Életszerű anyagi mesék

Kivételesen nem pont párhuzamos a téma a Hyde park-i hordó és a Cirkusz rovatomban, viszont bizonyos közös pontok mégis csak vannak. Avagy hogyan lehet egy nagyovis-kisiskolás korú gyereknek bármit is megmagyarázni a pénzügyi tervezés fontosságáról? 

Abban a formában, ahogy a másik postban az időmátrixot tárgyaltuk, sehogy. És ez így van jól. Viszont olyan alapfokon, ahogy Harry Potterék is tanulták az első évben a varázslást, úgy igen. De hogy lehet ezt úgy eljuttatni a gyerekhez, hogy meg is értse, no meg érdekelje is? 

Na, ebben akarok majd egy kicsit segíteni Neked. 

Őszintén szólva, nagyon elgondolkodtam azon, hogy mit is csinálok én. Tényleg próbálom játékos formában rávenni a családot arra, hogy foglalkozzon a pénzügyeivel. Hogy ezen az oldalon még mindig fenntartom a Hyde park-i hordó rovatot, annak csak az az oka, hogy szülőként mindenképpen megérdemled, hogy tudd, mire akarom rávenni a gyerekedet. Másrészt pedig még mindig szilárdan hiszek benne, hogy sokkal jobban megtanulja ezt a gyerek, ha Tőled tanulja meg, és nem tőlem. (Még ha nem így tűnik is, de még kamaszkorban is a Te szülői befolyásod a legmeghatározóbb a gyereked életében, nem pedig a társaké. Legfeljebb a negatív befolyásod, ami ugye tiltakozásban nyilvánul meg.)

Tudod, hogy miért így fogtam neki a pénzügyi intelligencia oktatásnak? 

Mert szétnéztem a piacon. Egyetlen olyan vállalkozással találkoztam, amelyik kifejezetten gyerekek számára is befogadható, emészthető módon tanította nekik a pénzügyi okosságot – és ez NEM a piacvezető volt!!! (Sajnos ezen az oldalon sem látok már aktivitást vagy másfél éve.) Azok a vállalkozások, amelyek viszont még mindig működnek, gyakorlatilag ugyanazt harsogják – egyik több, másik kevesebb sikerrel, de nekem sok minden furcsa ám ebben: 

  • azt mondják, hogy a szülő csinálja ezt, vagy csinálja azt, hogy a gyerek megtanulja a pénz helyes kezelését. De mindegyik? Miért nincs különbség egy 6 és egy 14 éves gyerek között? (Van olyan, aki ezt a széles korosztályt egyaránt a három kismalac tanmeséjével szólítja meg… Szerinted egy nyolcadikos gyerek ezzel mit kezd? Kiröhög helyből, mint más űrrakétáról…) Hol vannak a pedagógiai elvek? Az életkori sajátosságok?
  • a szülő csinálja ezt, vagy csinálja azt… OK. De ha a szülőnek fogalma sincs, hogy miről beszél, akkor hogyan tud hiteles lenni a gyereke előtt? (Van olyan álláspont is, amely azt mondja, nem baj, ha a szülő nem ért a pénzhez, küldd el hozzám, majd én megtanítom neki, amit kell.) Én változatlanul állítom, hogy a gyerek legfontosabb tanítója a szülő. Ő az első és a legfontosabb példa a gyerek életében – akár pozitív, akár negatív példa. (A negatív példával csak az a baj, hogy a gyerek azt már tudja, hogy hogyan nem akarja, de azt még korántsem, hogy hogyan lehetne, vagy hogyan lenne érdemes.) Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy a szülő is képes-e arra, amit meg akar tanítani, vagy sem.
  • ha a szülő nem ért a pénzhez, és úgy tanítja a gyereket… ebben az esetben gyakorlatilag arra biztatnak, hogy önként és dalolva építsd le a tekintélyed a gyereked előtt!!! Szerinted mit fog gondolni serdületlen gyereked, ha azt látja, hogy a helyes pénzkezelésről papolsz neki, viszont amikor Te kezeled a saját pénzed, akkor pont az ellenkezőjét csinálod, mert nem értesz hozzá? Az a minimum, hogy a gyerek összezavarodik. A serdülő gyereked meg egyenesen a képedbe vágja, hogy bort iszol és vizet prédikálsz… és lehet, hogy nem is lesz ennyire irodalmi a megfogalmazás.
  • a legtöbb szakértő azt mondja, hogy már egészen kicsi korban el lehet kezdeni a pénzügyi nevelést, mert a gyerek úgyis találkozik a pénzzel a mindennapi életben. Ez igaz. Viszont olyan formában, ahogy be is tudná fogadni az ismereteket, semmit nem kínálnak nekik, max a társasjátékokat – 12 éves kortól! Kezdje el a szülő, akár képzetlenül is, már kicsi gyerekkorban a foglalkozást a gyerek pénzügyi IQ-jával, de semmilyen megfelelő segítséget nem adnak ehhez a kezébe? Bocs, de szerintem itt a szakértők is legalább annyira bort isznak és vizet prédikálnak

Hát ezért született ez az online pénzügyi vidámpark, és ezért írtam meg életem első mese- és foglalkoztató könyvét. Jelentem, a mű kész. De még csak kéziratban. Ellenben már kiadtam a kezemből pedagógiai és irodalmi lektorálásra is. Most éppen kiadókeresésben vagyok, bár ehhez is kaptam már némi támogatást. Erősen javaslom, hogy akit érdekel a nagyovis-kisiskolás korosztálynak szóló Pénzmesék munkacímű könyvem, az figyelje a Varázskönyvesboltomat, mert mihelyst kész a szakmai és irodalmi lektorálás, egy rövid időre eléhetővé teszem majd a könyvet letölthető, pdf-formátumban! Így hamarabb hozzá lehet majd jutni a könyvhöz, viszont a kinyomtatással Neked kell bajlódni, plusz az illusztrációról is le kell majd mondanod…

A könyv különben egy sorozat első darabja, a következő természetesen a 2.-3.-4. osztályosoknak fog szólni – ami az első kötet sikerének függvényében jelenik majd meg… De tervben van még tiniknek szóló könyvek megjelenése is. 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube