Melyik a jó pénzügyi társasjáték?

A pénzügyi társasjáték szuper eszköz egy szülő kezében gyermeke pénzügyi neveléséhez. Nem véletlen, hogy sokszor megkapom a kérdést, „Melyiket ajánlod? Melyik pénzügyi társasjáték a jó?”. Ilyenkor minden szülő azt várja, hogy majd mondok egy játékot, és azzal ki van pipálva a feladat. És ilyenkor mindig baromi csalódást okozok nekik…

Melyik a jó pénzügyi társasjáték? 

 

Egyik sem. És mindegyik. Sőt még csak pénzügyi társasjátéknak sem kell lennie ahhoz egy társasnak, hogy a gyerek pénzügyi intelligenciáját (na meg egyidejűleg a közös játék során a szülőkét) csiszoljuk.

Hogy ebben a káoszban megtaláljuk az igazságot, nem árt néhány dolgot tisztába tenni…

Melyik a jó pénzügyi társasjáték? – Mire is jó ez az egész? 

 

Ha az a cél, hogy a társasjátékkal a gyerek megtanuljon a pénzzel jól bánni, akkor most rögtön csalódást kell okozzak minden szülőnek:

nincs ilyen pénzügyi társasjáték.

Nem létezik. Még akkor sem, ha ezzel a marketingszöveggel oltják be a szülőket, hogy megvegyék a játékot (persze horrorárért, mert a legtöbb ilyen jellegű játék 15-20.000 forint körül kezdődik).

A pénzügyi társasjátékok kivétel nélkül ugyanis arra jók, hogy alapvető dolgok működési mechanizmusát lássa meg, értse meg rajtuk keresztül a gyerek. Vagyis nem ezen keresztül fog megtanulni bánni a pénzzel. A játék szerepe annyi, hogy segít a gyereknek abban, hogy megértse a logikát. (Ami néhány játék esetében nem is jó, de ez most más kérdés.)

A gyerek a pénzzel ugyanis csakis egy esetben fog megtanulni bánni: ha élőben kipróbálja. Többször is. Ugyanúgy, mint bármi mást, ami ahhoz szüskéges, hogy felkészüljön az önálló életre. Nem véletlen, hogy a gyereknevelés minimum 18 évig, de manapság inkább tovább is eltart.

A lényeg: nincs olyan pénzügyi társasjáték, amelyik varázspálcaként működne, és néhány játék után a gyerekből személyes pénzügyi zsenit csinálna.Melyik a jó pénzügyi társasjáték?

Még egyszer mondom:

A pénzügyi társasjáték nem tanít!

Ha ezt írják róla az értékesítési weboldalon, ezt mondja róla a kifejlesztője, akkor tudd, hogy csak a marketingrizsát olvasod, hallod.

A pénzügyi társasjáték a legjobb esetben is „csak” erre lehet képes:

 • megvilágítja a pénzügyek működésének némelyik(!) mechanizmusát
 • ezt a többszöri játékok során be is gyakoroltatja, vagyis elősegíti ezen sémák rögzülését
 • jó esetben van olyan jól kitalált játék, hogy néhány, a pénzügyi intelligencia fejlesztéséhez szükséges készséget, képességet is treníroz

Hát ennyi. De ezekre a jó minőségű, értsd jó koncepciójú játékok képesek is, méghozzá nagyon hatékonyan!

A pénzügyi társasjáték korlátai

 

A fentiekből már következik a pénzügyi társasjátékok néhány korlátja is, amelyeket nem árt figyelembe venni, amikor a gyermeked pénzügyi neveléséről van szó:

 1. a pénzügyek komplex terület – ez azt jelenti, hogy sokféle szintje van. Ezek a szintek nemcsak attól függnek, hogy melyik pénzügyi dimenziót (pl. mindennapi pénzügyek, befektetések, megtakarítások, stb.) érintik, hanem attól is, hogy éppen milyen élethelyzetben van valaki (idős-fiatal, családos-egyedülálló, beteg-egészséges, stb.), illetve attól is, hogy éppen milyen tudásszintről startol a pénzügyek nagy játékában (az életben is – nem mindegy, hogy valaki minden előzetes tudás, tapasztalat nélkül kezd el pl. tőzsdézni, mint sokan a Budapesti Értéktőzsde megnyitásának idején, vagy előtte a megfelelő helyeken szerez be tudást, vagy csak elolvas minden fellelehetőt a neten…). Mivel ez ennyire összetett dolog, ezt egy játék meglehetősen nehezen tudja modellezni – ezért is lehet az, hogy a pénzügyi társasjátékok általában csak néhány ilyen területet, mechanizmust tudnak érinteni. (Az eddigi egyetlen játék, ami egész jó kísérletet tett arra, hogy a maga komplexitásában kezelje a pénzügyeket minden szinten, és az élethez hasonlóan a véletlennek is elegendő teret engedett a komplexitás további bonyolításához, az Robert Kiyosaki Cashflow for Kids, illetve egyéb Cashflow játékai voltak. Sajna a Cashflow for Kids játékot a kiadó többet nem adja ki, de a kiadási jogokon ül, mert így más játéknak tudott itthon piacot csinálni. No comment. A Cashflow for Kids-et már csak kéz alól, aukciós oldalakon tudod megvenni, ha kapsz egyáltalán.)
 2. a pénzügyi társasjáték a sémát gyakoroltatja – ezek variálásának a fentebb már említett okoknál fogva már nem, vagy csak kis teret tud engedni. És nem mindegyik séma fordul elő.
 3. a készségfejlesztés kérdéses – a pénzügyi társasjátékok elsődleges feladata éppen ezeknek a sémáknak a rögzítése. A készségfejlesztés, ha van is, már egyáltalán nem biztos, hogy szándékos játéktervezői lelemény eredménye, hanem valamiféle „járulékos haszon”. Persze a legtöbb társasnak alapból van valamilyen készségfejlesztő haszna: az újrakezdés képessége, a logikus gondolkodás fejlesztése, szabálykövetés, stb. mind alapvetés, ha elkezdünk játszani.

A fentiek miatt írtam már le korábban is azt, hogy melyik pénzügyi társasjáték mire jó:

 • A Zsebre megy játék a zsebpénzhasználatra fókuszál
 • A Gazdálkodj okosan! kifejezetten a mindennapi pénzügyek és a takarékoskodás sémáit gyakoroltatja
 • A Monopoly már inkább a befektetésekre helyezi a hangsúlyt
 • Az első millió játék szintén a befektetésekre épül, viszont a véletlent annyira igyekszik kizárni, hogy így a sémák rugalmas alkalmazásának begyakorlása is megkérdőjeleződik a számomra…
 • A Cashflow for Kids – mint írtam, ez az egyetlen játék, amiről tudok, hogy próbálja a személyes pénzügyek minden vetületét átfogni – csak éppen nem lehet kapni…

Na jó, és mi van a nem pénzügyi társasjátékokkal? 

Az van, hogy azok is számos olyan képességet és készséget fejlesztenek, amelyekre szükség van a pénzügyi intelligenciához. Vagyis akkor is érdemes ezeket játszani, ha nem kifjezetten a pénz körül forognak:

 • sakk
 • dáma
 • go
 • csapatban játszott römi
 • csapatban játszott ulti, snapszer
 • póker
 • malom
 • és még sorolhatnám…

Ezek a játékok olyan készségeket, képességeket tornáztatnak, mint pl.

 • stratégiai gondolkodás
 • logikus gondolkodás
 • együttműködési készség
 • tervezés
 • újrakezdés képessége
 • stb.

Melyik a jó pénzügyi társasjáték? – A gyűjtemény és Te! 

A legfontosabb, amit tudnod kell: nincs A pénzügyi társasjáték. Nincs egyetlen, ami a legjobb, ami a tökéletes. Több van, amelyeket érdemes kombinálni, mert mind más sémákat gyakoroltat.

És még valami, ami rettentően fontos: a pénzügyi társasjáték NEM helyettesíti a személyes, gyakorlati tapasztalatot, amelyet Te mint szülő biztosíthatsz a gyermekednek, és nem helyettesíti azt a tudást sem, amit Te adhatsz át, amit Te taníthatsz meg a gyermekednek!

Vagyis a pénzügyi nevelés képlete: 

Játék (nemcsak pénzügyi társasjáték!!!)
+ tapasztalat
+ tanítás (lehetőleg Tőled, mert így tudod, hogy nem dumálja tele esetleg a gyerek fejét valaki más hülyeségekkel) 

 

 

Napfényes jókedvet, jólétet! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube