Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? – 1 rész

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés otthon? Jó kérdés, nehéz kérdés. Ezért ne labdázzunk vele.

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? 

A kérdés elég sokrétű, mert nagyjából ezer válasz adható rá. A leggyakoribbak, amelyekkel én találkoztam:

 • az iskoláé – ott legalább szakértők állítják össze a tananyagot, és a túlterhelt szülőknek legalább ezzel nem kell majd foglalkozniuk.
 • a családé – a család nemcsak társadalmi egység, hanem gazdasági is, a gyerek amúgy is ott látja azokat a mintákat, amelyek szerint majd élni fog. A pénzügyi mintákat is.
 • anyué – a pénzügyi nevelés a gyereknevelés része, az meg úgyis anyu dolga
 • apué – a pénzhez a családfenntartó ért jobban, mert ő keresi a többet, ezért az ő dolga

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés?  – amiért kérdés ez egyáltalán… 

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? Hát, ezt nem tudod megúszni...

kép: saját montázs
Professzor MalacPersely karácsonyi designja: mydentity.hu

A hétvégén vásároztam, a Masska Eklektikus Élményvásárban ültem, árultam a Pénzmesék c. pénzügyi nevelést segítő mesekönyveimet, pénzügyi játszóházat tartottam, és a felnőtteknek pénzügyi személyiség workshopokat csináltam, no meg persze tanácsadtam is.

Ez utóbbi alkalomból ült le velem szemben egy anyuka a nagyobbacska lányával együtt, hogy hogyan és mikor kezdje el a gyermeke pénzügyi nevelését úgy, hogy a párjával nem igazán vannak közös nevezőn a témát illetően. Aztán kiderült, hogy nem a pénzügyi nevelés kapcsán hiányzik elsősorban a közös nevező, hanem általában a pénzügyek kapcsán – és innentől már adódott is a kérdés, hogy kinek is a dolga, hogy a gyerek pénzügyi nevelése terén történjen is valami konkrét dolog is.

Mivel már ebben a családban is legalább olyan sokrétű a probléma, mint a vöröshagyma, ez természetesen mindgi egyéni megbeszélés tárgya kell, hogy legyen, itt a blogon most inkább csak arra szorítkozom, hogy az alapvető tévedésekről kifejtsem a véleményem.

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés?  – tévhitoszlatás No. 1

Nagyon sokan örültek neki, hogy az iskolák tantervébe bekerülHET a pénzügyi és gazdasági ismeretek c. tantárgy (annak a 10%-nak a terhére, amit szabad választásként megkaptak az iskolák). Megnéztem a tanmenetet is, nem is rossz, de azért vannak erős fenntartásaim…

Miért nem lehet (csak) az iskolára bízni a pénzügyi nevelést?

 • Mert az iskolai pénzügyi nevelés NEM pénzügyi nevelés, hanem – mint a tantárgy neve is mutatja – pénzügyi és gazdasági ismeretek. Vagyis alapvetően akadémiai tudás. Igen, a tantervből is látszik, hogy vannak beszélgetések, gyakorlatok, de ez messze van attól, hogy ennek segítségével a gyerek az életben is alkalmazott személyes pénzügyi eljárásokat begyakorolja.
 • Mert az iskolai pénzügyi nevelés egy lehetőség – és többnyire az iskolák a szabad döntésük alá tartozó 10%-nyi tanmenetet NEM a pénzügyi nevelésre szokták fordítani – jelentős részben éppen a szülőknek megfelelni akarván. Valószínűbb, hogy ez a 10% hamarabb elmegy emelt óraszámú idegen nyelv vagy testnevelés órára, semmint pénzügyi oktatásra.
 • Mert az iskolai pénzügyi nevelés leghamarabb 7. osztályban kezdődik – arra van tanterv, tankönyv, stb. – és 10. osztályig tart. Sajna az a baj ezzel, hogy mire 7. osztályban a gyerek elkezdi/elkezdené, addigra már rég rögzültek benne az otthoni minták – amelyek sok esetben éppen szembe mennek mindazzal, amit a suliban tanítanak/tanítanának. A megszokás jelensége pedig már gyerekkorban is létezik, és ahhoz fog inkább ragaszkodni.
 • Mert az iskolai pénzügyi nevelés, ha éppen szöges ellentéte az otthoni pénzügyi (NEM) nevelésnek, akkor éppen a fentebb már emlegetett szokások miatt csak a gyerekre erőszakolt kötelező futam lesz, mint bármelyik másik tantárgy anyaga. Annyi lesz hozzá a kedve is.
 • Mert az iskolai pénzügyi nevelés javarészt gazdasági ismeretekből áll, és nem személyes pénzügyekből. (A világgazdaság működéséről pl. tovább tanulnak, mint arról, hogy hogyan kellene családi költségvetést készíteni.) Egyszerűen életidegen, de legalábbis az egyéni szinten megélt mindennapoktól nagyon távol áll.
 • Mert az iskolai pénzügyi nevelés nem gyakorlatorientált. Többször is elmondtam, hogy a személyes pénzügyek az életnek az a területe, ami „csinálós”. Ha nem csinálod, akkor elméletben baromi jól fogod tudni, hogy mit kéne, viszont a világon semmi nem fog változni Körülötted. Szegény, vagy legalábbis Neked nem megfelelő anyagi helyzetű maradsz. Hogy rettentő okos szegény leszel, az már nem segít Rajtad. (És a gyerekeden sem.) A tantervet elnézve a gyakorlat néhány játékkal (hurrá, legalább az van!), illetve házi feladattal el lesz intézve. Márpedig a házi feladatok sem jellemzően a gyakorlatról szólnak a magyar iskolákban.
 • Mert az iskolai pénzügyi nevelést az a pedagógus fogja tartani, aki egészen egyszerűen NEM TUD hiteles lenni a gyerek előtt, mert méltatlanok a jövedelmi körülményei. A kamaszokról simán el tudom képzelni, hogy kiröhögik a tanárukat, mert pénzkezelésre próbálja tanítani őket, meg arra, hogy hogyan tudnak kevés pénzből is elindulni – holott ő maga láthatóan képtelen erre. Ez pedig a pedagógusokkal szemben is (újabb) kitolás.

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? – Kontra vagy és?

Egyszóval: a pénzügyi nevelésben nem az a kérdés, hogy iskola kontra család, hanem az, hogy az iskola ÉS a család hogyan tudja ezt (is) együtt megoldani. Az iskola – már csak jellegénél fogva is – maximum arra lehet képes, hogy tudományosabb megvilágításba helyezve az ismereteket ráerősítsen arra, új megértési szempontokat adjon ahhoz, tágabb rendszerbe helyezze azt, amit a gyerek otthon is lát, tapasztal – sőt esetleg csinál is, mert apu és anyu lehetőséget ad neki arra, hogy csinálja is.

Vagyis: a pénzügyi nevelés alapvető és legfontosabb színtere a család és az is marad, mondjon bárki bármit akármilyen magas polcról. Az iskola ebben a kérdésben a család mellett csak másodhegedűs lehet – már ha biztosítja ezt a lehetőséget. (Ma még kevés iskolában van ilyen.)

Egy biztos: Te, mint szülő, nem úszhatod meg a pénzügyi nevelés felelősségét. Te ugyanis akkor is neveled a gyerekedet a pénzügyekben, ha azt hiszed, hogy nem, mert nem foglalkozol vele. Az is egyfajta minta, hogy ha nem beszélsz a pénzről, nem törődsz a pénzzel. Csak nem jó minta.

Tippek a pénzügyi neveléshez – és karácsonyra. Ráadás

 1. PPP – a PPP a Pénteki Pénzügyi nevelési Plusz, azaz az eznemjatek.com hírlevelének eheti számában – ha már szóba került a felelősség – találsz egy olyan tippet, aminek mentén akkor is elkezdheted a  gyermeked pénzügyi nevelését, ha komoly aggályod, hogy hogyan taníts neki bármit, amikor Te sem értesz a pénzügyekhez… (Nem, nem fogok Rád sózni semmit, hogy ha Te nem tudod, majd én Helyetted megtanítom a gyereknek! Ilyet láthatsz másnál, de nálam nem. Én tanácsot adok. Ingyen és bérmentve!) Ezt a ráadást megkapod, ha már fel vagy iratkozva. Ha még nem vagy, akkor itt feliratkozhatsz!›››
 2. Játéktár – játékos pénzügyi nevelés otthon. A Játéktár egy komplett és komplex pénzügyi nevelési pedagógiai program – kifejezetten szülőknek. Nem kell hozzá sem pedagógusnak, sem pszichológusnak lenned, bőven elég, ha Te vagy a gyereked elég jó szülője. Ha valamire, akkor a Játéktárra kifejezetten igaz az eznemjatek.com jelmondata: Legyen élmény a (pénzügyi) nevelés! Bármelyik szerettednek, aki nemcsak azt a felelősségét veszi komolyan, hogy milyen felnőttet nevel a gyerekéből, hanem ezt tudatosan és a gyerek életkorának megfelelően is igyekszik csinálni, remek karácsonyi ajándék lehet a Játéktár – hiszen neki nagy segítség, a gyermekének pedig óriási meglepi lesz, hogy apukája/anyukája mennyi új játékot tud… 😀  A Játéktárról többet itt tudhatsz meg – sőt még bele is lapozhatsz!›››
 3. Pénzmesék – ha a gyermeked most nagyovis-kisiskolás (± 1 év), akkor már nem is kell tovább keresgélned igazán hasznos és szórakoztató ajándék után! Beindult a Pénzmesék c. pénzügyi nevelést segítő mese- és foglalkoztatókönyv-sorozatom első négy kötetének előrendelése! Az egy dolog, hogy előrendelésben kedvezőbb áron juthatsz hozzá a könyvekhez, de hogy hetente egy meglepetést is küldünk majd Neked és a gyermekednek, sőt még díszcsomagolásban is kérheted a kiadványt, hogy már csak a csizma mellé, vagy a karácsonyfa alá kelljen tenni, arra már a Mikulás is csak elismerően csettinteni tudott!!! Most még bele is olvashatsz itt az első mesébe.›››

 

És ez még nem minden!

Pénzmesék - pénzügyi nevelést segítő mese- és foglalkoztatókönyv-sorozat

illusztráció: Rácz Maya

Megismerkedhetsz az első mesével, a szereplőkkel és a szerzővel

az író-olvasó találkozókon!

Az író-olvasó találkozó azonban nagyon különleges lesz!

 • A szerző felolvas a gyerekeknek a meséből,
 • bábozás közben megismerkedünk a szereplőkkel,
 • miközben a gyerekeket is bevonjuk a bábozásba,
 • ezután pedig játszóházi formában fejlesztjük a gyerekek pénzügyi képességeit,
 • vagyis énekelünk,
 • mozgásos játékokat játsszunk,
 • anyu és apu is ott lehet, hogy az itt megismert játékokat otthon is tudják majd játszani,
 • pénzügyi nevelési tanácsokat is lehet kérni a szerzőtől
 • valamint a helyszínen meg is lehet rendelni a Pénzmeséket – természetesen az előrendelési akcióban meghirdetett ajándékokkal és kedvezménnyel.

Figyeld a hírleveleket és az Eznemjatek.com Facebook-oldalát, le ne maradj! 

A következő helyszín: 

Szülők Háza, 1118 Budapest, Rétköz u. 7 (Gazdagréti lakótelep, Eleven Center, 1. emelet P2 szint)

Időpont: 2013. december 11 16.30

A belépés ingyenes!!!

Bővebb információ és következő helyszínek itt!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube