Dédi, nagyi és a XXI. századi zsebpénz

Ha már homár… A Hyde park-i hordóról a háztartási naplóról zengtem ódákat, tehát logikus, hogy akkor itt a Cirkuszban is ezt a témát veszem elő. Ahogy már a másik cikkben is emlegettem, a pénzügyi intelligencia alapfokához tartozik, hogy tisztában legyen az ember fia/lánya a bevételei és kiadásai mértékével és arányaival, szerkezetével. De hogyan lehet egy gyereket rávenni arra, hogy háztartásnaplót vezessen?

Egy másik csodafegyverrel…

Ha a háztartásnapló a nagyi csodafegyvere volt pénzügyekben, akkor a zsebpénz az aduász a pénzügyi nevelésben!

Már többször is írtam arról, hogy a zsebpénz egy akkora nevelési eszköz a kezedben, hogy csak győzd kihasználni a

foto: freedigitalphotos.net

sokoldalúságát! A beosztástól kezdve a bevételek-kiadások követésén át egészen a befektetésekig sok minden lemodellezésére képes. Most éppen a bevétel-kiadás követést nézzük meg.

Dédi üzen a múltból…

A saját gyerekeimen a következő módszert dolgoztam ki a fokozatosság elvét követve:

  1. első lépésként beszélek a pénzről – nem tehetek róla, de még mindig meg tudom dobni a hátast, hogy hány ügyfelemnél nem is téma otthon a pénz. Valami fura, prűd szemérmesség okán a pénz tabu. Hogy a gyerekek előtt, azt valami rosszul értelemezett kíméletnek még csak be lehet tudni. De amikor a szülők egymás között sem beszélnek az anyagi helyzetükről, az nekem meg- és felfoghatatlan. Hogyan építenek akkor közös jövőt? Mik a közös céljaik? Hogyan akarják akkor megvalósítani azokat? Szóval ha a gyereknek anyagilag is sikeres jövőt kívánsz, akkor elkezdesz vele beszélni a pénzről.
  2. mutatom is, amit csinálok – vagyis amikor éppen a bevétel-kiadás kezelés van a porondon, akkor megmutatom, hogy hogyan vezetem a háztartásnaplót. Erre, ha a linkre kattintasz, találsz is javaslatot, de nem muszáj ehhez ragaszkodni. Ahogy azt a másik, már emlegetett postomban is írtam, én speciel egy másik módszert használok (az internetbanki Excel-táblás kivonatot). És amilyen a gyerek, ha valamit nem ért, akkor kérdezni fog. Úgyhogy csak bele kell kezdened, hidd el, a gyereket érdekelni fogja, hogy felnőtt dolgokban vehet részt.
  3. hagyom neki is, hogy csinálja – itt jön be a képbe a zsebpénz. A zsebpénzen ugyanis a háztartási naló vezetését is remekül le lehet modellezni. Erre készítettem egy zsebpénznaplót is – amit most nem mutatok meg. 🙂 Ellenben ha feliratkozol a hírleveleimre, akkor kapásból kapsz egy minitréninget, egy családi kassza edzésprogramot, no és egy komplett 8 héten át tartó online tréninget is, amelynek részeként hozzájuthatsz a zsebpénznaplóhoz is… Ebben már a gyerek önállóan tudja vezetni maga is az eddigi instrukciók alapján, hogy hogyan is áramlik át a kezén a pénz. Amit majd meg kell még tanítanod neki, az az, hogy egy részét meg is kellene, hogy tartsa… Pontosabban azt, hogy úgy tartsa mozgásban, hogy az neki dolgozzon.
  4. kiegészítem azt, amit már tud – mivel a pénznek sokféle vetülete van, nem árt azokkal is foglalkozni. Tehát szép, ha legalább ennyit megtanítasz a gyereknek a pénzről, de ez magában még kevés lesz. Összefüggéseiben, rendszerben is meg kell tanulnia, tapasztalania, hogyan műxik a pénz. Ha ehhez is elkelne egy kis segítség, ráadásul olyan, ami játékkal segít tanulni-tanítani, akkor viszont keresd itt az Eznemjáték Kisokos sorozatból a Játéktárat. Komplett pedagógiai rendszert találsz benne a pénzügyi intelligencia tanítására – mindezt úgy, hogy otthon Te is meg tudod valósítani, és élménypedagógiai eszközökkel (elsősorban játékkal).
  5. hagyom, hogy mástól, másféle szemszögből is tanuljon – erre vannak mindenféle tréningek. Nálam is, másnál is. Ha az enyémek érdekelnek, akkor nézz szét itt.

Szóval sok midnent megtehetsz, ha a gyereket sikeresnek akarod látni (anyagi téren is), csak egyet nem: hogy nem foglalkozol a pénzzel és a gyereked pénzügyi nevelésével. 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube