Milyen pénzügyi minta kell a gyereknek?

Jó, ha az ember lánya időnként elmegy ide-oda interjút adni, mert megkérdezik olyan dolgokról, mint pl. a pénzügyi minta, amiről nem lehet pár percben beszélni. Így aztán mindig marad elég téma ahhoz is, hogy még blogbjegyzést is lehessen kanyarítani belőle.

Erről volt szó az interjúban – hogy képben legyél…

 

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

Heti szülői AHA-élmény

 

Pénzügyi minta vagy a gyerekednek, ha akarod, ha nem.

 

Amikor április 29-én a Parlament TV-ben felvettük az interjúmat, még én sem gondoltam, hogy Gyetvai Csaba szerkesztő-műsorvezető olyan kérdéseket fog feltenni, amelyeknek több heti utóélete lesz majd a blogon. Rettentő sok témát érintettünk, de az idő véges volt, ezért sok minden kimaradt, vagy kifejtetlenül maradt. Az egyik ilyen kérdéskör a pénzügyi minta volt, pontosabban az, hogy milyen pénzügyi mintát is kellene adnunk a gyerekeinknek már kicsi koruk óta.

 

Ami elhangzott – a tudattalan pénzügyi nevelés

 

Erről nem akarok most sokat beszélni, mert egyrészt benne van az interjúban, másrészt már két éve írtam róla itt a blogon is, itt megtalálod az akkori postokat. >>>

 

Röviden a lényeg: minden szülő nevel, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy nem. Hiszen minden cselekedetünk, minden szavunk, minden gondolatunk a gyerek számára (különösen a legkisebbek számára) automatikusan követendő példa. Vagyis ha szülőként még mindig csak azt tudjuk elmondani magunkról, hogy „De hát én sem értek a pénzhez, akkor hogyan lennék képes bármit is megtanítani róla a gyerekeimnek?”, akkor nagyot tévedünk. A gyerekeink ugyanis ösztönösen tanulnak. Mégpedig a legfiatalabb életkorban elsősorban utánzással. Ha pedig csak annyit vagyunk képesek mintaként nyújtani, hogy hogyan kell balfék módjára intézni a pénzügyeket, akkor az lesz számára a leutánzandó példa.

A pénzpedagógus (köz)beszól:

A pénzügyi minta, amit adsz a gyerekednek ugyanúgy pénzügyi öröksége, mint a bankbetéted.

Professzor MalacPersely desingját köszönjük a mydentity.hu-nak!

Nem véletlen, hogy egymástól teljesen függetlenül a KSH és az UNICEF Innocenti Kutatóintézete is arra a következtetésre jutott a saját kutatásaik során, hogy az anyagi helyzet, adott esetben a szegénység öröklődik. Naná, mert a pénzzel való bánás mintái, illetve a pénzügyi gondolkodásmód ugyanolyan családi örökség, mint a dédi ezüst étkészlete.

Mi az MPM – azaz a minimum pénzügyi minta?

 

Az a valami, amit minimálisan szükséges egy gyerek pénzügyi nevelése során pénzügyi mintaként átadni neki.

 

Mi legyen az MPM-ben?

 

A minimális pénzügyi minta családi szinten legalább a következeő elemeket kell, hogy tartalmazza:

 

1. Tudatos vásárlás

 

Igen, képesnek kell lenned szülőként arra, hogy a gyerek lássa,
 • megtervezed a bevásárlásaidat,
 • csak azt veszed meg, amire igazán szükséged is van, és nem diszkontra való mennyiséget a WC-papírból, mert most volt akciós
 • előre kalkulálsz az árakkal, vagyis ismered is az árakat, de legalábbis utána nézel – még a bevásárlás előtt!
 • igyekszel tartós holmikat vásárolni, amelyek egyszerre lehet, hogy nagyobb kiadást jelentenek, viszont jobb minőségük okán még akkor is tudod használni, amikor az olcsóbb verzióból már az ötödiket nyűnéd – és ami így összesen már biztos, hogy drágább lenne
 • kihasználod a kedvezményeket, akciókat – de csak a szükséges mennyiséget megvásárolva
 • annyit vásárolsz, hogy utána ne legyen szemét – vagyis nem dobod a kukába a megvásárolt holmit csak azért, mert túlbecsülted az szükségleteiteket
Miért fontos ez? Azért, amit a riportban is említettem: a vásárlás a gyerek legkorábbi találkozása a pénzügyi gondolkodásoddal, a pénzügyi mintáddal. Ezért ez a legelső, amit le fog utánozni a pénzügyi viselkedésében. Gondolj bele! A plázákban, hiperekben a szülőkkel többnyire kisebb gyerekeket látsz, sokukat már baba korukban ott tologatják. A gyerekek abba nőnek bele, hogy Téged vásárolni látnak – és hidd el, bőségesen van idejük megfigyelni, mit is művelsz…

 

2. Cashflow

 

Mindig tudd, hogy mikor merre jár a pénzed! Ezt pedig sehogy máshogy nem tudod elérni, csak úgy, ha nyomon követed. Erre pedig már a dédanyáink ükanyjai is feltalálták a háztartási naplót. A bevételek és kiadások nyilvántartása nem más, mint a pénzmozgásaid, azaz a cashflow-d követése. Anno sem kellett hozzá több, mint egy kockás füzet, egy ceruza, meg a dédi JPÉ-je (józan paraszti esze), és ugyanez a „fapados” technológia még ma is megállja a helyét. Viszont ha nem akarsz, ne körmölj: van Excel-ed? Kiváló! Abban simán alkothatsz egy saját rendszert. De nem akarsz alkotni, akkor vannak kész táblázatok, mint pl. az enyém (közhasznú, ingyen és bérmentve letöltheted, az én hozzájárulásom a Te pénzügyi boldogulásodhoz 🙂 ), de az ingyenes eszközöknél találsz egyéb szoftvereket is.

 

Miért fontos ez? Mert ezt a legtöbben nemszeretem adminisztrációnak tartják, és éppen ilyenkor meghatározó fontosságú, hogy a gyerek a cashflow rendszeres vezetését a családi pénzügyi szokásrendszer részeként ismerje meg. Mert ami szokás, az már rutin, észre sem vesszük, automatikusan csináljuk – ezért nem is olyan fárasztó.

 

Hát még ha ezek az emberek azt is tudnák, hogy egy jó cashflow összerakása tulajdonképpen egy igazi nyomozó munka! Ki mit vesz észre a táblázat labirintusában, hol szökött meg a pénz? És hogyan lehet újra elkapni? Hol lesz a legbiztosabb helyen, ahonnan nem szökik meg újra? És hol legyen, ha még több pénzt akarok odacsalogatni? Kész krimi, amiben Te és a gyereked lehettek a főhősök!

 

3. Beosztás

 

Ha tudod, mikor merre van a pénzed, akkor már arra is van esélyed, hogy beleszólj, mikor merre menjen. Ez a pénz beosztásának művészete – egyúttal a nagy esélyed arra, hogy ne a pénz uraljon Téged, hanem Te a pénzedet.

 

A beosztás tulajdonképpen egy nyúlfarknyi távú (még rövid távúnak sem mondható) tervezés. De akármilyen rövid időre (általában fizetéstől fizetésig) szól, mégiscsak tervezés.

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Társoldalunkon, az Életdesing.hu-n nemrég volt téma a célkitűzés és célmegvalósítás, amelynek elemi része a tervezés is. Fejembe vettem, hogy ezt minden érdeklődőnek megtanítom, ezért mindenkit megkérdezek, hogy milyen formában lenne a számára a legemészthetőbb az összeállított anyag.  A kérdőívet itt találod, csak egyetlen kérdésre várom a választ, úgyhogy max egy percedet veszi igénybe a kitöltés. Köszi!
Miért fontos ez? A pénz beosztása az az egyik fontos minta, amely nélkül a gyerekednek esélye sincs arra, hogy legalább egy átlagos pénzügyi életvitelt tudjon folytatni (amikor nincs adóssága, amit görget maga előtt, de különösebb anyagi bőség sem veszi körül – viszont megbízhatóan képes elevickélni az életben). A másik fontos minta, ami minimálisan és legalább az átlagos életvitelhez kell majd neki a…

 

4. Tartalékképzés

 

Tele vele a sajtó, hogy rengeteg magyar család mindenféle, azaz szó szerint egy fillér tartalék nélkül él. Vagyis ha valami váratlanul beüt, az szó szerint nyomorba döntheti a családot.

 

Ez ellen csak egy ellenszer létezik: az, hogy félreteszünk, hogy mindenféle balhék, pácok, gondok, problémák esetén legyen mihez nyúlnunk.

A pénzügyi coach (köz)beszól:

Kéretik a „Na de miből tennék félre, a minimálbérből/nyugdíjból/stb.-ből?” típusú felhördüléseket mellőzni! Igenis, még a konyhapénzből is lehet annyit félretenni, hogy pár hónap alatt egész pofás kis tartalékod legyen!
Nem hiszed? Akkor járj utána! Fa Kinga pénzügyi tanácsadó, egyúttal Pénzügyi őrangyal megalkotta a Konyhapénz-virtuóz képző online tanfolyamot. Már eddig is több százan(!) végezték el a kurzust, és mindenki kivétel nélkül számára korábban elképzelhetetlen eredményekről számolt be. Aki még mindig fanyalog, az tudod, ki? Az, aki kezdettől fogva kételkedett, ezért bele sem fogott a tréningbe…
Ahogyan azt egy másik kedves pénzügyi tervező ismerősöm, Börcsök Sándor mondta (szintén tapasztalatból): minden mínusz faragható…
Egy biztos: tartalékaid csak attól nem lesznek, hogy spórolsz. Tartalékaid csak akkor lesznek, hogy ha spórolsz, és utána nem költöd el a megtakarított pénzt akármi másra, hanem félreteszed, és csakis a célnak megfelelő időben használod fel!

 

Miért fontos ez? Valamiért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy képesek vagyunk magunk körül biztonságos környezetet teremteni. Mindegy, hogy egy balesetmentes otthonra, vagy anyagi biztonságra vágyunk-e. Ha Benned is megvan ez a vágy, akkor most le kell, hogy lombozzalak: totális, 100%-os biztonság nincs. (Aki ilyet ígér bármiben, nemcsak pénzügyekben, az egyszerűen hazudik.) Ezért másfelől kell közelíteni! Nem a biztonságra kell helyezni a hangsúlyt, hanem a felmerülhető kockázatok előzetes kezelésére. Hát ehhez kellenek a tartalékok, az olyan pénzmagok, amelyek kifejezetten az ilyen kockázatok bekövetkezésekor felmerülő anyagi károk fedezeteként szolgálnak. A kockázatkezelés tényének tudata adja aztán a biztonságérzetet, amire annyira vágyunk a legtöbben. Ezért fontos, hogy a gyerek már kicsi korától azt lássa, hogy Számotokra is fontos ez a fajta biztonságérzet, mert akármi jön is, szembe tudtok nézni vele.

 

5. Takarékosság

 

Ez a minimális pénzügyi minta utolsó eleme. Ha már ugyanis a tartalékot össze tudtuk rakni, akkor képesek és hajlandók vagyunk megtakarítani is. (Hiszen a tartalékok is megtakarítások, csak éppen nem az anyagi gyarapodás a céljuk, hanem a kockázatkezelés.)

 

A takarékosság tehát egy képesség. Mindenkiben megvan, legfeljebb jól elbújt a mindenféle olyan pénzügyi minták mögé, amelyek a fogyasztói társadalomban nagyon erőre kaptak. És ha képesség, akkor fejleszthető. Ez Rád éppúgy vonatkozik felnőttként, mint a fiadra/lányodra gyerekként.

 

Miért fontos ez? Mert a személyes pénzügyeid szokásokból állnak. A takarékosság is egy ilyen szép szokás. Amire értelemszerűen rá lehet, és rá is kell szoktatni a gyereket. Egyrészt azért, mert a takarékosság már maga is egyfajta munka: sokat kell filóznia rajta a gyereknek, hogy elköltse, vagy ne költse el a pénzecskéjét, önfegyelemre szoktat, célkitűzést és -megvalósítást tanít, no meg kitartást. Ez teszi értékesebbé a gyerek számára a maga által megtakarított pénzt, és az azon vásárolt holmikat is. És ezt a sok jó készséget, képességet mind csak az az egy szokás hozza elő belőle, hogy takarékoskodik. Ha ezt megszokja, akkor meglesz legalább az átlagos pénzügyi életvitel másik lába a gyerek életében a beosztás mellett.

 

Honnan kaphat még Rajtad kívül pénzügyi mintát a gyereked?

 

Ez már függ a gyerek életkorától is. De mindent leírok majd a hírlevélben.

 

Még nem csatlakoztál az eznemjatek.com szülői közösségéhez? Akkor most tedd meg!>>>

 

Különben lemaradsz erről a Pénteki Pénzügyi nevelési Pluszról is. 🙂

 

Ki mondta, hogy a pénzügyi nevelés nem lehet szórakoztató családi program? 

És ha már családi program, gyorsan ajánlok is egyet: 

 

2014. május 17-18-án a Nemzeti Múzeum kertjében rendezik meg a Múzeumi Majálist, ahol a Zászlómúzeum vendégeként ott lesz a Stiefel Kiadó, no meg én is a Pénzmesék című mesekönyvsorozatommal. Lesz ott

 • interaktív pénzügyi játékok velem
 • könyvvásárlási lehetőség
 • dedikálás
 • közös mesealkotás – együtt írjuk a következő Pénzmesét, aztán a szerzőket ország-világnak bemutatjuk a mesével együtt… 🙂
 • és egyéb meglepetéssel is készültem!

valamint még rajtunk kívül is számtalan kiállító múzeum. Gyertek el Ti is, mindannyiótokat szeretettel várunk!  A jó időt már megrendeltük… 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube