Médialavina a zsebpénz körül…

Szeptember van, iskolakezdés – tehát nemcsak a gyerek időbeosztása okoz fejtörést a szülőknek, hanem a zsebpénz is. Pontosabban az, hogy adjon, ne adjon, mennyit adjon, hány éves kortól adjon, stb. És a fene se hitte volna, hogy ezzel két napos médialavinát indítok…

Heti pénzügyi nevelési AHA-élmény

 

A zsebpénz egy sokoldalú pénzügyi nevelési eszköz - csak sajnos kevesen értik, hogy mi is ez valójában...

 

Zsebpénz és a médiacunami

 

Történt ugyanis, hogy tökártatlanul igent mondtam a KreDieSz blog gazdájának, Kiss-Dalmadi Mariannak a felkérésére, hogy így iskolakezdés táján írjak egy pár keresetlen mondatot a blogjukra arról, hogy mikortól és mennyi pénzzel érdemes kezdeni a zsebpénzt, stb. Az eredményt itt olvashatjátok, mert nem akarom magamat ismételni.

Másnap aztán ez a kép fogadott az index kezdőlapján:

A zsebpénz örökzöld téma - az index.hu szerint is... :)

 

Aztán délután kaptam egy felkérést is a Klubrádió Reggeli gyors című műsorától, hogy meg kellene nyilvánulnom pénzügyi nevelésileg és zsebpénzügyileg. Ez lett belőle, most meghallgathatjátok:

 

 

Miért nem működik ma már a zsebpénz úgy, ahogyan még mi ismertük?

 

Röviden: mert más lett körülöttünk a világ. Hosszabban: nagyon más lett. Érthetően: az a fajta anyagi biztonság, ami a szüleinket (és vele minket) a szocializmusban körülvett, egy álomvilág volt. (Éppen a hétvégi Pénzügyi személyiség workshopom egyik résztvevője mesélte, hogy az ő szüleinek bizony nagyon megkeserítette az életét, hogy a szocializmusból hozott “A hiteltől nem kell félni!” mentalitásuk a devizahitelek idején mennyire megbosszulta magát. Anno ez, a hihetetlenül alacsony kamatú, vagy éppen kamatmentes – igen, ilyen is volt!!! – kölcsönök világában nem okozott komoly megélhetési kockázatot. Rá is szoktak, hogy amit csak lehet, mindent hitelből intézzenek – mert megtakarítani nem kell, ha egyszer ad pénzt a bank… Ma ez már nem járható út.)

 

Érdekel egy hasonló rövid tréning, csak a pénzügyi nevelés témakörében?

Akkor figyelj, mert

2014. október 19-én vasárnap 

(igen, mert szombat munkanap lesz!)

jön

a Pénzügyi nevelési workshop szülőknek,

amelyet első alkalommal Tatán a Tengerecki táborban tartottam meg. (Erről képeket itt találsz.)

Jelentkezni itt tudsz ››› vagy kattints a képre!

 

Pénzügyi nevelési workshop by Himer Csilla

 

És milyen zsebpénz működik a XXI. században? 

 

Hát egyrészt az, amelyik végigmegy azon az evolúciós vonalon, amelyikről a KreDieSz blogjában is írtam. Másrészt meg az, amelyik egyfajta jövedelmi modellként is szolgál a gyereknek – és kiegészíthető egy rakás másféle pénzügyi nevelési eszközzel, mint pl. az Anyabank/Papabank.

Hogy ez pontosan hogyan néz ki? 

Arról írtam egy egész könyvet – ráadásul nem is Neked, hanem a kamaszoknak. Ez a könyv a nagysikerű Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyve 2.0 folytatása lesz – ezúttal azonban nemcsak lányoknak. (10-15 éves korosztálynak írtam.) Novembertől már kapható lesz!

Hogy ez nagyvonalakban hogyan néz ki?

Arról pedig írok mindenkinek, aki tagja az eznemjatek.com szülői közösségének a péntek esti exkluzív tudásanyagban…

arrow_down_orange

 

  • csatlakoztál már az eznemjatek.com szülői közösségéhez? – Ha megteszed, rendszeresen kaphatsz olyan hírleveleket, amelyekben vagy egy-egy plusztanácsot, vagy egy tesztet, vagy egész játékgyűjteményt küldök Neked. Így lesz ez a mostani hírlevéllel is, amelyet még megkaphatsz, ha 2014.09.12-én este 18 óra előtt feliratkozol rá. Csak egy kattintás, és már el is van intézve. 

feliratkozasi_banner2_enj_kesz

  • nagycsoportos ovis, vagy elsős a gyermeked? A Pénzmeséket nekik írtam! A mesék
    Pénzmesék - mesés segítség a pénzügyi nevelésben

    Illusztráció: Rácz Maya

    olyan témákat dolgoznak fel, mint pl. a takarékoskodás – mindezt a gyerek életkorának megfelelően, érthetően, játékosan. 

A meséket megrendelheted a Pénzmesék weboldalán ›››

Jó hír: a Pénzmesék elárasztották a nagyobb hipermarketeket is, így már Hozzátok sokkal közelebb is elérhető!

  • szeretnéd, ha a gyermeked úgy tanulhatna a pénzről egész gyerekkorában, hogy az játékos, szórakoztató legyen, de fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor milyen játékokat kéne használnod? Gond egy szál se, ezt a problémát már megoldottam! Lapozz bele a komplett és komplex otthoni pénzügyi nevelési pedagógiai programomon alapuló Játéktárba!››› Ha pedig meg is szeretnéd szerezni, akkor ide kattints!›››

 

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube