Kései pénzügyi nevelés – 6. rész

A korábbi bejegyzésekben is sokat foglalkoztunk a már felnőtt gyereked pénzügyi nevelésével, de Isten igazából sokkal inkább a közös életetek pénzügyi alapjait raktuk le, semmint a gyerek pénzügyi nevelését szilárdítottuk meg. Azon dolgoztál eddig Te is és a gyerek is, hogy – pénzügyi szempontból – megtaláljátok a közös nevezőt, és megalapozzátok a fejlődését. Ahhoz azonban, hogy nyugodt szívvel kijelenthessük, pénzügyileg intelligens felnőtté vált a gyerek, ez még nagyon kevés, még szükség van egyre-másra. A Kései pénzügyi nevelés következő leckéje arról szól, hogy a gyerek ténylegesen intelligenssé váljon a pénzügyekben. 

Alapok a kései pénzügyi nevelésben

Nem kell sok minden, de az nagyon…

 • Pénzkezelés

 1. legyen tudatos – gondolja meg jól a gyerek, mire adja ki a pénzét! Tervezze meg, gondolja át előre a kiadásait, mit fog vásárolni, mennyiért, van-e attól máshol olcsóbb, egyáltalán szüksége van-e arra a cuccra, vagy most van-e szüksége rá, netán halaszthatja a vásárlást későbbre is. Ha olvastad korábban a Pénzügyi Nevelési Tréning® leckéit, akkor tudod, hogy mennyire fontos a tudatos vásárlás és pénzkezelés kialakítása a gyerekben. Mivel erről akkor lemaradtatok, ezt most már csak úgy lehet kialakítani, hogy a gyerek kellő önfegyelemmel bánik a pénzével. (Persze Te is besegíthetsz neki pénzügyi nevelési célzattal, de akkor előre beszéljétek meg, hogy ez nem cikizés, vagy noszogatás okán történik a Részedről,háztartási naplóként
  A kései pénzügyi nevelés egyik sarkallatos pontja a tanulás.

  foto: saját montázs
  Professzor MalacPersely új designja a mydentity.hu munkáját dicséri.

  hanem azért, hogy segíts neki.) 

 2. legyen kontrollált – vezesse mind a bevételeit, mind a kiadásokat! (Ez is egy fontos és mindenképpen kialakítandó szokás volt a Pénzügyi Nevelési Tréning® rendszerében.) Ez még akkor is igaz, ha éppen nincs nagyon sok bevétele és kiadása. A lényeg itt sokkal inkább a szokások kialakítása, azaz az, hogy a gyerek rászokjon a pénzáramlás ellenőrzésére. Pontosabban arra, hogy maga ellenőrzi magát is, de a pénzét is. Azt kell megértenie, hogy így nem a pénztárcája szabja meg az ő lehetőségeit, hanem ő szabja meg, hogy a pénztárcája mennyire lesz vastag. Ennek legjobb eszköze a pénz beosztásának elsajátítása, ezért is ragaszkodtam hozzá a korábbi leckékben is, hogy a gyerek igenis adjon haza a pénzéből még akkor is, ha az egyetlen bevétele jelenleg a munkanélküli ellátás.
 3. legyen tudatában, hogy ez fontos – vagyis szánja rá az időt, hogy ezt a kontrollt el is végezze! Ennek eszköze a már sokat emlegetett háztartásnapló, vagy cashflow-táblázat, de ezt rendszeresen, vagyis szokás szintjén vezetnie is kell. Az elején persze jó, ha Te is besegítesz neki a táblázat vezetésében, netán Te magad is jó példát mutatsz neki. 😀 Hidd el, rá fogja áldozni az időt, ha mindig azzal kezditek a napi “könyvelést”, hogy megnézitek, hol tart már a megtakarításaival. A félretett pénzt hízni látni mindig nagyon ösztönző tud lenni.
 • Célkitűzés, tervezés 

nagyon fontos, hogy innen indítsatok (erről már volt szó a korábbi bejegyzésekben is)! Egyszerűen azért, mert ez adja majd a motivációt ahhoz, hogya  gyerek ki is tudjon tartani – legalább addig, amíg a fenti pénzkezelési szokásai ki nem alakulnak. Legyen tehát egy olyan cél, ami megugorható néhány év távlatában. Ezt jó alaposan számoljátok ki, hogyan valósítható meg reálisan! Pl. lehet, hogy négy-öt év alatt nem fog tudni meggazdagodni, de annyit össze tud rakni, hogy egy kisebb lakás önrészét le tudja tenni. Ha ez így van, akkor ki kell számolni, hogy a maradékra felveendő hitel összegét, havi törlesztő részletét, hozzászámolni, hogy mibe kerülne a lakás fenntartása havonta (rezsi, biztosítás, évenkénti kisebb-nagyobb felújítások átlagos összege, stb.), plusz a gyerek önálló háztartásához méretezett megélhetése, és máris megvan, hogy négy-öt év múlva milyen állásra van szüksége. (Olyanra, ahol annyit keres, hogy mindezt fedezni tudja.) Tehát a tervnek az is része, hogy négy-öt éven belül szakmailag hová kell eljutnia ahhoz, hogy ezt meg is tehesse. Ha ezt így összeraktátok, az már egy középtávú terv. És egyet biztosan mondhatok: semmi nem olyan megnyugtató – különösen a most tárgyalt élethelyzetekben – mintha tudjátok, mikor mi fog történni, mi a feladat, mit kell csinálni. A jövőt nemcsak megálmodni, hanem tervezni mindig izgalmas elfoglaltság, de a legjobb benne az, hogy azzal, hogy nemcsak álmodozol róla, hanem meg is tervezed, papírra veted, és látod Magad előtt a leírt számokat, megszerzed Magadnak azt az érzést is, hogy máris tettél valamit azért, hogy mindez megvalósuljon. A terv a megvalósítás része. Ezért olyan jó ösztönző eszköz. (Erről is beszéltem hosszasan a Pénzügyi Nevelési Tréning® leckéiben.) 

 • Szokások kialakítása

van egy pár, van, amit már érintettünk is részben, de most a biztonság kedvéért még egyszer végig megyünk a listán:

 1. vezessen nyilvántartást a gyerek a pénzéről! – ez az a bizonyos, már emlegetett cashflow-táblázat.
 2. álljon több lábon! – nagyon hasznos szokás, a pénzügyi nevelésben alapvető, és éppen a válságos idők kivédésére találták ki. Azaz ha a gyerek meg tudja valósítani, hogy ne csak egyetlen rendszeres jövedelemforrása legyen, mint ahogyan a legtöbb embernek csak a főállásából származó jövedelme van, akkor az lesz a legbiztosabb jele, hogy kilábalt a mostani válságából. (Korábban már írtam róla, hogy nem arra gondolok a több lábon állással elsősorban, hogy vállaljon több munkát, legyen másod-, harmad-, akárhanyadállása. Ezekre a lehetőségekre később még kitérek.)
 3. legyen szokása a megtakarítás! – ehhez a kulcs a gyerek kezében a pénzügyek kontrollja lesz, vagyis a cashflow-táblázat, a megtakarítás pedig a több lábon álláshoz lesz kulcs. (Ez is egy szép logikai lánc a pénzügyi intelligenciában, nem véletlen, hogy a pénzügyi nevelésben is külön gondot kell fordítani enenk a szokásnak a kialakítására.) Hiszen ha már van egy kis megtakarított pénze, akkor azt már el tudja kezdeni úgy fialtatni, aktív munka nélkül jusson pénzhez.
 4. informálódjon minden nap! – ez is egy fontos és pénzt hozó szokás. Követni kell, hogy mi változik és hogyan, mert csak akkor fogja megtalálni a számára legkedvezőbb, legtöbb pénzt hozó lehetőségeket. Igaz ez a saját szakmájára, az elérhető legjobb munkahelyre, de akár a számára (költségekben is) legelőnyösebb bankszámlára, vagy éppen befektetési lehetőségekre is.
 5. tanuljon folyamatosan! – a tanulás az a szó szerint aranyat érő szokás, amelyre rá kell szoknia, még ha a suliban utálta is. Tanulás nélkül nem lesz pénz. A tudás ugyanis manapság rendkívül gyorsan kopik. Már ahhoz is tanulni kell, hogy pl. a saját szakmájában szinten tudja tartani annyira a tudását, hogy kelendő legyen a munkaerőpiacon. A pénzügyekről meg akkor már ne is beszéljünk. Tehát a pénzügyi nevelés egyik sarkallatos pontja, hogy a gyereket megtanítsuk arra, hogy képes legyen önállóan tanulni.

Szokások akadnak még bőven, amelyek hozzásegítik a gyereket a sikerhez, de ezek a minimálisan szükségesek. Egy szokás van még, amely magában is elég sokrétű téma, ezért arról majd a jövő heti postban bővebben beszélek.

A legdrágább leckék a kései pénzügyi nevelésben

Szó szerint a legdrágábbak lesznek. Egyszerűen csak azért, mert most már nincs túl sok időtök, hogy bepótoljátok, amit a gyereked kicsi (kisebb) korában elmulasztottatok, ezért ki kell adnod a kezedből azt, hogy a gyereked felvértezd ismeretekkel.Ezt pedig sehol nem adják ingyen. (Csak a neten. De ami ingyenesen elérhető tudás, az általában nem elégséges ahhoz, hogy pénzügyi intelligencia és pénztárcavastagság szempontjából is sikeres lehessen a gyerek.)

Mit kell még megtanulnia?

Az, amit a mostani bejegyzés elején listába szedtem, csak arra elég, hogy tisztességesen megéljen. De ettől még nem lesz pénzügyi értelemben sem intelligens, sem sikeres. Csak egy jó középszer. A másik része az a dolognak, hogy ha nem is akar kiemelkedően gazdag lenni a gyereked, akkor sem elégedhet meg csak ezekkel a módszerekkel, mert akkor meglehetősen sok idejébe fog telni, mire eléri egyik-másik célját. (És általában csak jóval kisebb, szerényebb kivitelben érheti el.) Kinek van erre ideje? Neki biztosan nem.

Vagyis a kései pénzügyi nevelésnek is csak az a célja, mint általában a pénzügyi nevelésnek, vagy éppen a pénzügyi intelligencia tudatos fejlesztésének.

A hatástöbbszörözés.

Vagyis nemcsak kezelned kell tudni a pénzt, és megvédened, hanem el kell érned azt is, hogy ami van, azt úgy gyarapítsd, hogy nem kell aktív munkát beleölnöd. (Vagy legalábbis messze nem annyit, mint amikor a munkaerődet adod el a munkáltatódnak, és ezért kapsz pénzt.)

Hol kezdjen neki a gyerek a hatástöbbszörözésnek? 

Elsősorban is ott, hogy tanul. Nem keveset. Sajnos azt kell, hogy mondjam, mivel eddig elmulasztottátok letenni a már felnőtt gyerekednél az alapokat, és most nagyon gyorsan kell ezt pótolni, mások segítségére fogtok szorulni. Ki kell adnod a kezedből a gyereked pénzügyi nevelésének egy részét. Másoktól megszerezni a tudást pedig mindig pénzbe kerül. Erre rá kell szánni az időt és a pénzt is. Lehet, hogy a Tiéteket is. De a gyerekét mindenképpen. Akármilyen keveset is keres a gyerek, a havi kiadásai közé mindenképpen tervezzetek be egy még elviselhető összeget (vagy ha a gyerek elég elszánt, akkor akár egy a bevételeihez képest nagyobb összeget is), amelyet kifejezetten a pénzügyi képzésére fordítotok rendszeresen.

Másodsorban pedig vegyétek alapul Kiyosaki cashflow-négyszögét, és rögtön megtdujátok, melyek azok a területek, ahol a gyerek erősen ajánlott, hogy képezze magát:

A cashflow-négyszög alapvető ismeret a pénzügyi nevelésben.

foto: saját készítésű ábra

Amint látható a cashflow-négyszög jobb oldalán láthatóak olyan negyedek, amelyek a cégvezetőt, illetve a befektetőt jelölik. Hatástöbbszörözés szempontjából ezek lesznek az érdekesek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kellene hagyni a bal oldali negyedeket: a pénzügyi intelligencia azért szép, mert arra tanít, hogy rengeteg lehetőséged van. Már akkor is, amikor alkalmazott vagy a bal felső negyedben. Maga az alkalmazotti lét ténye még messze nem zárja ki, hogy ne lehess egyúttal (mellékállású) egyéni vállalkozó, vagy cégvezető, sőt akár befektető is. (Máris kész a több lábon állás modellje… 😀 ) A tanulásban viszont érdemes a jobb oldali negyedkre gyúrni, mert az a végcél, a tényleges hatástöbbszörözés azokban a negyedekben érhető el, tehát erre kell felkészülni a tanulás során.

Ehhez a felkészüléshez adok néhány tippet, hogy hol tudja ezt a gyereked megtenni úgy, hogy garantáltan minőségi ismeretekre és tényleg szükséges készségekre tesz majd szert:

 • alapozzátok meg a helyes pénzügyi és befektetői gondolkodásotokat! – olvassátok az eletdesign.hu oldalt, ahol ezzel kapcsolatosan kaptok sok-sok elgondolkodtató postot, azonnal alkalmazható tippet és ötletet. Igaz, hogy most hazabeszéltem, mert ez az oldal is az enyém, de ez sem véletlen: amikor elindítottam az eznemjatek.com-ot, rövid idő alatt rá kellett jönnöm, hogy hiába magyarázok itt a szülőknek, hogy mit és hogyan tanítsanak meg a gyerekiknek, ha ők maguk sem értik, hogy mit kellene megtanítaniuk. A nagyobb baj azonban az volt, hogy ha ők tanítottak is valamit a gyerekeiknek, de ők maguk nem értettek hozzá, nem úgy csinálták, ahogyan a gyereknek mondták, rövid úton leépítettem vele a szülők tekintélyét a gyerekeik előtt. Ezért hoztam létre az eletdesign.hu-t, hogy a szülők is tudjanak tanulni, és kapjanak segítséget a változtatáshoz. 

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Mindig mondtam: a gyerek pénzügyi nevelésének útja a szülő pénzügyi intelligenciájával van kikövezve.

 • alaposan tekintsétek át a cashflow-négyszöget! – erre pedig a legjobb a bandi.hu oldal Ébredés képzési programja. Mi köze bandinak a cashflow-négyszöghöz? Több, mint hinnéd! Ha fentebb jobban megnézed Magadnak a Kiyosaki-féle cashflow-négyszöget, akkor látod, hogy a számunkra most fontos jobb oldali negyedek neve magyarul cégvezető és befektető. Angolul ezt Business and Investments-ként jelölik. A kezdőbetűket és az angol és szót összeolvasva bandi… 😀 Ami a lényeg: az Ébredés programban eredeti Kiyosaki-oktatóvideók alapján ismerkedtek meg a befektetői és vállalkozói szemlélettel, amelyet fel is dolgoztok többféleképpen. És ezután jön a pláne! Az túl sima ügy lenne, hogy szakértők bevezető előadásokat tartanak majd a legfontosabb befektetési területekről, hogy potnos képed legyen ezekről, és majd választani is tudj Magadnak, hogy mivel akarsz majd ezek közül foglalkozni. A nagyobb vicc az az egészben, hogy a program résztvevőjeként szakértő mentort kapsz Magad mellé, aki a gyakorlatban is bevezet az adott befektetési terület rejtelmeibe, sőt gyakorlati ismereteket is szerezhetsz minden területen. Ezután pedig személyre szabottan kiválasztjátok azokat a befektetésfajtákat, amelyek Neked a leginkább testhez állnak, hiszen abban tudsz majd a leginkább hatást többszörözni. És még mindig van egy remek csavar a dologban, de már nem akarom lelőni az összes poént, nézz szét a bandi.hu-n!
 • mélyítsétek  el a gyerek ismereteit! – ha már megvan a kiválasztott terület, akkor abban tényleg érdemes elmélyedni. Erre jók pl. a tőzsdetanfolyamok, ha éppen a tőzsdei befektetések érdekelnek. Annyit tegyetek meg, hogy jól körülnéztek az oldalon, milyen referenciái, vevővéleményei vannak az adott képzőhelynek, milyen régóta működik, milyen szaklértői hátérrel, stb., mert sajna itt is vannak szerencselovagok – és még a legolcsóbb tőzsdetanfolyam is százezres nagyságrendű… Akiket én nyugodt szívvel ajánlani merek, az a Tőzsdeiskola csapata. Horváth András elismert tőzsdei szakember, ő alapította az iskolát. Nagy előnye még ennek a csapatnak, hogy rendszeresen szerveznek ingyenes nyílt tréningeket is, és már ezeken is nagyon sokat lehet tanulni. Ha specializálódni akarsz kifejezetten a forexkereskedelemre, azaz a devizatőzsdékre, akkor abban is tudnak majd itt Neked segíteni. Vannak külön ingatlanbefektetői tanfolyamok is, ha az vonz, hogy ingatlantulajdonosként gyarapítsd majd a vagyonod. Ebben az egyik legelismertebb szakértő manapság Király Norbert, az ingatlanmilliomos.hu oldal tulajdonosa. Tanfolyama online, és nem is horribilis árú, ráadásul még egy profi ingatlanelemző szoftvert is ad az oktatócsomag mellé. Ha pedig vállalkozásra adnád a fejed, akkor ezt több ismert vállalkozótól is megtanulhatod, van miből válogatni: Vida Ági gazdagmami.hu oldala, Surányi Ferenc vallalkozzhatekonyanklub.net weblapja, vagy éppen Pálinkás Róbert vallalkozoiskola.hu oldala más-más rendszerben ugyan, de mind erről szólnak. Kiválaszthatod azt, ami a leginklább megfelel a stílusodnak – és persze a pénztárcádnak. 
 • mélyítsétek el a gyerek ismereteit! 2. – olvasni is érdemes! Általában a könyvek olcsóbbak, mint egy-egy tanfolyam, de az is igaz, hogy a témában való alapos elmélyülés azt kívánja meg, hogy legalább 12-15 könyvet olvass el egy-egy területtel kapcsolatban. Igaz, általában tréningből sem elég csak egy, legalább 3-5 jól megválogatott tréning, képzés kell ahhoz, hogy egy témakörön belül már képzettnek mondhasd Magad. Ezért is érdemes kombinálni a tréningeket és a könyveket. A könyveknek pedig megvan az a nagy előnyük is, hogy ajándékba is kérhetőek… 😀 ,valamint az is, hogy egyik-másik akár törvényesen is elérhető a neten letölthető formában. Google a barátunk, használjátok!
 • bújjátok a netet! – ha már szóba került, akkor hadd emeljem ki külön is… Rengeteg ingyenesen elérhető blog, letölthető dokumentum, video, hanganyag, stb. bvan ma már a neten, amelyekből sok hasznos ismeret összeszedhető. Különösen érdemes az olyan videokra, hanganyagokra pályázni, amelyeken ismertebb szakemberek előadásai láthatók, hallhatók.

A tanulást lehet nem szeretni, de jobb, ha Te is és a gyerek is hozzászoktok, mert nélküle nem lehet meglenni a XXI. században. A gyereknek a pénzügyi intelligencia oktatóanyagokat érdemes keresnie, Neked pedig ugyanezt, csak kiegészítve a pénzügyi nevelési tudásanyagokkal. (Ld. a szokásokat taglaló lista 5. pontja.)

A mai kései pénzügyi nevelési leckében szóba kerültek a szokások. Nem árt belőlük sok újat felvennie a gyereknek (és persze Neked is), ha irányba akarja (akarod) állítani a pénzügyi fejlődését (fejlődésedet). Egy bizonyos szokkás azonban van annyira fontos, hogy külön bejegyzésben foglalkozzunk vele, ezért jövő héten majd arról lesz szó. 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube