Karácsonyi pénzügyi nevelés – leporolva

Van már három éve is, hogy közzétettem az eznemjatek.com-on a karácsonyi pénzügyi nevelés kapcsán egy három részes cikksorozatot. Mivel a téma még mindig aktuális, hát érdemes újraolvasni a cikkeket – és még egy kicsit továbbgondolni a dolgokat…

Karácsonyi pénzügyi nevelés – a múlt

 

Csak hogy képben legyél: a három évvel ezelőtti cikkeket a karácsonyi pénzügyi nevelésről itt találod meg:

Karácsonyi pénzügyi nevelés – a jelenKarácsonyi pénzügyi nevelés - mi az, amit a szülők totál félreértenek?

Mivel minden adventkor megszaporodnak a postaládámban azok a mailek, amelyeket a szülőktől karácsonyi ajándéközön témában kapok, így nem árt, ha ebből a szemszögből is kicsit körüljárjuk a karácsonyi pénzügyi nevelést.

Szeretnék ugyanis egy tévhitet eloszlatni. 

Az, hogy a gyerek esetleg karácsonykor kilométerhosszú ajándéklistával rukkol elő, aminek beszerzése gyakorlatilag kisebb anyagi katasztrófa lenne a családi költégvetésben…

…NEM PÉNZÜGYI NEVELÉSI KÉRDÉS.

Legalábbis nem alapvetően pénzügyi nevelési. Nevelési, de legalább annyira érinti az erkölcsi és a szociális nevelést is, mint amennyire a pénzügyit.

A gyerek ugyanis nem azért nem képes gátat szabni a vágyainak, mert nem ismeri a munka és vele a pénz értékét! Másért.

Azért, mert a gyerek

másféle értékeket nem ismer, vagy nem ismer el magára nézve. 

Az, hogy karácsonykor a gyerek a birtoklási vágyát akarja kiélni, nem az ő hibája! Hiszen mi magyarázunk neki Mikulásról meg Jézuskáról, meg hogy számukra semmi sem lehetetlen, hanem karácsony táján rendszeresen kisebb-nagyobb csodákat tesznek. Akkor egy gyerek, a maga gyerek eszével miért is ne várná a csodát? Hiszen egy csodatévő számára ez kismiska! Hidd el, ha szóvá teszed a gyereknek, hogy ne legyen telhetetlen, ő lesz az, aki egyáltalán nem fogja érteni, miért mondasz ellent egyik szavaddal a másiknak. (Egyszer korlátlan csodatévő, máskor meg kímélni kell, ezért nem lehet korlátlanul mindent kérni a Jézuskától?)

Persze az sem segít ilyenkor, ha a szülők fenn akarják tartani a Jézuska imidzsét, és inkább megfeszülnek, de akkor is megvesznek mindent – nehogy a gyerek elveszítse a hitét a Jézuskában.

A probléma ilyenkor nem az, hogy egy alapból empatikus lény, mint pl. egy gyerek, ne lenne képes megérteni, hogy nem az a karácsony, hogy egy kisebb játékraktárat alakítunk ki számára a fa alatt.

Hanem az, hogy ezt a szülők legtöbbje – a Jézuska-illúzió megvédése miatt – soha nem mondja, soha nem magyarázza el a gyermekének!

Pedig igazából ez nem más, mint a Mikulás- és Jézuska-kép félreértelmezése. Mármint szülői részről.

Karácsonyi pénzügyi nevelés – jó, de akkor ezt most hogyan? 

 

Úgy, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon!

A Mikulás és a Jézuska is lehet még csodatévő attól, hogy megmondjuk a gyereknek, hogy éppen azért, hogy a gyerekek igazán örüljenek, mindenkinek csak a leghőbb vágyát teljesítik egy karácsony alkalmával.

És kész!

Mit tanul ebből a gyerek? 

  • átgondolni a vágyait – rendszerez, selejtez a vágyai között.
  • rangsorolni – el fogja tudni dönteni, hogy mi az igazán fontos neki.
  • vágyat késleltetni – megtanulja kivárni a sorát. (Ez nem mellesleg a takarékoskodás, megtakarítás képességének elsajátítása során nagyon jól fog még jönni!)
  • megbecsülni az ajándékot – ha tényleg a számára legfontosabb ajándékot kéri, akkor azt jobban meg is fogja becsülni, mintha egy ajándék lenne a sok közül.

Karácsonyi pénzügyi nevelés – mi kell még? 

 

Az, hogy a gyerek

értékrendet kapjon a karácsonyhoz is.

Hogy a szeretet ne csak szólam legyen.

Hogy ennek a szeretetnek a megnyilvánulási formáit is ismerje, megélje a gyerek – a három évvel ezelőtti cikksorozat második része a játékokkal, a közös időtöltéssel, az együttléttel mind erről szólt! Hiszen a játék, a jókedv, az együttlét, a közös élmények mind fontos értékek lehetnek egy családban. Ha úgy érzitek, hogy ez a Ti családotok számára is fontos, akkor csináljatok is úgy, mint akiknek ez tényleg fontos!

Ha a karácsony a gondoskodásról is szól, akkor legyen ez kölcsönös! Miért ne lehetne ezt a fajta gondoskodást, kedveskedést is ajándékozni egymásnak? Ezért nem hiszem, hogy csak anyukának kéne éreznie ezt a fajta gondoskodást, amikor karácsony előtt végigcsiszatolja a házat, különlegességeket süt-főz, és egy kisebb hadseregnek elegendő mennyiségű kaját pakol fel az asztalra. Itt is érvényes az, amit a gyerek ajándékairól írtam: legyen egy, de jól megválasztott – és annak mindenki szemében nagyobb értéke van, mint a roskadozó terülj-terülj-asztalkámnak. A gondoskodás lehet közös is: apu gondoskodik a karácsonyfáról (megveszi, hazacipeli, beállítja, a magasabb díszeket felteszi), a gyerekek a szépségről (díszítenek, megterítenek, besegítenek a főzésbe), anyu meg a jólétről (bevásárol, haza cipeli, megfőz). És az sem hülyeség, ha ezt mind megköszönjük egymásnak a terített asztal fölött és a fa előtt állva.

Szóval értékeket kapjon a gyerek karácsonykor elsősorban. És csak aztán ajándékot. 

Ez a titok.

 

Békés, boldog, meghitt ünnepet! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube