Gyerektévhitek a pénzről – 4. rész

Még mindig van! Bőven elláttatok témával… és még mindig várom az aranyköpéseket! A gyerektévhitek a pénzről szinte kimeríthetetlen téma. Ma egy olyan „darabot” hoztam, amibe gyakran beleszaladnak a szülők, amikor a felnőttvilágban totál járatlan kisgyereknek a pénz értékét azzal próbálják meg elmagyarázni, hogy mennyit kell érte dolgozni… 

Gyerektévhitek a pénzről – No. 4

Nagyon sok szülő lavírozza bele magát abba a sok esetben csapdahelyzetbe, hogy a kisgyereknek azzal próbálja elmagyarázni, miért is nem vesznek meg most valamit, ami neki pedig nagyon tetszik, hogy mennyit kell érte apunak/anyunak dolgoznia.

Gyerektévhitek a pénzről - mennyi a meló és mennyi a pénz?

foto: saját montázs
design: mydentity.hu

Ezzel tulajdonképpen nincsen semmi baj, csak annyi, hogy ez a gyereknek olyan, mintha atomfizikát magyaráznál. Az egyik anyuka is így járt, bár ő csípőből kapott a gyerekétől egy olyan választ, amire nem biztos, hogy tudott volna konkrétan válaszolni.

Kisfiam 4 évesen:

– Anya vegyünk játékot!

– Most nincs rá pénzünk. Nem tudunk minden nap játékot venni. Anyának sokat kell dolgoznia azért, hogy pénzt kapjon a munkahelyén, amiből vásárolhatunk ételt, ruhát, játékot.

Kisfiam figyel majd megkérdezi:

– Ma mennyi pénzt kaptál?

A dolog tényleg aranyos és szellemes, sőt azt kell, hogy mondjam, hogy azon információk alapján, ami a gyerek számára rendelkezésre állt, teljesen logikus is. (A gyerekek soha nem azért látnak dolgokat feketén-fehéren, annyira lecsupaszítva egyszerűen, mert ilyen az észjárásuk, hanem azért, mert a bonyolult világból még kevés dolgot ismernek magabiztosan, és az ismert adatokból csak valami egyszerű sémát tudnak felállítani.)

Gyerektévhitek a pénzről – mit lát a gyerek? 

A gyerek ebből annyit lát és hall, amit Te mondasz neki. Hogy mi a munka értéke, azt egészen biztosan nem, de azt, hogy a sok munka áldozattal jár, valami nagyon fáradságos és kínnal járó komoly, felnőtt dolog, azt igen. Nem véletlen, hogy a gyerekek többsége ilyenkor sajnálattal és mély együttérzéssel fordul a szülei felé egy idő után – ha már elég sokszor hallotta tőlük ezt a mondatot. Ez lehet az első, komoly lépés afelé, hogy a gyerek kedvét elvegyük a munkától. (És most nem viccelek!)

Amit még hall, mert azt mondták neki, hogy sokat kell dolgozni a játékért, mégsem kaphat az ember minden nap. Ez komolyan rémisztő tud ám lenni egy ovisnak: megteszel mindent, ami csak elvárható, mégsincs az, amit szeretnél.

Gyerektévhitek a pénzről – tévhitoszlatás

Most nem is az kell, hogy magyarázzunk a gyereknek, sokkal inkább az, hogy gondolkodj az ő fejével!

Azt el lehet neki mondani, hogy egy egész hónapot, vagyis sok napot dolgozunk (a ma, holnap, tegnap időbeli hármassága is majd valamikor középsőcsoport táján kezd neki tisztulni, akkorra lesz olyan szintű az időérzékelése, hogy ezt majd tudja hová tenni, de a kéthárom nap, az egy hétről, hónapról nem is beszélve majdnem iskolás koráig akkora időtáv lesz számára, amit még nem fog tudni kezelni), és csak a végén kapunk érte pénzt egy összegben. Vagyis az ő számára sokára kapunk pénzt, pedig egyfolytában dolgozunk.

Az „ezt nem engedhetjük meg magunknak”, illetve az „ezt most nem tudjuk megvenni” kezdetű mondatokkal pedig azért érdemes vigyázni, mert negatív megközelítésből tálalják a tényeket: bár igazak, mégis egy gyereknek, aki kis-középső csoportosként ebben az életkorban még nem feltétlenül tud különbséget tenni fantázia és valóság, képzelet és tények között, azt jelentik, hogy ez így van és így is lesz. Megágyazhatsz vele a szegénységtudatosságának. Arról pedig nem lesz egyszerű „leszoktatni”.

Mi a titok? Fogalmazz másképp! Hogyan? Azt megtudhatod, ha feliratkozol a PPP-re, vagyis a Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz-ra (leánykori nevén a hírlevélre)!

Gyerektévhitek a pénzről – ráadás

  1. PPP – a PPP a Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz, azaz az eznemjatek.com hírlevele. A ráadást – ezen a héten a számfogalommal még nem rendelkező gyerekeknek szóló szemléltető játékot – megkapod, ha már fel vagy iratkozva. Ha még nem vagy, akkor itt feliratkozhatsz!›››
  2. Játéktár – játékos pénzügyi nevelés otthon. A Játéktár egy komplett és komplex pénzügyi nevelési pedagógiai program – kifejezetten szülőknek. Nem kell hozzá sem pedagógusnak, sem pszichológusnak lenned, bőven elég, ha Te vagy a gyereked elég jó szülője. Ha valamire, akkor a Játéktárra kifejezetten igaz az eznemjatek.com jelmondata: Legyen élmény a (pénzügyi) nevelés! A Játéktárról többet itt tudhatsz meg – sőr még bele is lapozhatsz!›››
  3. PNT® 2.0 – ha a pénzügyi nevelésnek nemcsak a játékos részére, hanem a pontos (és népszerű tudományos) hátterére, hogy mit, miért és hogyan csinálj, hogy a pénzügyekben (is) magabiztos embert nevelj a gyerekedből, akkor a Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0-ás verzióját Neked alkottam meg!
Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0 – ahogyan a mydentity.hu ábrázolja. 😀

Csatlakozz a

Pénzügyi Nevelési Tréning® 2.0

résztvevőihez!

  • Megújult, felspécizett tartalom,
  • kiegészített tudásanyagok,
  • még több kiegészítő anyag!
  • Ezen felül zárt Facebook-csoport,
  • egyszeri személyes tanácsadás,
  • és még sok minden más is…

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! (A PIQ MalacPersely Ezin olvasói és előfizetői már tudják, hogy ők kedvezménnyel vehetnek majd részt a tanfolyamon. 😀 )

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube