Gyerektévhitek a pénzről – 1. rész

Nagyon sok aranyos gyerekszáj-sztori kering arról, hogy a gyerekeknek kisebb korukban (sajna, sokszor még nagyobb korukban is), milyen tévhiteik vannak a pénzről. Ezen nagyon jókat mosolygunk ugyan később, és remek anekdoták lesznek belőlük a baráti és a nagy családi összejöveteleken, arra viszont a megszépítő emlékezet miatt kevésbé emlékszünk, hogy akkor és ott bizony lehet, hogy megizzasztott minket a gyerkőc. Hogyan magyarázod el neki, hogy gyerek élete mind a 2-3-6-7-10 évének ártatlanságával is megértse, a felnőttek ilyenkor kínjukban röhögnek (többnyire)? 

A pénzpedagógus segít, hogy ha ilyen szituba csöppensz, akkor se kelljen kínosan hebegned-habognod. 

Gyerektévhitek a pénzről – No. 1.

Talán a legelterjedtebb, és legtöbbször tapasztalt gyerektévhit a pénzről, amit én is éppen tavaly éltem meg, amikor az akkor elsős gyerekemmel arról beszélgettünk, hogy kicsit várni kell, hogy megvegyek valamit, mert még nem gyűjtöttem össze a rávalót, és az én tünemény gyerekem csípőből rávágja, hogy:

– Nem baj, anyu, majd elmegyünk az automatához, és majd onnan veszel ki pénzt, az mindig ad!

Nesze, Neked, pénzpedagógus, mi? 

Naná. Most jött fel a téma, úgyhogy most van itt a nevelés ideje… 😀

Gyerektévhitek a pénzről - az ATM csodája

foto: saját montázs
Design: mydentity.hu

Az ATM egy 3-8 éves gyerek számára maga a megvalósult csoda. Különösen, amíg a gyerek kisebb (kb. kis- és középsőcsoportos korig), és a meséket is hajlamos valóságként megélni, Misi mókus után szabadon úgy gondolhatja, hogy az ATM maga az örökké termő fa. Igaz, még később is gondolhatja ezt.

Mit lát egy kisgyerek? 

Azt, hogy odamész az automatához, nyomkodsz egy pár gombot, aztán kapsz pénzt. Ebből a számára logikusan következik, hogy ennyi elég is. Hiszen a saját szemével látta, hogy ez így működik. A háttérről fogalma sem lehet. Legalábbis addig biztosan nem, amíg Te el nem magyarázod neki.

Hogyan oszlasd el a gyerektévhiteket a pénzről?

Két dologgal:

 1. magyarázattal – ezzel szokott a legtöbb szülő bajban lenni, hogy hogyan is mondja el a gyereknek úgy, hogy megértse, ne bonyolítsa túl. Pedig ezt Neked kell a legjobban tudnod, hiszen a Te gyerekedet Te ismered a legjobban. Te tudod, hogy milyen előzetes ismeretei vannak, mi az, amit már megtanult, mi az, amit még nem. Egy biztos: a korának megfelelően kell adsagolni a magyarázatot. Csak annyit, amennyivel elbír. Viszont csakis az igazat.
 2. játékkal 🙂 – a játék lehet valamilyen utánzás, vagy szemléltetés. (Erről majd a hírlevélben olvashatsz tippeket.)

Magyarázat az ATM-ről szóló gyerektévhitre

Minden gyerek megérti a következő magyarázatot:

Tudod, a bank vigyáz a pénzemre. De csak annyi pénzre, amit a munkámért kapok. Ha hozzá akarok jutni ehhez a pénzhez, akkor megyek az automatához, és kérek belőle. Amíg a pénzem tart, amit a bank őriz, addig ad belőle az automata. De valahányszor kérek belőle, mindig kevesebb lesz a pénzem. Fogy. Egészen addig, amíg egyszer csak elfogy a pénzem. Akkro már az automata sem adna. Ezért kell nagyon figyelnem arra, hogy mennyit kérek az automatától, és hogy csak annyit költsek, hogy maradjon belőle addig, amíg megint nem kapok a munkámért pénzt. Akkor aztán megint ad pénzt az automata, mert megint van saját pénzem, amire a bank vigyáz.

Gyerektévhitek a pénzről – ráadás

 1. PPP – hogy mi a PPP? Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz, azaz az eznemjatek.com hírlevele – ezentúl pénteken. A ráadást – ezen a héten a játékot – megkapod, ha már fel vagy iratkozva. Ha még nem vagy, akkor itt feliratkozhatsz!›››
 2. Játéktár – játékos pénzügyi nevelés otthon. A Játéktár egy komplett és komplex pénzügyi nevelési pedagógiai program – kifejezetten szülőknek. Nem kell hozzá sem pedagógusnak, sem pszichológusnak lenned, bőven elég, ha Te vagy a gyereked elég jó szülője. Ha valamire, akkor a Játéktárra kifejezetten igaz az eznemjatek.com jelmondata: Legyen élmény a (pénzügyi) nevelés! A Játéktárról többet itt tudhatsz meg – sőr még bele is lapozhatsz!›››
 3. PNT® 2.0 – ha a pénzügyi nevelésnek nemcsak a játékos részére, hanem a pontos (és népszerű tudományos) hátterére, hogy mit, miért és hogyan csinálj, hogy a pénzügyekben (is) magabiztos embert nevelj a gyerekedből, akkor a Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0-ás verzióját Neked alkottam meg!

Csatlakozz a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

 • Megújult, felspécizett tartalom,
 • kiegészített tudásanyagok,
 • még több kiegészítő anyag!
 • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
 • egyszeri személyes tanácsadás,
 • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube