Gyerekek és pénz – 5 dolog, amit mindenképpen taníts meg a gyerekednek a pénzről

Szia! Ha még eddig nem találkoztunk, akkor ismerkedjünk össze: Himer Csilla vagyok, pénzpedagógus, pénzterapeuta. Az eznemjatek.com oldalon olyan szülőknek adok tanácsot és tippeket a gyerekeik pénzügyi nevelésére, akiknek fontos, hogy a gyerekük felnőve ne bakizzon annyit a pénzzel, mint ők maguk, és ezt úgy akarják megtanítani nekik, hogy az szülőnek, gyereknek életre szóló élmény legyen!

Gyerekek és pénz – sok szülőnek még szoknia kell ezt a két szót egy mondaton belül. A pénzügyi nevelésben még kezdő szülőknek szedegetek össze a mostani sorozatomban olyan 5 pontos listákat, amelyek segítenek nekik a kezdésben. Most éppen arról lesz szó, mi az az 5 dolog, amit mindenképpen meg kellene tanítanod a gyerekeidnek a pénzről. 

Gyerekek és pénz

 

Ez a szóösszetétel (gyerekek és pénz) sok szülő fejében azt jelenti, hogy számukra milyen költségei vannak a gyerekvállalásnak. A már kicsit gyakorlottabb szülőknek talán még a zsebpénz is eszébe jut (igaz, többnyire nem a XXI. századi variáció). A baj ott kezdődik, amikor az már nem jut eszébe a szülőknek, hogy a pénzügyi nevelés, vagyis az, hogy a gyerekeinket meg kellene tanítani (jól) bánni a pénzzel, az is a gyereknevelés része. (Erre a képre emlékszel még?)

A gyerekek pénzügyi nevelése a gyereknevelés része kell, hogy legyen.     Egy biztos, ha már itt vagy és olvasol, Te már nem tartozol ezek közé a szülők közé! És ez mindenképpen tiszteletreméltó! Mivel mostanság megugrott az eznemjatek.com szülői közösségéhez csatlakozók száma (juhéééé!!!), ezért az újonnan érkezőknek két dologgal is készültem: 1. egy fergeteges üdvözléssel az eznemjatek.com szülői közösségétől és tőlem 🙂

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

Forrás: giphy.com

2. olyan egyszerű, pár lépéses teendő listákkal, amelyekkel a kezdő szülők is el tudnak indulni a pénzügyi nevelésben. Ennek első darabja volt a múlt heti 5 dolog, amit nyáron is megtehetsz a gyereked pénzügyi neveléséért című bejegyzés. Most folytatom.

5 dolog, amit mindenképpen taníts meg a gyerekednek a pénzről

 

Senki ne számítson akadémiai székfoglalókra, vagy definíciók bebifláztatására. Ez színtiszta gyakorlat lesz – és még egy pénzügyi nevelésben kezdő szülő is tudni fogja, mire gondolok, ha a gyerek és pénz koordinátarendszerben kezd el mozogni:

1. Beosztás

 

Ez az egyik olyan alaptevékenység a pénzügyekben, amit nyugodtan megtanulhat a gyerek már a zsebpénzén is gyakorolni. Igen, a zsebpénz a XXI. század csodaszere a pénzügyi nevelésben. A gyerek és pénz viszonyában meghatározó lesz az, hogy a gyerek milyen szokásokat köt majd a pénzhez. Az egyik ilyen szokás a pénz beosztása, ezért jó, ha idejekorán megtanulja. Hogyan? Először is úgy, hogy már Tőled is ezt látja (legalább havonta egyszer szétosztod a bevételeket mindenfélékre), másodszor pedig úgy, hogy ez vele szemben is elvárás lesz, amikor a zsebpénzével bánik.

Mindehhez azt is végig kell majd gondolnia, hogy milyen bevételei, kiadásai vannak, mire akar félretenni, stb. A beosztással tehát egyfajta rendszerszemlélethez is jut a gyerek – és ennek alapjait Neked kell majd letenned. Mégpedig úgy, hogy egyfajta takarékos nézőpontból ossza szét a gyerek a pénzét.

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Muszáj különbséget tennünk a takarékosség és a takarékoskodás között. A takarékos gyerek bármilyen célra felhasználandó pénzével bánik takarékosan, azaz beosztóan, a fölösleges költségeket kerülve. Vagyis ügyel minden fillérre, hogy ha nem muszáj, ne legyen fölösleges kiadása. A takarékosság tehát elsősorban a költségek egészséges lefaragását jelenti. 

Ehhez képest a takarékoskodás azt jelenti, hogy a gyerek képes pénzt gyűjteni, azt félretenni egy előre meghatározott cél érdekében. Ez az a pénz, amit félre rak rosszabb időkre (vésztartalék), vagy a malacperselybe/befőttesüvegbe/borítékba, hogy meg tudja rajta majd venni az akármit, ami éppen a szíve vágya. A takarékoskodás tehát az a tevékenység, amelynek segítségével a gyereknek megtakarításai lesznek. 

2. Takarékoskodás

 

Talán még nem gondoltál úgy eddig a takarékoskodásra, mint szokásra. Hát, ha eddig nem, akkor mostantól majd fogsz. A takarékoskodás ugyanis szinttén megszokásokon alapszik: azon, hogy a beosztás során a gyerek nem csak alkalmilag, ha majd marad valami, hanem rendszeresen félre rak-e pénzt. A gyerek és pénz viszonyában sok múlik azon, hogy ezt a jó szokás képes leszel-e a gyereknek megtanítani.

Ehhez nem is feltétlenül arra van szükség, hogy minden áldott hónapban ugyanakkora összeget tegyen félre a gyerek. Az elején legalábbis nem. Arra azonban igen, hogy minden áldott hónapban valamennyit félretegyen. Ettől lesz majd ugyanis a takarékoskodás szokás, hogy rendszeresen megtörténik. Ez a Te felelősséged: elvárásként kell megfogalmaznod a gyerekkel szemben, hogy a zsebpénzéből(! – igen, jól olvasod, a zsebpénzéből) minden hónapban, vagy minden héten (attól függően, hogy heti, vagy havi zsebpénzt kap-e a gyerek) tegyen félre.

3. Nyomonkövetés

 

Ez az, amit sok szülő már nem biztos, hogy hitelesen számon tudna kérni a gyerekén, hiszen maga sem tudja legtöbbször, merre jár a pénze. Pedig a pénzt szoros emberfogásban illik nyomonkövetni. És erre már a dédanyáinknak is volt remekül működő módszerük: a háztartásnapló.

A háztartásnaplót a XXI. században már cashflow kimutatásnak hívják, de a lényege ugyanaz: a bevételek és a kiadások olyan nyomonkövetése, amelynek alakulásából következtetéseket vonnak le, és annak megfelelően, ha szükséges, újraszervezik a kiadások és a bevételek beosztását. Ezért van az, hogy sok felnőtt nekifut ugyan a háztartásnaplónak, írja egy darabig, aztán azt mondja, minek, úgysem változik tőle semmi. Naná, attól, hogy tényeket rögzítünk, nem is fog változni semmi! Attól azonban, hogy elemezzük a nyomonkövetés során begyűjtött adatokat, hol több, mint kéne, hol kevesebb, hol lehet még faragni, hol lehetne még bevételt növelni, stb, és meg is csináljuk a változtatásokat ezek alapján, már igen!

A nyomonkövetésnek az az elsődleges értelme, hogy tudjuk, milyen változtatásokat kell meglépnünk. A nagyobb gyerekek, akik már magabiztosan uralják a négy alapműveletet – tehát elvileg negyedik osztály végétől felfelé -, már képesek erre. Ha egy izgalmas nyomozásnak fogjátok fel a dolgot, akkor pedig még érdekes is lesz.

Persze ez is csak egy esetben működhet: ha nem bort iszol és vizet prédikálsz. Az éppen a kamaszkorba lendülő gyereked kapásból helyre is tenné a szülői egodat, ha tőle elvárnád, hogy vezesse a zsebpénznaplóját, Te meg hanyagolnád a saját cashflow kimutatásodat… (Ehhez segítséget és egy azonnal használható cashflow táblázatot itt találsz.›››)

4. Áramoltatás

Kétbalkezes kamaszok is elboldogulnak a gyerek és pénz koordinátarendszerben. Be is bizonyítom karácsonykor!

foto: ketbalkezes.hu

 

 Ez semmi különösebb hókuszpókuszt nem jelent, csak annyit, hogy mozgásban tartod a pénzt, és a gyereknek is ezt mutatod meg. Nálad is mozgásban van a pénz? És merrefelé? Havonta egyszer befelé, és annál többször kifelé? Vagy még be

sem érkezett, de szinte máris elindult kifelé a zsebedből? Vagy esetleg többféle bevételi forrásod is van, tehát befelé és kifelé is nagyjából hasonló mennyiségű mozgás van?

Most ne mondd azt, hogy ilyen nincs a népmesében sem, mert van. Még a gyerek és pénz koordinátarendszerben is előfordulhat. Nem hiszed? Akkor várj egy kicsit (mondjuk, karácsonyig 🙂 ), és nézd meg a Krónika Nova Kiadó gondozásában kamaszok számára megjelenő kézikönyvemet, ahol három különböző típusban, összesen 18-féle működő(!) bevételi lehetőséget sorolok fel! (A könyv ennek a könyvnek a folytatása lesz azzal a különbséggel, hogy ez már nem csak lányoknak fog szólni!)

A lényeg: a gyerek és pénz nagyon hasonlóak – örökmozgó mind a kettő. Ha nem engeded őket, hogy kitombolják magukat, és a mozgásban vezessék le fölös energiáikat, akkor garantáltan nem fognak jól működni. Se a gyerek, se a pénz.

5. Vállalkozás

 

Naa, azt hiszem, ez lesz az a pont, ahol a legtöbb szülő megdobja a hátast. Ha az előző négy pontot még meg is emésztetted, itt lehet az a pont, ahol esetleg behúzod a kéziféket. Tapasztalataim szerint azért, mert még a felnőttek közül is sokan, ha nem is viszolyognak, de legalábbis erősen tartanak a vállalkozástól. Hacsak valamilyen kényszer nem viszi rá, ő bizony az életben nem vállalkozik.

Pedig… a vállalkozás is jó dolog, csak érteni kell hozzá. Az is egy szakma, amit meg kell tanulni. Ha kis vegyesboltot nyitsz, akkor nem elég jó kereskedőnek lenned, meg kell tanulnod vállalkozni is.

Ha onnan indulsz el, hogy szülőként – nagy valószínűsággel – olyan életet szánsz a gyerekednek, ahol ő döntheti el, mi akar lenni, mivel akar foglalkozni, és mindezt úgy, hogy azzal elég pénzt is keressen egy kényelmes élethez, akkor már gyerekkorában fel kell őt készítened. A lehetőségekre. Igen, azokra a lehetőségekre, amelyek közül majd választhat is egyszer. Nem KELL, hogy vállalkozó legyen minden gyerekből, ha felnő. De az igenis kell, hogy lásson már legalább alapelveiben működni egy vállalkozást, sőt csinálni egyet, legyen releváns tapasztalata, amelynek alapján felelős döntést képes hozni a jövőjéről. (Ezen kívül pedig sosem tudhatod, mikor kerül a gyerek olyan helyzetbe, hogy a vállalkozás lesz az egyedüli jó megoldás a számára. Mert pl. úgy jár, ahogyan én, és a három gyerek mellett otthonról végezhető, rugalmas munkaidejű meló kell neki, hogy a család se járjon rosszul, de pénzt is keressen.)

Szóval hagyd, hogy időnként elszabaduljon a fantáziája, és kicsiben meg is valósítsa, amit elképzelt! Ebben támogasd, és ha valami nem jön össze, akkor bátorítsd az újrakezdésre – de csak miután felülvizsgáltátok a hibákat, és levontátok a következtetéseket… 🙂

Hogyan és mivel tudod nyáron ezt az 5 lépést a gyakorlatba is átültetni? Erről szól majd az eznemjatek.com szülői közösségének írt heti üzenetem. Persze van más is, amivel segíteni tudok Neked a gyerek és pénz viszonyát a gyerek javára billenteni… Mivel? Olvasd!

arrow_down_orange

 

  • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.07.04 este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. Csatlakozz!›››
  • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
    Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

    Illusztráció: Rácz Maya

    már eleve Játékországba repítik a gyereket, de a mesék után kinyílik Játékország ajtaja is, hiszen a mesékben szerzett tudást játékos és beszélgetős feladatok segítségével mélyítjük el és rögzítjük a gyerek fejében. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

  • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube