Miért fontos a gyerekek pénzügyi nevelése?

Múlt héten kedden a  Parlament TV Pénz c. műsorában Gyetván Csaba vendége voltam. Az adás témája a gyerekek pénzügyi nevelése volt. Csaba, aki maga is közgazdász, tehát pénzügyi kérdésekről azért van némi fogalma, rengeteg kérdéssel várt. (Mihelyst felkerül a netre a riport, közzéteszem a linkjét is.) Ezen kérdések közül az elsők között szegezte nekem, hogy…

 … miért fontos a gyerekek pénzügyi nevelése?

 

Sok mindent elmondtam, de nem mindent. Úgyhogy maradt még egy postra való közlendőm. 🙂

A gyerekek pénzügyi nevelése nem 25 perces téma. Ezért folytattam.

Professzor MalacPersely desing-ja: mydentity.hu

 A gyerekek pénzügyi nevelése régen

 

 Lényegében annyiból állt, hogy

  1.  „Tanulj, fiam, legyen egy jó szakmád, utána szerezz egy jó állást, és akkor minden sínen lesz.”
  2. Oszd be a fizetésed!
  3. Takarékoskodj!

 És ez kiválóan is működött.

 A bajok akkor kezdődtek, amikor a szülők maguk is leszoktak arról, hogy takarékoskodjanak („Mégis miből?), még később még arról is, hogy beosszák a pénzt („A semmit hogy osszam be?” vagy a másik variáció: „Nem baj, majd megvesszük hitelre!”) Így aztán a gyerekeiknek sem tanították meg, hogy is kell ezt csinálni.

 A pénzpedagógus (köz)beszól:

 Én pedig minden szakmai hitelemmel állítom, hogy ha a gyereknek legalább ezt a két alapvető készséget megtanítjuk, akkor

  1. már sokkal többet tettünk, mint az átlagszülő

  2. letettünk minden olyan alapot a gyerekek pénzügyi nevelésében, amelyre építve minden más magasabb röptű pénzügyi ismeretet megszerezhet, pénzügyi gondolkodási mintát elsajátíthat.

 A felejtés a lakossági hitelek és a fogyasztói társadalom szemléletének széleskörű terjedésével egyenesen arányos. (Ezt felmérések és statisztikák is igazolják.)

 Lényeg a lényeg: régen rá lehetett állni egy életpályaívre, és azzal lényegében a pénzügyeink életre szóló íve is el volt rendezve.

 

 A gyerekek pénzügyi nevelése ma

 

A legtöbb pénzügyi neveléssel foglalkozó szakértő többnyire a Robert T. Kiyosaki által ismertetett álláspontra hivatkozva azt mondja, hogy ez ma már azért nem működik, mert ez a módszer az ipari korra volt szabva, és az akkori körülmények között az működött is. Ma már azonban az információs korban élünk, ahol minden nagyon gyorsan változik, vele a személyes pénzügyek területe is – és aki ezt nem követi, az bizony lemarad. Hozzáteszik, hogy ma már a pénz is legtöbbször csak információként jelenik meg (bitek és byte-ok sokaságaként), és ezt a sebességet nem lehet egy állandó langyos vízre beállított életfelfogással követni.

 Ez mind igaz.

 Csakhogy a megfigyeléseim szerint van itt még valami.

A XXI. században már nem lehet egy életpályát, és vele a pénzügyeket arra alapozni, hogy tanulj, fiam, legyen egy jó szakmád, legyen egy jó állásod, és akkor boldog leszel. Ugyanis nincsenek jó szakmák abban az értelemben, hogy 4-5 évente tűnnek el régi szakmák és keletkeznek olyan újak, amikre most még gondolni sem tudunk, azokat elképzelni sem tudjuk. Minden mozgásban van, ezért legalább kétszer-háromszor egy életpályán karrierváltással, de legalábbis erős változással kell számolni az életünk folyamán.

És ez csak a szakmai oldal. Egyéb élethelyzetek, pl. válás, tartós betegség, szülők ápolása, stb. még hozzájön ehhez. Nincs kiszámítható pályaív, ezért nincs többé ehhez kapcsolódó stabil személyes pénzügyi ív sem. Az életpályák feldarabolódtak. (Egy nő esetében ráadásul többször is, mert minden egyes gyerekszülés külön törés az karrier- és vele az életpályaívben.) Pénzügyi életciklusok vannak, amelyek mind az újrakezdést igénylik, hiszen valahányszor vége egy ciklusnak, kezdeni kell egy újat. Ez a többszöri újrakezdés pedig alapvető szemléletváltozást igényel. Egy amolyan keljfeljancsi-látásmódot.

A szemlélet azonban makacs egy dolog: hajlamos már kisgyerekkorban megalapozódni, ezért cserébe viszont akár egy életen át kitartani. Nem véletlen, hogy a fejlődéspszichológusok a gyerek életének első hat-hét évét tartják döntőnek abban a tekintetben, hogy felnőtt korára milyen ember lesz. Ebből is látszik, hogy ha akarjuk, ha nem, a gyereket már kicsi gyerek korától neveljük (a pénzügyekre is).

 

A gyerekek pénzügyi nevelése – ráadás

 

 És van még egy ok, amiért nagyon fontos, hogy manapság egy szülő foglalkozzon a gyerekek pénzügyi nevelésével. Az, hogy a pénzügyi nevelés is a gyereknevelés része.

 

A gyerekek pénzügyi nevelése a gyereknevelés része kell, hogy legyen.

 

Szerintem ehhez már nem is kell kommentár.

A gyerekek pénzügyi nevelése és az eznemjatek.com

 

Ha nem értesz a pénzügyekhez, és fogalmad sincs, hogy honnan kezdj neki, semmi gond: itt van a segítség!

 

Rakjuk össze, amink van!

 

Te adod a gyereked iránti szeretetedet, megértésedet, és azt a tudást, hogy Te vagy az, aki mindenki másnál jobban ismered a gyerekedet, én pedig a pénzpedagógiai szakértelmet, eszközöket, játékokat!

Szerintem szupercsapat leszünk!

Kezdd ott, hogy feliratkozol, és végigcsinálod a 12 hetes alapozó tréninget. (Totálingyenes!)

Utána pedig szemezgetsz az oldalon található sok-sok tudásból, segédeszközből, játékból!

Ki mondta, hogy a pénzügyi nevelés nem lehet szórakoztató családi program? 

És ha már családi program, gyorsan ajánlok is egyet: 

 

2014. május 17-18-án a Nemzeti Múzeum kertjében rendezik meg a Múzeumi Majálist, ahol a Zászlómúzeum vendégeként ott lesz a Stiefel Kiadó, no meg én is a Pénzmesék című mesekönyvsorozatommal. Lesz ott

  • interaktív pénzügyi játékok velem
  • könyvvásárlási lehetőség
  • dedikálás

valamint még rajtunk kívül is számtalan kiállító múzeum.

Gyertek el Ti is, mindannyiótokat szeretettel várunk! 

Update:

felkerült a TV-interjú felvétele a netre is, itt meg is tudod nézni

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube