Gyerektévhitek a pénzről – 2. rész

Amikor a Facebookon közzétettem a felhívásomat, hogy pénzügyi gyerekszáj-sztorikat keresek, nem számítottam ekkora sikerre. Azóta is dőlnek a jobbnál-jobb történetek, amelyeknek persze most is a vicces oldalát látjuk. Pedig ott vannak mögöttük a gyerektévhitek a pénzről. Szándékosan nem kérdeztem, hogy ki mit kezdett akkor abban a pillanatban szülőként a gyerek tévedéseivel, pedig egyik-másik elképzelhető, hogy akár kellemetlen pillanatokat is okozhatott anyukának/apukának. Hogy minden szülő okulhasson ezekből a tévhitekből, ezért most a pénzpedagógus szemével is megnézzük őket közelebbről.

Gyerektévhitek a pénzről  – No. 2

Egy anyuka kivételesen nem a Facebookon tette közkinccsé a saját esetét, hanem emailen küldte el nekem (a közléshez hozzájárulását adta):

Gyerektévhitek a pénzről

foto: saját montázs
design: mydentity.hu

A gyerek egyik reggel kérdezi: Hozol nekem délután zsákbamacskát meglepetésnek az oviba? (Ez nála a 800-1000 Ft-ért kapható lecsomizott pónikat jelenti, és egyébként nem szoktunk meglepit vinni délutánonként, csak vannak gyerekek, akiknek visznek, ezért ez újra és újra visszatérő téma.)

Mondom neki, hogy nem, miért vinnék?

Válasz: Nagymama vett már neki kétszer is, amikor ő ment érte az oviba, pedig neki kevesebb pénze van.

Gondolom, további magyarázatra nincs is szükség… mi erre az okos válasz, ami nem negyed órás eszmefuttatás?

Gyerektévhitek a pénzről – mit lát a gyerek? 

A gyerek mindebből csak annyit lát, hogy a nagyi jobban szereti, mint anyu, mert ő még a kevesebb pénzét is arra áldozza, hogy neki ajándékot vegyen. Meg azt is látja, hogy az oviban a többieket is jobban szeretik a szülei, mert nekik „mindig” vesznek ilyen zsákbamacsit. Akkor engem miért nem szeret annyira az anyukám, mint a többi gyereket a szülei, vagy a nagyi???

Talán már ebből is látszik, hogy a gyerkőc érzelmi alapon közelíti meg a kérdést, úgyhogy neki hiába is kezdenénk el magyarázni, hogy mennyit kell azért a pénzért dolgozni, amit a pónikra szórnánk el, és hogy azon mennyi minden, a pónitól sokkal hasznosabb dolgot lehetne venni. Észérvekkel nem fogjuk meggyőzni a gyereket.

Gyerektévhitek a pénzről – tévhitoszlatás

Ezért közelítsünk mi is innen – persze szigorúan megfelelve annak a követelménynek, hogy csakis az igazat, a színtiszta igazat mondjuk a gyereknek, Isten minket úgy segéljen! (És ezt vedd tényleg nagyon komolyan! Ilyen dolgokkal nem szerencsés eljátszani a kisgyerek bizalmát, mert megjegyzi egy életre, hidd el!)

Amit én javasoltam az anyukának – különös tekintettel, hogy az ovistársak között státuszszimbólumnak tartott tárgyak többségére én sem voltam vevő, tehát ugyanezt én is előadtam, ráadásul a nagyikkal is volt már ennek kapcsán néhány körünk… 😀 :

Én elmeséltem a gyerekemnek, hogy annak idején milyen jó volt nekem gyerekként, hogy nekem is ilyen volt a mamám. Mindig ünnepnek éreztem, ha ott maradhattam náluk, mert tudtam, hogy mindig el leszek kényeztetve ilyen apróságokkal. Ettől mindig különlegesnek éreztem a mamámékat is, meg azt az időt is, amit velük, náluk tölthettem. A mamám nem azért vett ilyeneket, mert neki több pénze lett volna, sőt, de mivel ritkábban látott, kevesebb ideig, mint a szüleim, így neki nagyon fontos volt, hogy emlékezetessé, különlegessé tegye azt a kis időt, amíg együtt lehettünk. Ezért gazdálkodta ki mindig a pénzéből az apró ajándékokat, hogy ha kevés is az idő, amit egymással tölthettünk, én mégis ugyanúgy emlékezzek rá, mintha mindennap látnánk egymást. A mamám így adta tudtomra, hogy ugyanolyan nagyon szeret, mint a szüleim, még akkor is, ha nem tud velem olyan sokat lenni. A szüleim pedig másképpen: ők úgy, hogy ápoltak, amikor beteg voltam, megöleltek, amikor bánatos voltam, vagy fájt valamim, szeretettel elkészítették nekem a kedvenc ételeimet, játszottak velem, stb. Én is ugyanezt csinálom most a gyerekeimmel, és ugyanezt csinálják most az én szüleim a gyerekeimmel, hogy ők is nagyszülők lettek.

Ezzel több legyet lehet ütni egy csapásra:

 1. A gyereknek nem mondunk semmi valótlant, tehát nem hazudunk, a lelkiismeretünk nyugodt lehet
 2. Kicsit másképp mondtuk el, de szépen becsomagoltuk azt az igazságot, amire később majd ő is rájön, hogy a nagyszülők azért várják annyira az unokát, hogy legyen kit büntetlenül elkényeztetniük anélkül, hogy nekik kéne a hátrányokkal megküzdeniük… 😀
 3. Személyes élményt meséltünk, tehát teljesen hiteles lesz a gyerek számára
 4. Láttatni tudjuk vele, amit nekünk is látnunk kell: itt nem a pénz körül forog az egész történet, hanem a másképpen kifejezett szeretetről. (Egyébként ilyenkor ajánlott elgondolkodni rajta, hogy a gyerekünknek melyik az elsődleges és a másodlagos szeretetnyelve. Ha éppen az ajándékok, és nem pl. a testi érintkezés (pl. ölelés, simogatás), vagy a szívességek (szó nélkül megcsinálunk neki dolgokat, amiket nem is kért, vagy legalábbis segítünk neki), akkor lehet, hogy mégis érdemes az apró ajándékokra átnyergelni. Ha meg másodlagos szeretetnyelve az ajándékozás a gyereknek, akkor ezt hagyjuk meg nyugodtan a nagyinak, mi meg „beszéljünk” az elsődleges nyelvén. Ehhez klassz irodalom Gary Chapman: Gyerekekre hangolva – A gyerekek öt szeretetnyelve c. könyve.)
 5. Érzelmekről beszélünk a gyereknek, amit sokkal jobban tud kezelni és megérteni, mint az észérveket, illetve sokkal valószínűbb, hogy emlékezni is fog arra, amit mondtunk – éppen azért, mert érzelmekhez, mégpedig a szeretet meglehetősen erős érzéséhez kapcsoltuk.

Szóval lehet, hogy a nagyinak kevesebb a pénze, de ő másképp fejezi ki a szeretetét – ez a lényeg.

Gyerektévhitek a pénzről – ráadás

 1. PPP – hogy mi a PPP? Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz, azaz az eznemjatek.com hírlevele – ezentúl pénteken. A ráadást – ezen a héten egy szeretetnyelvi tesztet – megkapod, ha már fel vagy iratkozva. Ha még nem vagy, akkor itt feliratkozhatsz!›››
 2. Játéktár – játékos pénzügyi nevelés otthon. A Játéktár egy komplett és komplex pénzügyi nevelési pedagógiai program – kifejezetten szülőknek. Nem kell hozzá sem pedagógusnak, sem pszichológusnak lenned, bőven elég, ha Te vagy a gyereked elég jó szülője. Ha valamire, akkor a Játéktárra kifejezetten igaz az eznemjatek.com jelmondata: Legyen élmény a (pénzügyi) nevelés! A Játéktárról többet itt tudhatsz meg – sőr még bele is lapozhatsz!›››
 3. PNT® 2.0 – ha a pénzügyi nevelésnek nemcsak a játékos részére, hanem a pontos (és népszerű tudományos) hátterére, hogy mit, miért és hogyan csinálj, hogy a pénzügyekben (is) magabiztos embert nevelj a gyerekedből, akkor a Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0-ás verzióját Neked alkottam meg!
Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0 – ahogyan a mydentity.hu ábrázolja. 😀

Csatlakozz a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

 • Megújult, felspécizett tartalom,
 • kiegészített tudásanyagok,
 • még több kiegészítő anyag!
 • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
 • egyszeri személyes tanácsadás,
 • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube