Gyerekek pénzügyi nevelése és a színek

A gyerekek pénzügyi nevelése bizonyos szempontból nagyon sok hasonlóságot mutat azzal, ahogyan például színezni tanítod a gyerekedet: azonnal meglátszik a módszereiden, hogy mennyire vagy nyitott vagy zárt gondolkodású, és hogy mennyi szabadságot hagysz a gyerekednek. Hitted volna? 

Gyerekek pénzügyi nevelése és a színezés

 

Amikor a kicsi gyereked életében először vesz a kezébe színes ceruzát azzal a céllal, hogy a színekkel akarjon valamit kifejezni, vagyis a színeknek már határozott jelentőségük van a rajzán, eldől az is, hogy a gyereked mennyit

A gyerekek pénzügyi nevelése és a színek

Prof MP desingja: mydentity.hu

fog Általad meglátni a világból. Akár a pénzügyi világból is. Meg az is, hogy mennyire lesz az ő gondolkodása kreatív. (Anno már esett szó, nem is egyszer arról, hogy a kreatív gondolkodás mennyire fontos a pénzügyi intelligencia csiszolásához.) Ez most tűnhet borzasztóan sarkos megfogalmazásnak. Pedig nem a megfogalmazás sarkos. Hanem a valóság.

Képzeld el…

…amint a gyereked nyiladozó értelemmel valamit ábrázolni akar. Ebben az életkorban már általában jól megértik a beszédet, még ha ők maguk nem is tudnak még beszélni, tehát nagyon nem mindegy, hogy az első egy pár próbálkozásánál mit mondasz, mit csinálsz.

Szóval csak képzeld el, hogy a gyerek színes rajzot készít. Teszem azt, lerajzol egy lovat. A maga kis esetlen vonalaival. Ezzel még nincs is baj, egy nincs kétéves gyerektől még senki nem várja el, hogy Da Vinci anatómiai pontosságával ábrázoljon egy állatot. Igen ám, de a gyerek elkezdi kiszínezni a lovat. Zöldre. És akkor jön anyuka/apuka, hogy „A ló nem zöld, kicsim, színezd inkább barnára!”. (Abba most ne menjünk bele, hogy a nagy többség által barnának nézett ló a magyar nyelvben igazából sárga, mert a lószínek egy külön galaxis a magyar nyelv univerzumában, és tekintsünk el attól az apróságtól is, hogy lóból is van legalább ezerféle színárnyalat a fakótól az almásderesen át a pejig – ja, és erre mindre külön szava is van a magyarnak! – szóval a gyerek legalább ezerfélét színezhetne akkor is, ha anyu/apu a „barnát” favorizálja.) Képzeld el a gyerek zavarát, amikor anyu/apu beleszól, hogy ezt nem így, hanem amúgy! Merthogy szegénykém nem érti, hogy mi a baj a zöld lóval, amikor ő nem is biztos, hogy a valóságot rajzolja, hanem azt, ami az ő kreatív fantáziájában létezik, amit ő a lelki szemei előtt lát – és az meg speciel pont zöld! Bizonytalanul kezébe veszi hát a barnát, és színezi azzal a lovat, amit ő nem is akart lerajzolni, de apu/anyu azt mondta, és aput/anyut szereti annyira, hogy neki mindig mindenben meg akarjon felelni…

A gyerekek pénzügyi nevelése

Az a baj ezzel, hogy igaz rá a régi mondás:

a pokolhoz vezető út jó szándékkal van kikövezve.

Mert hát apu/anyu csak jót akart, nehogy a gyerek kilógjon a sorból, mert akkor még a végén megszólják a gyereket (is, meg anyut/aput is), hogy micsoda dolog ez, egy ló nem zöld! A gyerek viszont a sokadik ilyen esetnél, amikor pl. elmagyarázzák neki, hogy nem így kell tornyot építeni az építőkockákból, hanem amúgy, mert az az egyedüli jó módszer, vagy amikor azt hallja, hogy „Csak akkor viszed valamire, ha lesz egy jó állásod!”, egyszerűen feladja, hogy másféle lehetőségeket is keressen, másféleképpen is gondolkodjon. Minek, úgyis csak megszólnák érte.

Olyan sokszor elmondtam már, hogy a gyerekek pénzügyi nevelésének terepe a kísérletezés. Kísérlet ez anyunak/apunak is, hiszen őt magát sem így nevelték a pénzügyekre, de a gyereknek meg pláne, hiszen a pénzügyek a csinálós műfajba tartozik: tapasztalatot kell szerezni arról, hogy mi a pénz, hogyan működik, hogyan lehet a tulajdonságait a magam javára fordítani, stb. Persze, sokat számít a szülők által közvetített minta is – de ha az minden tekintetben kifogástalan lenne, akkor Te most nem olavsnád ezt a blogbejegyzést… Márpedig ha a mintád nem jó, akkor hogyan tudná megtanulni a gyerek a pénz megforgatását, munkára fogását, ha nem úgy, hogy kikísérletezi? és hogyan kísérlezhetne, ha Te nem hagyod, mert Te megmondod neki az egyedüli tutit (és ami mellesleg Neked sem működik)?

Szóval a gyerekek pénzügyi nevelése nem egyszerű ügy. Van benne kockázat. Lehet, hogy néha a gyerek fejjel is megy a falnak. De legalább tapasztalatot szerez róla, hogy bizony  a fal a keményebb… És még mindig jobb, ha a család viszonylag védett környezetében szembesül a fal és a feje keménységi együtthatója közti orbitális különbségekkel, mintha már a nagybetűs Életben tenné ugyanezt, ahol nincs már meg a család védőhálója (vagy jóval gyengébb).

Úgyhogy gondold meg, hogy mégis nem zöld színű-e az a ló, és nincs-e esetleg más lehetősége is a gyerekednek (és Neked is!) arra, hogy „vigye valamire”… 

Gyermeked kreatív pénzügyi nevelését kezdd el már nagycsoportos-első osztályos korában a Pénzmesék c. mese- és foglalkoztatókönyv-sorozattal!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube