Hitelkártyát a gyereknek?

Igen, van, aki már a 15 éves gyerekének is hitelkártyát ad. (Olvasd el a post alatt a kommenteket!) Ezen lehet szörnyűlködni, alapjáraton én is inkább  a bankkártyára esküszöm gyerek esetében. De azért csak elgondolkodtam rajta: mi van, ha hitelkártyát kap egy gyerek a kezébe? 

Tényleg tragédia történik, mint ahogy sok felnőttnél is, mert egyszerűen képtelen volt követni, hogy hol is tart a pénzével, és amúgy is elcsábul, mert nincs fix összeg a számlán, ami legalább a költekezési plafont meghatározná, vagy tényleg van annyira értelmes már egy gyerek, mint amilyen némelyik felnőtt nem?

Jelentem, ki ugyan még nem próbáltam, mert a mi gyerekeink is „csak” bankkártyát használnak, viszont a bankkártyával már olyan stabil alapokat fektettem le, amelyekhez már nem kell sok, hogy a helyes hitelkártyahasználatot is sínre tegyék. 

A coach (köz)beszól:

A hitelkártya nem való ám akárkinek! Nem árt némi (pénzügyi) önismeretet gyakorolni, mielőtt használatba veszed! Íme egy rövid tesztsor hitelkártya-alkalmasságilag:

 1. Képes vagy aktakukac is lenni? (Utánanézni, -számolni dolgoknak, táblázatokban, kivonatokbnan kotorászni, stb.)
 2. Pontos vagy és megbízható? 
 3. Képes vagy önkontrollt gyakorolni? 
 4. Képes vagy hetente egyszer fél óráig koncentráltan a pénzügyeiddel, konkrétan számokkal foglalkozni? 

Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, még nem biztos, hogy gáz van! Ha csak egy nem-et válaszoltál, akkor arra a területre külön figyelj, ott fejleszd, erősítsd Magad és a képességeidet, és akkor nem lesz baj. Ha kettő, vagy annál több nem-et „halmoztál fel”, akkor kezdj el tanulni és képességeket, pénzügyi intelligenciát csiszolni, mert amíg ezzel meg nem vagy, addig a Te kezedbe nem való a hitelkártya!!!

Talán nagyon felnőttesnek tűnhetnek ezek a képességek, pedig egy gyerek is képes mindezekre. Különösen, ha van valami célja, netán díja az egésznek. (Ugye a gyereknek sem árt, ha motiválva vagyon.) Ha a gyerek csak bankkártyán juthatna hozzá a pénzéhez, akkor is nagyon hasonló lenne a szitu. Annyi lenne az egyedüli különbség, hogy nem egy fix összeg elköltésére lenne „csak” lehetősége, hanem a hitelkeret összege lenne az álomhatár.

Viszont itt is vannak lehetőségek:

 • a hitelkeret összege ugyanúgy fix, mintha a bankkártyára egy havi fix összegű zsebpénzt tennél neki;
 • a hitelkeret összegét a bankkal szerződésben ki lehet és kell is kötni, tehát ez is egy limitált összeg;
 • az egyszeri pénzfelvételi, vagy éppen fizetési összeget is lehet limitálni;
 • a gyereknek tudnia kell, hogy ha netán mégis túlkölti magát, és kamatba csúszik, akkor bizony azt is neki kell fizetnie (csakúgy, mint ahogy a zsebpénzéből is a mindennapi kiadásokat, pl. menza, telefonkártyafeltöltés, buszbérlet, stb.), mert ő csinálta – tehát övé a felelősség is!!!

Ez kell a Te részedről. 

Mit kell tudnia a gyereknek? 

 • néha foglalkoznia kell a pénzügyeivel – szoros emberfogással követnie kell, hol tart a hitelkártyaállománya (ld. a rövid tesztet);
 • magabiztosan kell tudnia használni a négy alapműveletet;
 • magabiztosan kell értenie és alkalmaznia a hatványozást (ez ötödik osztálytól már nem lehet gond).

Ha ezeknek a képességeknek a birtokában van, ill. éppen a hitelkártyahasználattal lehetőséget adsz neki arra, hogy csiszolja ezeket a képességeit, akkor a gyerek nem csak pontosan fogja érteni, hogy hogyan is működik az egész hitelkártyásdi, hanem nagyon jól fogja tudni alkalmazni is.

Idézet következik:

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott rossz adósok száma december végén 849 ezer volt. Ők 1,56 millió darab szerződést nem teljesítettek, azaz átlagosan csaknem 2 hitelt nem fizettek. Ezeknek a tartozásoknak a legnagyobb része fogyasztási kölcsönöket jelent, ezeken belül igen nagy a hitelkártyás tartozások aránya. – idézet azenpenzem.hu Így adósodik el a gyerek c. postjából. 

Ha tehát már ennyit megtanítasz a gyereknek a hitelkártyahasználatról, akkor garantáltan nem a KHR-, leánykori nevén a BAR-listán végzi. 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube