BREAKING NEWS! – Pénzügyi nevelés és a gyereknap

Tudom, tudom, a pénzügyi nevelés Forbes-módra lenne a téma, hiszen még két korcsoport hátra van. Lesz viszont más is – alig több, mint egy hét múlva. Igen, gyereknap. És ez a nap az a nap, ami iszonyú jó lehetőségeket ad a kezedbe a gyermekeid játékos, vidám és élményeket adó pénzügyi nevelésére. 

 

Pénzügyi nevelés és a gyereknap

 

Pénzügyi nevelés és a gyereknap? Hogy jön ez össze? Úgy, hogy van egy közös nevező…

 

 

az élmény.Pénzügyi nevelés és a gyereknap

 

Igen, van az a mód, amikor a gyerekeinket élmények útján lehet szépre, jóra, okos dolgokra tanítani. Az egyik ilyen mód a játék, a másik a saját élmény. Mindkettő életkortól független – persze a finomhangolásban nagyon is fontos lesz, hogy mennyi idős a gyermeked. De hogy 0-tól 99 éves korig bárki szeret játszani és élményeket szerezni, az fix!

Úgyhogy induljunk el ezen a nyomvonalon…

 

Pénzügyi nevelés és a gyereknap – olvasásélmény

 

Mit lehet olvasni egy gyereknek/gyerekkel (életkortól függően), amiből tanul is valamit a pénzről? Figyelj, sorolom:

 • Pénzmesék – ezt már az ovisok is szívesen olvassák. Ráadásul össze lehet kötni a saját élményekkel is, ha van saját malacperselye is a gyereknek, amelyen rögvest be is gyakorolhatja azt, amit olvasott, és a játékkal is, mert a mesék után ott vannak a játékos, kihívást jelentő feladatok is. 🙂
 • népmesék – számtalan olyan népmese van, amelyből a gyerek tanulhat a pénzről. Persze elsősorban akkor tanulhat a pénzről ezekből a mesékből, ha van lehetősége arra, hogy átbeszélje Veled, értelmezze a segítségeddel az egészet. (Mikulásra tervezek egy egész mesegyűjteményt közreadni, jó lesz ajándékba. 🙂 ) Az egyszerűbb meséket már másodikos gyerekeknek is lehet mesélni, a hosszabbakat harmadiktól.
 • Babilon leggazdagabb embere – kicsit a mondák, regék világát idézi meg ez a könyv, amely az ókorba helyezi a történeteit. Negyedikes-ötödikes gyerekek már elboldogulnak vele, és biztos vagyok benne, hogy sok felnőttnek is tanulságos a könyv elolvasása. 🙂
 • Keménykalap és krumpliorr – harmadik-negyedik környékén már érdekes lehet ez a könyv is a gyerekeknek, de még a nagyobbaknak is. Nekik már biztosan megmosolyogtató, hogy az én generációm még ilyen volt gyerekkorában, de az, ahogyan megszervezik a cirkuszi előadást, tárgyalnak, az ötlettől a megvalósításig végigviszik az egészet, együttműködnek, alkudoznak, lehetőségeket teremtenek, az egy az egyben megmutatja, hogyan kell egy vállalkozást beindítani.
 • Kamaszkassza – 10-15 éveseknek írtam a könyvet, de a visszajelzések szerint egészen 18 éves korig jól tudják használni a gyerekek. Ajánlott szülőként Neked is elolvasni – egyszerűen csak azért, hogy tudd, milyen alapon áll elő a gyerek azzal az igénnyel, hogy ő zsebpénztárgyalást akar, vagy éppen vállalkozást indít, netán mindenképpen Anyabankba/Papabankba akarja fektetni a megtakarított pénzecskéjét. Szóval ha érteni akarod, miről beszél a gyereked, akkor legyen ez a könyv is közös olvasmányélményetek!

Ezeket a könyveket persze nem muszáj gyereknapon olvasni, de hasznos ajándékként mindenképpen szóba jöhet. Ráadásul ha most veszed meg valamelyiket a könyveim közül, akkor kapsz egy olyan sablont is, amelynek segítségével igazi pénzajándékot is tudsz a gyermekednek mellékelni a könyvek mellé. 🙂

 

Pénzügyi nevelés és a gyereknap – társasjátékok

 

A társasjátékok számos olyan készséget fejlesztenek, amelyek fontosak a pénzügyi intelligencia élesítése szempontjából – és itt ne csak a táblás játékokra gondolj, hanem pl. az olyan társasjátékokra is, mint pl. a különféle kártyajátékok:

 • újrakezdés képessége
 • stratégiai gondolkodás
 • együttműködés képessége (ha párokban játszotok)
 • szabályok közötti működés képessége
 • problémamegoldó gondolkodás

Ezekhez akadnak kifejezetten a pénz körül forgó játékok is:

 • Zsebre megy – ezt már 5 éves kortól játszhatja az egész család
 • Monopoly – ennek a junior változata már szintén mehet 5 éves kortól, a bonyolultabb változatai pedig egészen 120 éves korig
 • Gazdálkodj okosan! – ezt nem kell senkinek sem bemutatni, a gyereknek viszont nem árt, ha már tud legalább ezres számkörben magabiztosan bánni a négy alapművelettel
 • Cashflow for Kids – ha valamelyik aukciós oldalon még találsz, mert a kiadó sajna már nem adja ki többé… Viszont van egy másik megoldás is erre itt. 

 

Pénzügyi nevelés és a gyereknap – múzeumlátogatás

 

Sajnos a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontja, amely a pénzügyi nevelés szempontjából etalonnak számított a múzeumok, kiállítóhelyek között, már lassan két éve bezárt, és azóta sincs hír felőle, hogy a műszaki okok, amelyek miatt nem fogadhatja az intézmény a látogatókat, mikor lesznek elhárítva. (Ezért pénzpedagógusként vérzik a szívem, de komolyan!) Ellenben így sem maradunk teljesen múzeumi élmény nélkül. 🙂

Még számíthatunk

A téma feldolgozása miatt kisgyerekeknek nem igazán lesz érdekes a kiállítás, de a nagyobbak már tanulhatnak belőle. Arról sajnos nincs hírem, hogy kifejezetten a gyereknap alkalmából lesz-e valamilyen kifejezetten gyerekprogram is a két intézményben, de a Google a barátunk, tehát ha valami ilyesmire szánják rá magukat, akkor „nyakon lehet csípni” az ilyen alkalmakat is.

 

Pénzügyi nevelés és a gyereknap – saját élmények

 

Gyereknapon rengeteg a buli, ahol folyik a tej és a méz, dől a cukorka és a törökméz, árad a hamburger és a hotdog, és a bőség zavarával küzdhet a gyerek, hogy az ugrálóvárban pattogjon, vagy a dodzsemben sajátítsa-e el az agresszív vezetési stílust – vagyis rengeteget lehet vásárolni, költeni. Az ezzel kapcsolatos pénzhasználatot (kiszámolom, mennyit adok, megnézem a visszajárót), mérlegelést (kell ez, vagy nem, jut-e másra is, ha ide befizetek, vagy sem) ilyenkor kiválóan gyakorolhatja a gyerek. Ha van félretett pénze, és azt akarja a gyerek ezen a napon elkölteni, akkor hajrá, mindent bele! (De tényleg csak a félretett pénze erejéig, ezt kisebb gyerekeknél, de nagyobbaknál is, ha még most szokják az önálló döntéseket, segíthetsz ellenőrzéssel betartani.)

De megállapodhattok abban is, hogy ezen a napon azt ajándékozzátok a gyereknek, hogy X összegért élményt vehet magának: beszabadulhat (persze a Ti kíséretetekben) a helyi gyereknapi rajcsúrba, és addig jól lérezheti magát, amíg ez az ajándékösszeg tart. Megbeszélhetitek, hogy ebben csak a szórakozás van-e benne, vagy esetleg az étkezés is. A lényeg, hogy jó előre tisztázva legyenek a szabályok, és azokat tartsa is be mindenki. Így a gyereknek lesz egy olyan napja, amikor tényleg úgy szórakozik, ahogyan neki tetszik, miközben saját élményeket szerez a pénzhasználatról, a pénzkezelésről, és Ti is nyugodtak lehettek, hogy a gyerek nem lő túl a célon anyagilag, és még hasznosan is töltötte a napját.

 

Játsszatok pénzügyeket – gyereknapon is! 

 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube