Gyerektévhitek a pénzről – 3. rész

Olyan sok gyerekszáj-sztorit kaptam a Facebookon közzétett felhívásomra, hogy azt hiszem, egy darabig jól elláttatok témával. A gyerektévhitek a pénzről tömegével érkeztek hozzám, és persze továbbra is várom őket. Személy szerint úgy vagyok vele, jobb, ha itt kitárgyaljuk ezeket a szitukat, és felkészülünk rájuk, minthogy esetleg ne tudjunk rá mit lépni, max tényleg csak röhögni. (Az sem rossz, de csak első reakciónak.) 

A mai gyerektévhit a pénzről aranyos, mosolyogtató, de nem árt helyre tenni. 

Gyerektévhitek a pénzről – No. 3

Egy édesanya nem a gyereke, hanem az öccse kisgyerekkori dumáját küldte el nekem – és az elbeszélése alapján ez a szemlélet egy darabig maradt is az öccsében (igaz, arról nem írt, hogy most hogyan tud bánni a pénzzel a testvére):

Gyerektévhitek a pénzről - gazdagodjunk meg a visszajáróból!

foto: saját montázs
design: mydentity.hu

„Anya, te ne dolgozz, majd lesz pénzünk a visszajáróból…”

Szintén ő hasonló gondolatmenettel az üvegvisszaváltásban is nagy bevételi forrást látott.

A történet valóban aranyos, és éppen azért nevetünk jókat rajta, mert mi már pontosan tudjuk, hogy ez a sztori a „gyerektévhitek a pénzről” kategóriában dobogós helyen végezne. Ami nekem kicsit gyanús, hogy ugyanerre a logikára működött a kissrác agya az üvegvisszaváltást illetően is, vagyis könnyen lehet, hogy a gyerek csak a szövege szórakoztató értékéről kapott visszajelzést a szülőktől egy jó darabig, a pénzzel kapcsolatos tévhitéről már nem.

Gyerektévhitek a pénzről – mit lát a gyerek? 

Hát azt, hogy hiába adok pénzt, de kapok is. Egy bizonyos életkor alatt a gyereket még nem foglalkoztatja az, hogy amit adok az több, mint amit visszakapok. Egyénenként változó, de általában 4-5 éves koruk körül lesz egy kisgyereknek gyanús, hogy nem biztos, hogy jól jár a visszajáróval. Persze van olyan is, aki már 3 évesen megérti ezt, és van olyan, akinél nagycsoportban jön a felismerés. Ez nem baj, semmiről sincs lemaradva a gyerek, ennek sokkal inkább a számfogalom megszilárdulásához, a kisebb-nagyobb logikai összefüggésének megértéséhez van köze, semmint a fejlődésben való lemaradáshoz. Márpedig ezekkel egy gyereknek legkésőbb nagycsoportos koráig kell tisztába jönnie, mert ez az iskolaérettségnek is egyik feltétele.

Gyerektévhitek a pénzről – tévhitoszlatás

Ha a gyereknek már van többé-kevésbé szilárd számfogalma, azaz képes a számokat mentálisan is reprezentálni, akkor nincs túl nehéz dolgod, mert simán megérti, hogy az, amit Te adsz oda valakinek, az azzal egyenlő, amit áruként kapsz, plusz a visszajáró. Vagyis a visszajáró kevesebb, mint amennyit Te adtál oda a pénztárosnak. Ezt a könnyebb érthetőség kedvéért akár le is rajzolhatod:

Gyerektévhitek a pénzről - mennyi a visszajáró?

kép: saját

A képet kivételesen letölthetővé tettem, ha rákattintasz, eredeti méretben, új ablakban nyílik meg. Ezeket a lapokat akár ki is vághatod a gyereknek, és akkor még jobban meg fogja érteni, hogy a két rész együtt kiadja a harmadik legnagyobbat (ami azt szemlélteti, hogy Te mennyit adtál a boltban a pénztárosnak), az egyik darab pedig azt, amennyibe a megvásárolt áru került, a másik pedig azt, amennyit visszakaptál. Ha ezt összehasonlítod az egésszel (a legnagyobbal, vagyis azzal, amennyit eredetileg odaadtál a pénztárosnak), akkor jól látszik, melyik a kisebb. Ha van tangramm játékotok, azzal is eljátszhatjátok a dolgot.

Ha a gyerek még nem képes erre, akkor még egyszerűbb a játékos szemléltetés… erről többet azonban majd a PPP-ben olvashatsz.

Gyerektévhitek a pénzről – ráadás

  1. PPP – a PPP a Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz, azaz az eznemjatek.com hírlevele. A ráadást – ezen a héten a számfogalommal még nem rendelkező gyerekeknek szóló szemléltető játékot – megkapod, ha már fel vagy iratkozva. Ha még nem vagy, akkor itt feliratkozhatsz!›››
  2. Játéktár – játékos pénzügyi nevelés otthon. A Játéktár egy komplett és komplex pénzügyi nevelési pedagógiai program – kifejezetten szülőknek. Nem kell hozzá sem pedagógusnak, sem pszichológusnak lenned, bőven elég, ha Te vagy a gyereked elég jó szülője. Ha valamire, akkor a Játéktárra kifejezetten igaz az eznemjatek.com jelmondata: Legyen élmény a (pénzügyi) nevelés! A Játéktárról többet itt tudhatsz meg – sőr még bele is lapozhatsz!›››
  3. PNT® 2.0 – ha a pénzügyi nevelésnek nemcsak a játékos részére, hanem a pontos (és népszerű tudományos) hátterére, hogy mit, miért és hogyan csinálj, hogy a pénzügyekben (is) magabiztos embert nevelj a gyerekedből, akkor a Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0-ás verzióját Neked alkottam meg!
Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0 – ahogyan a mydentity.hu ábrázolja. 😀

Csatlakozz a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

  • Megújult, felspécizett tartalom,
  • kiegészített tudásanyagok,
  • még több kiegészítő anyag!
  • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
  • egyszeri személyes tanácsadás,
  • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube