Ismered a gyereked?

Van egy faramuci kérdésem: ismered a gyereked? Mert az erre adott válaszod lesz a pénzügyi nevelés egyik alapköve…

Heti pénzügyi nevelési AHA-élmény

 

Ismered a gyereked? Mert ha nem, akkor semmire nem lesz jó egy pénzügyi nevelési kísérleted sem.

 

Ismered a gyereked? – mert ez is fontos ám! 

 

Igen, még a pénzügyi nevelésben is! És amint olvashatod a heti pénzügyi nevelési AHA-élményben, ha létezik kihívás ebben a földi életben, akkor a gyereknevelés, és benne a pénzügyi nevelés egyértelműen az.

 Hogyan lehet akkor mégis egy gyereket ismerni?

Hát úgy, hogy – bármilyen hihetetlen – a környezeti hatások – közte a Te nevelésed is – bármennyire látványos változásokat is idézzenek elő a gyermekedben, sokkal kisebb részben felelősek a gyerek személyiségének milyenségéért, mint az örökletes tényezők. (Most már tudod, miért is olyan nehéz keresztülvinned a legtöbb esetben, hogy a gyerek a nevelési elveid szerint viselkedjen, gondolkozzon! 🙂 )

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Nem véletlenül állítja a sokakat megosztó Feldmár András pszichoterapeuta sem, hogy a gyereket nem rendezni kell, mintha filmet forgatna vele a jó gyerekről, hanem szeretni, megérteni, jobbá, szebbé, szabadabbá tenni az életét, és ezért nem várni cserébe semmit. Ha akkora befyolása lenne ugyanis a szülőknek a gyerekeikre, mint ahogyan azt a legtöbben hiszik, akkor nem kényszerülnének arra, hogy annyit tiltsanak, parancsoljanak – vagyis messze nem egyenrangú interakciót folytassanak velük.

Nincs ez másképp a pénzügyi nevelésben sem: tanácsot lehet adni, véleményt bármikor lehet mondani – de hogy ezzel mihez kezd a gyerek, azt már úgysem mi szabjuk meg. Szabályok ugyan kellenek, és azokat mi szabjuk, mert az a gyereknek is ad egyfajta biztonságot, de tudomásul kell venni, hogy a szabályok betartását egy életen keresztül tanuljuk mi, felnőttek is – ezért kár és meglehetősen unfair lenne ennél többet a gyerektől elvárni. 

Ismered a gyereked? – nézd meg, mit csinál! 

 

Ha valóban meg akarod ismerni a gyereked, akkor figyeld meg! Akkor is, amikor ő esetleg nem is veszi észre. Ezért kell a pénzügyi nevelés során is teret engedni a kísérletezésnek: olyan szituációba kell hoznunk a gyereket, amelyben megfigyelhetjük, hogy mire mit lép, hogyan reagál.

Ha már egyszer a pénzügyi intelligencia cselekvéses intelligencia, akkor nem is tehetsz mást: az ilyen „kísérleti szituk” adják meg a lehetőséget arra, hogy egy relatíve védett környezetben, a Te bármikor lehetséges beavatkozásod mellett tanuljon, szerezzen tapasztalatot. Így ismerheted meg, hogy mi is lakik benne, egy-egy helyzet mit vált ki belőle – akár a pénzzel kapcsolatban is.

 

Ismered a gyereked? – beszélgess vele! 

 

Ha más oldaláról is meg akarod ismerni a gyereked, akkor nemcsak azt kell látnod, hogy mit csinál, hanem azt is, hogy mit gondol… Bár a cselekvésben alapvetően a gondolkodásunk tükröződik, ez elsősorban a már szinte automatikus cselekvésekre igaz. (Erre még visszatérünk, mert van ennek egy nem várt vonatkozása is.)

Azt viszont nem látod, hogy mit gondol a gyerek akkor, amikor döntési helyzetben van: hányféle lehetőség között vacillál, melyikről mi a véleménye, minek alapján rangsorol az egyes lehetőségek között, mi a döntésének indoka – ergo mi cikázik át ilyenkor az agyán? Az ilyen gondolatokat sehogy máshogy nem fogod tudni megismerni, csak ha a gyerek elmondja őket Neked. Ehhez pedig őszinte, értő és érző figyelemmel kell felé fordulnod, hogy minden különösebb faxni és félsz nélkül el is mesélje azokat.

 

Ismered a gyereked? – nézz a tükörbe!

 

Ha már emlegettem, hogy van egy nem várt vonatkozása is az automatikus, tudatalatti által vezérelt cselekvéseknek… A csavar ugyanis az a dologban, hogy ezeket legtöbbször tőlünk veszik a gyerekek. Ezek ugyanis azok, amik szülői mintaként rögzülnek – és akár nemzedékeken átívelően tartják magukat ezek a nézetek, tudások a családokban sokszor már egészen attitűddé, hozzáállássá csontosodva.

Ha már Te is azt hallottad otthon gyerekkorodban, hogy „Szegények vagyunk, de tisztességesek!”, az pl. ad egy alapvető hozzáállást a pénzhez:

 • mi szegények vagyunk
 • a pénz nem tisztességes
 • ha sok pénzünk lenne, akkor mi is tisztességtelenné válnánk
 • a pénz tisztességtelenné tesz mást is
 • a tisztesség nagyobb érték, mint a gazdagság, a pénz

Kapd rajta Magad is, a gyereked is, hogy hányszor viselkedtek ezeknek az alapvető hozzáállásoknak megfelelően! Utána pedig kezdj el kutakodni a családi legendáriumban, hogy hányadíziglen visszamenőleg volt ez a „Szegények vagyunk, de tisztesységesek!” mondat a család szavajárása! Lehet, hogy meglepődsz…

Ilyenkor érdemes azon egy szülőnek eltöprengeni, hogy érdemes-e a gének által a környezet számára meghagyott kevésbe befolyást is azzal ellőni, hogy ilyen és ehhez hasonló tévhiteket automatizálnánk a gyerek gondolkodásában…

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Sokszor döbbennek meg a felnőttek azon, hogy a gyerekek mennyire lényeg- és éleslátóak: tömören és egyszerűen képesek meglátni dolgok lényegét, ami gyerekszájból hol viccesen, hol lélegzetelállítóan, de mindenképpen figyelemre méltóan hangzik. Ez azért van, mert a gyerekek, különösen a kisgyerekek, még sokkal egyszerűbb struktúrákban gondolkodnak, nem bonyolítják túl a világot: ezért ha valami nem fér össze az egyszerűséggel, azonnal kiszúrják. 

Ilyenkor fogalmaznak meg nagyon sok olyan gondolatot, ami a felnőttek számára is sokszor objektívebb megfigyelés, mint amit ők bármikor képesek lennének tenni. Érdemes ezekre a gyerekszáj-mondatokra odafigyelni: még nincs automatizmus, ami elhomályosítaná a lényeget.

Ismered a gyereked? – most próbára teheted Magad! 

 

És ne félj, segítek… 🙂

 

 

arrow_down_orange

 

 • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. A mostani levelemben éppen a próba részleteiről, és egy ajándékról lesz majd szó. A levelet még megkaphatod, ha 2014.09.26-án este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

 • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
  Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

  Illusztráció: Rácz Maya

  olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

Még jobb hír:  Pénzmesék weboldala és hírlevel is megújul! Most bele is szólhatsz, hogy mi legyen a weboldalon! Miről olvasnál szívesen? Itt megmondhatod a véleményed! ›››

 • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››
 • valóban szeretnéd megismerni a gyermeked? Mert akkor itt a nagy alkalom! Már jelentkezhetsz a Pénzügyi nevelési workshopra, amelyet 2014. október 11-én 10.00-től 13.00-ig tartok. Azoknak ajánlom, akik nem tudják, honnan kezdjenek neki a gyermekük pénzügyi nevelésének, hogy az a gyerekre szabott legyen, vagy éppen foglalkoztak már a pénzügyi neveléssel, de valamiért nem érték még el a kívánt hatást. A három óra végére kész pénzügyi nevelési stratégiával a kezedben fogsz távozni! A helyek fogynak, ráadásul ha most jelentkezel, akkor még ráadást is kapsz! A jelentkezéshez kattints a képre, vagy ide! ›››

 

Pénzügyi nevelési workshop by Himer Csilla

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube