Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? – 3 rész

A múlt héten azt ígértem, hogy még írok a héten egyet arról, hogy ideális esetben kinek a dolga a pénzügyi nevelés. Most teszek még egy ígéretet: rövid leszek és kellemes, mint a karácsonyi ünnepek.

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? 

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés? Mindenkié. De legfőképpen a Tiéd.

foto: saját montázs
design: mydentity.hu

Röviden: mindenkié.

Kicsit bővebben, de nem túlságosan bőven: alapvetően a családé, hiszen a család hagyja a legmélyebb nyomokat a gyerekben és a viselkedésében, gondolkodásában. Viszont nem lehet alábecsülni más, a gyerek életében jelentős személyek és tényezők hatását. Ők ugyanis hatnak rá, ha akarja apu és anyu, ha nem.

Ilyen tényezők:

  • az iskola, illetve az ott tanított tananyag
  • egy-egy tanító, tanár, akik személyiségük okán maradandóan hatnak a gyerekre – és ebbe beletartoznak azok a pedagógusok is, akik nemcsak pozitívan befolyásolják a gyereket, hanem azok is, akik negatívan.
  • a szélesebb család tagjai – egy-egy nagybácsi, nagynéni, nagyszülő, távolabbi rokon is lehet olyan meghatározó befolyással a gyerekre, hogy akár a pénzügyek terén is komoly hatással lehet rá.
  • példaképek – ez lehet egy távoli híresség is, de akár egy edző is.

Kinek a dolga a pénzügyi nevelés – ideális esetben? 

Mindenkié. Pontosabban: ha ez a sok ember és tényező mind egyirányba húz, és egymásra ráerősítve tanítja a gyereknek a helyes pénzügyi gondolkodásmódot. És ezzel szokott a bibi lenni: akárcsak a focihoz, a pénzügyekhez is mindenki ért. Legalábbis a máséhoz. És nem tartja vissza semmi, hogy ezt a sok okosságot meg ne ossza esetleg a gyerekeddel.

Ezért nagy a szülő felelőssége a gyereke pénzügyi nevelésében, mert itt jön a képbe, amit Robert Kiyosaki mondott: ha Te nem tanítod meg a gyerekedet a pénzügyekre, a helyes pénzügyi gondolkodásra, akkor majd megtanítja más – csak akkor ne csodálkozz, hogy nem azt tanulja meg a gyerek, amit Te jónak tartasz…

Mit tehetsz? 

Tanulsz. Aztán pedig csinálod is azt, amit megtanultál. Hogy minél jobb példa lehess a gyerekednek. Hogy bármikor kérdezhessen Tőled, és Te tudj is neki válaszolni. Nem, nem tőzsdegurunak kell lenned, egyszerűen csak tanuld meg jól kezelni a pénzedet. Ennyi. (A pénzedet most is kezeled, legfeljebb nem jól. Ennyi erővel mehetne rendesen is, nem?)

Ha eddig még nem kezdted el összeírni, mi mindent szeretnél megcsinálni a jövő évben, akkor most íme egy új javaslat: tanuljatok együtt a pénzügyekről a gyerekeddel! És csináljátok!

Békés, boldog, meghitt karácsonyt, és minden téren gazdag, boldog újévet kívánok Nektek!

U.I.: Mivel becsúszó szereléssel leterített egy komolyabb munka, most egy időre elköszönök. A január egészen biztosan azzal fog telni, hogy a háttérben gőzerővel dolgozom, de lehet, hogy még a februárba is belecsúszom. Ez pedig azt jelenti, hogy addig nem jelenik meg újabb post a blogon. Nem félek, hogy unatkoznál, az eddigi több, mint 260 bejegyzés között biztos, hogy találsz majd olyanokat, amelyek kitartanak addig, amíg újabbakkal nem jövök. Néha küldök majd hírlevelet is, de nem olyan gyakran, mint eddig. Ettől függetlenül az eznemjatek.com működik a továbbiakban is.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube