fizetésnek kevesebb az illetéke, mint a kápéfelvétnek.
  2. készpénzfelvételhez kérelmezni kell a banknál a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget – ezt a legtöbb bank internetbankjában is meg lehet tenni, nem kell külön bemenni érte a bankfiókba. Csináljátok együtt, hadd lásson ilyet is a gyerek. Biztos, hogy nem ez lesz élete utolsó bankkártyája, amit használ.
  3. tanítsd meg neki kezelni az internetbankot! – ez lesz ugyanis az egyetlen valamirevaló lehetősége, hogy naponta(!) követni tudja, hol tart a pénze. Ha már nem fizikailag költi a pénzét, akkor legalább a pénzköltéshez időben minél közelebb tudja leellenőrizni, mi is az aktuális állás.
  4. magyarázd el neki, mi az a tranzakciós illeték! – meg azt, hogy ezt bizony neki kell fizetnie, slussz-passz.
  5. számoljátok ki, mennyi készpénzre van szüksége egy hónapban! – legalábbis hozzávetőleg. Ezt osszátok el kétfelé, és döntsétek el, hogy időben mikor vegye fel ezt az összeget, hogy kitartson egy hónapig! (Észszerű lenne a hónap elején és közepén, de egyáltalán nem biztos, hogy a készpénzes költései egyenletesen oszlanak el a hónapon belül. Valószínűleg hónap elején több kápéra lesz szüksége, ha ő veszi meg a havi buszbérletét, fizeti be a menzáját, és vásárolja meg pl. a postán a havi feltöltőkártyáját.)

 

A bankkártya tényleg nem rossz gondolat még egy gyereknek sem, mert meg kell, hogy tanulja azt is használni. De nem magától. Jobb, ha Te tanítod meg, nehogy valami kimaradjon. Ha már rögzültek a rossz szokások, akkor már sokkal nehezebb lesz kigyomlálni azokat.

 

Játsszatok minden nap pénzügyeket!

 

🙂 Csilla 🙂  

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube