Tags

Related Posts

Share This

Legyél a gyereked tanára!

Igen, tudom, ez nehéz ügy, tekintve, hogy a szülők nagy többsége nem végzett pedagógus. Sőt továbbmegyek: még a pedagógus szülők nagy része is sűrűn fog bólogatni, hogy ha azt mondom, hogy valahányszor tanára próbált lenni a gyerekének, értsd szokásos tanár-diák keretek között akart valamit megtanítani a gyerekének, az bizony nem kicsit tette próbára a szülő-gyerek viszonyt… Akkor miért is akarom én azt, hogy minden szülő legyen a gyereke tanára legalább pénzügyekben? És legfőképpen hogyan?

Igenis, azt állítom, hogy lehetsz a saját gyereked tanára. Alapból az vagy ugyanis. Bár nem veszed észre, de hat-hét éves koráig gyakorlatilag minden lényegessel felvértezed a gyereked, amire majd az életben szüksége lehet – társas oldalról. A viselkedési alapszabályokat ilyenkor tanulja meg minden gyerek, ennek színtere az óvoda, no és persze a szülői nevelés. És ilyenkor adod át az alapvető szemléletedet, attitűdödet is a gyereknek – mindenféle driverek (viselkedést meghatározó tudat alatti “programok”, konkrétan szülői parancsok és tiltások) formájában. A szép az, hogy ez alól nem kivételek a pénzügyek sem. Itt van a Te nagy szereped.

No meg aztán ott is, hogy nagyjából 7-14 éves kora között szerezhet ezen tudat alatt működő “programjainak” tökéletesen ellentmondó tapasztalatokat is a gyerek, vagy egyik-másik “program” “futtatása” során szerez elég megrázó élményeket,

foto: freedigitalphotos.net

amelyek mind afelé sodorják, hogy beindítson egy ellendrivert – azaz a kapott szülői paranccsal, tiltással tökéletesen ellentétes alapprogramot készít, és futtat a továbbiakban. (Emlékszel még kamaszkorod nagy felismeréseire, amelyek úgy kezdődtek, hogy “Hát úgy tuttira nem csinálom majd, ahogyan az anyámék…” Aztán van, amit Te is úgy csinálsz majd – na, ott nem volt érzelmileg annyira kibillentő az élmény mégsem, mint ahogy azt akkor hitted. Viszont van arra is jó néhány példa, hogy az ilyen élmények éppen az ellenkező hatást váltják ki a gyerekből, mint amit a szüleik reméltek, és ez bizony a felnőtt életét is meg fogja határozni. Például ha gyerekként abszolút nem okozott örömet az, ahogy a szüleid neveltek, és csak azt tudtad, hogy ha gyereked lesz, így nem fogod nevelni a sajátodat. És tényleg, a mai napig állandó konfliktusforrás a szüleid és Teközted a gyereknevelés, mert egészen máshogy álltok hozzá… Egészen biztos vagyok benne, hogy lesz jó pár olvasóm, akinek ez ismerős példa volt.)

Éppen ezért ez az az életkor a gyereked életében, amikor megvan arra is a jó esélyed, hogy felülvizsgáld a saját nevelési elveidet, és a gyerek nagyobb zökkenők nélkül el is fogadja a változásokat. Vagyis ha elég tudatosan állsz neki ennek a problémának, akkor tulajdonképpen Te indíthatod be a gyerekedben az “ellendrivert” is. (Ennyit arról, hogy már a kiskamaszokat sem tudják befolyásolni a szüleik… Nem, ha nem akarják, vagy nem jól csinálják.)

14-21 éves kor között megint jó alkalmad van arra, hogy befolyást gyakorolj a gyerekedre. Ebben az időszakban ugyanis már van nem kevés szerzett tapasztalata a gyereknek az élet dolgairól, sőt ebben az időszakban szerez még sokkal többet, mint az előző kétszer hét éves ciklus során. (Egyszerűen a kamaszkor és a felőtté válás időszaka erről szól, ennek van itt az ideje.) Ez az az időszak, amikor megszilárdulnak a driverek és ellendriverek, ha alátámasztják a tapasztalatok és az érzelmi hatások. Tulajdonképpen a gyerek ilyenkor válogat a driverek és ellendriverek között, hogy melyiket alkalmazza a továbbiakban. Ezért is olyan labilis ez az időszak érzelmileg és szellemileg is a fiataloknak, ezért nem mindegy, hogy a szüleik milyen tapasztalatokat engednek nekik szerezni, milyen szituációkba viszik őket bele – ahogy dr. Ranschburg Jenő mondta, bár ő más kapcsán emlegette – mennyire “segítik át a küszöbön” a gyerekeiket. Azaz nem mindegy, hogy mit mutatsz meg a gyereknek: olyan dolgokat, amelyek megszilárdíthatják, vagy totál kikukáztatják vele a drivereit, ellendrivereit.

Vetítsük ezt ki a pénzügyi nevelésre!

Mindig azt mondtam, hogy a gyerekek előtt is igenis tessék beszélni a pénzről! Ez nem lehet tabutéma! Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit mondasz és hogyan viselkedsz a pénzügyeidben!

Az olyan önkéntelenül (a tudatod alól… 🙂 ) kicsúszott mondatok, mint pl. “Aki gazdag, az nem lehet tisztességes!” szélsőséges esetben meg is pecsételheti a gyereked (pénzügyi) sorsát. (Vannak olyanok, akik inkább másodperceken belül megszabadulnak a megérdemelt pénztől is az ilyen gyerekkorban kapott driverek miatt, semmint hogy annak az árnyéka vetüljön rájuk, hogy ők nem tisztességesek. A gazdagsághoz nála a bűnösség érzése társul, így képtelen elfogadni a tényt, hogy ő egyszerre lehet gazdag is, meg tisztességes is.)

A gyerek kiskorában (és később is) utánzással tanul. Hiába mondod Te neki, hogy takarékoskodni kell, hogy legyen a rossz időkre, amikor Neked egy huncut vasad sincs eltéve még befőttes üvegben sem, sőt netán még hiteleid is vannak… Tehát nem csak a szavak, a tettek is nagyon fontosak ám! És lehet, hogy a gyerek még nem érti, mi a jelzáloghitel, de azt pontosan le fogja venni a beszélgetéseitekből, hogy valaki elvitte a fejetek fölül a házat, ahol ő szeretett lakni, mert nem volt elég pénzed, hogy fizesd az árát…

Nagyobb korában már sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a személyes tapasztalatok, nem véletlenül írok rendszeresen arról, hogy hozd helyzetbe a gyereket, és hagyd önállóan dönteni is bizonyos dolgokról (természetesen életkorától, eddigi ismereteitől függően). Ha már megvetted az Eznemjáték Kisokos sorozatom első darabját, a Játéktáramat, akkor csupa olyan játékot, feladatot, javaslatot találsz benne, ami ezt a “csinálást”, tehát a tapasztalatszerzést segíti – életkori sajátosságoknak és a magyar viszonyoknak megfelelően. (Itt bele tudsz kukkantani a Játéktárba is, hogy lásd, mire gondolok.)

A jó példa kiemelt szerepe ebben az időszakban is megmarad – bár erről szeretnek megfeledkezni még a tanulásmódszertani könyvek is… Valahogy a személyes tapasztalatszerzést és az utánzást a kisgyerekkor privilégiumaként tálalják, és bár leírják, hogy ez a két tanulási mód továbbra is megmarad mindenkinél az egész élete során, sokkal nagyobb hangsúlyt kap az iskolai módszerekkel történő, tudatos, irányított tanulás. Ami szerintem a modern pedagógiai módszerek ismeretében egy nonszensz: rengeteg kipróbált és bizonyított alternatív és reformpedagógiai módszer van ugyanis, amelyek éppen a tapasztalatszerzésre és az utánzásra alapoznak a későbbiekben is – ezért is tudnak olyan hatékonyak lenni. Vagyis nem kifejezetten a biflázós-visszaköpős módszerek a legnyerőbbek hosszú távon. Jó az is, ha a megfelelő helyen és időben használják, de csak arra alapozni a gyerek számára unalmas és fárasztó. (Na, ezért terheli meg a szülő-gyerek viszonyt, ha valaki otthon is “iskolásat akar játszani”…)

És ehhez jön még egy új alapvetés, amit ugyan nem állítanak összefüggésbe Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletével, de egészen biztosan nagy lökést adott ennek az irányzatnak is:

az élménypedagógia

Ha élmény, értsd pozitív élmény kapcsolódik valamihez, akkor sokkal jobban rögzülnek dolgok, és éppen az élményszerűségük okán sokkal könnyebben elő is hívhatóak. (Ezért bátorítottam minden szülőt a Játéktáramban is arra, hogy csináljon közös élményt a tanulásból, és játsszon együtt a gyerekével!)

Ehhez én is szeretnék néhány eszközt a kezedbe adni, ahol a gyerek – akár Veled közösen is – szórakozva, élményszerűen tanulhat a pénzről és csiszolhatja a pénzügyi intelligenciáját. Ezekről a lehetőségekről itt olvashatsz, egy egész kazal van belőlük, válogass kedvedre! (Szeptembertől meg megint tervezek valamit, úgyhogy a kínálat egyre bővül!)

Ahogy látod, rengeteg esélyed van arra, hogy taníts, és rengeteg alkalmad is, amikor – anélkül, hogy tudnád – máris tanítasz és taníthatsz. És azt is láthatod, hogy egyiknek sincs semmi köze az iskolához, de még csak az ott megszokott módszerekhez sem. Csak ahhoz, hogy családként működtök. Emiatt, no és persze amiatt is, hogy az iskolára továbbra sem lehet számítani még a minimális szinten sem a pénzügyi nevelésben mondom azt, hogy

Te vagy a gyereked legjobb esélye az anyagilag biztosabb és kényelmesebb életre!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube