Mit kell megtanítanod a gyermekednek a pénzről 18 éves koráig? – avagy a pénzügyi nevelési minimum 2. rész

Ha már a múlt héten tisztáztuk, mi is a pénzügyi nevelési minimum, akkor most itt az ideje, hogy rendbe tegyük azt is, mit értek ez alatt. Mint azt korábban írtam, a pénzügyi nevelési minimum tulajdonképpen egy két részre osztható nevelési program. Az egyik része a szigorúan vett pénzügyi gondolkodást, szokásokat, módszereket alakítja, a pénzügyi műveltséget cizellálja, a másik pedig a gyermeked személyiségét formálja – és ebben a vonatkozásban nagyon is sok köze van a klasszikus értelemben vett gyerekneveléshez.

Kezdjük most az egyszerűbbel!

Mit kell megtanítanod a gyermekednek a pénzről 18 éves koráig? – A pénzügyek

 

Igen, jól látod. Az, ami a pénzügyi nevelésben egyszerűbb ügy, az maga a pénzügyi rész.

Miért mondom ezt?

Mert minden nevelési folyamat legrázósabb, legkockázatosabb része a személyiségre történő hatásgyakorlás. Ez a legnemesebb része, de a legfelelősségteljesebb is.

Az, hogy ismereteket döntünk a gyerekre, nem nagy kunszt. Mondom, ő hallja, aztán vagy megragad benne, vagy sem. Ha már arra is törekszünk, hogy ne csak „leadjuk” az anyagot, hátha megjegyzi alapon, hanem tényleg rögzüljön is a gyerekben, már nehezebb a szitu, hiszen ez megköveteli, hogy a gyerek egyéni adottságait, képességeit is figyelembe vegyük, és testre szabjuk neki az ismeretek „átadását”.

Hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, és ne legyen szükséges pedagógiai diploma minden szülőnek a tulajdon gyerekei neveléséhez, nyugodtan alkalmazzuk a tapasztalati tanulás módszerét: hagyjuk, hadd csinálja a gyerek. Persze ez is melóval jár: olyan körülményeket kell teremtenünk, ahol egy relatíve védett, de nem következmények nélküli környezetben tud a gyerek próbálkozni, illetve mindig kéznél vagyunk, amikor a teljesítményeket, hibákat kell kiértékelni. Ez már gondolkodásformálás. A lényeg, illetve az összefüggések meglátása, rendszerbe helyezése, a rendszeren belül a lehetőségek, akár a nüansznyi eltérések megfigyelése és kihasználása – na, ez pedig már az intelligenciafejlesztés. A pénzügyi intelligenciáé.

 

Mi a pénzügyi nevelési minimum pénzügyi alapja?

 

Három pillére van a pénzügyi intelligenciának, és a gyerek 18 éves korára jó, ha képessé is válik ennek a három pillérnek az alkalmazására – de minimum az első kettőére, a harmadikról meg jó, ha legalább egy tiszta képe van a fejében.

 

Mi a pénzügyi intelligencia három pillére?

  1. A pénz megkeresésének képessége
  2. A pénz megtartásának képessége
  3. A pénz gyarapításának képessége

 

Melyikről mit kell pénzügyi nevelési minimumként megtanítanod a gyermekednek.Pénzügyi nevelési minimum - a pénz megkeresésének képessége

  1. A pénz megkeresésének képessége

Ez az, amivel a legtöbbünknek a legkisebb gondja van pénzügyi intelligencia terén. Hiszen azt mindnyájan tudjuk, hogy pénzt keresni munkával lehet. Vagyis az alkalmazotti munka, talán még a saját vállalkozásban végzett munka mindnyájunknak beugrik, még a kisgyerekek is gyakran lerajzolják az oviban, hogy a szülők a dolgozóban keresik a pénzt. Tehát a szülői példa nyomán már ebben az életkorban is van egy elképzelés a gyerek fejében a pénzkeresésről.

A probléma az, hogy nem gondolkodunk hosszabb távon. Ha így tennénk, akkor tudnánk, és a gyermekeink is ezt tanulnák meg tőlünk, hogy nemcsak az aktív munka lehet pénzkereső. Meg lehet keresni a pénzt tőkejövedelemből is, vagyis úgy, hogy a pénzünket dolgoztatjuk.

 

A pénzügyi coach (köz)beszól:

 

Csak halkan jegyzem meg, hogy a pénz természeténél fogva imádja, ha mozoghat. Kicsit olyan ez, mint a maghasadás: ott is a részecskék mozgása, egymásnak ütközése idézi elő, hogy egyre több részecske lesz. (Másféle részecske, de akkor is szaporodnak.) A pénzt nem véletlenül nevezik likvid eszköznek. A likvid pedig számos nyelven jelenti azt, hogy „folyékony”: mert elfolyik, mozog. A pénznek azonban megvan az a jó tulajdonsága, hogy ha ellenőrzött körülmények között mozgatod, vagyis tereled, hogy merre mozogjon (lefordítom: Te határozod meg, milyen befektetésbe kerüljön), akkor úgy képes „osztódni”, sokszorozódni, hogy Neked termeli a többletet.

 

A pénz megkeresésének képességéhez hosszú távon éppen ezért hozzátartozik a tanulás is. Hogy megtanuljak úgy pénzt keresni, hogy ne kelljen aktívan dolgoznom. Ez azonban előzőleg aktív tanulást feltételez! Ekkor a tanulás lesz az az aktívan végzett tevékenység, amivel majd később pénzt leszek képes keresni. Ráadásul ugyanez a tudás lesz az, ami idővel képessé tesz majd a vagyonépítésre is, vagyis a harmadik pillér megvalósítására, a pénz gyarapítására is.

A pénz megkeresésének fő motívuma éppen ezért a munka: vagy aktív munka, vagy aktív tanulás képében. Egy biztos: ha a gyerek ezt látja Tőletek, ezt mutatjátok, tanítjátok neki, nem fog nehezére esni elfogadni a tényt, hogy pénz munka nélkül nincs. Ez pedig egy egészséges munkafelfogást is jelent.

 

Hogyan lehet megtanítani a gyereknek a pénz megkeresését?

 

  1. Látja Tőletek – minden nap mentek dolgozni
  2. Látja másoktól is – tágabb család, ismerősök, barátok között
  3. Megmutatjátok neki – ha tehetitek, elviszitek a melóhelyetekre, hogy lásson Titeket munka közben is, és olyan ismerőshöz is benéztek, aki vállalkozóként dolgozik
  4. Ő is keressen pénzt! – kisebb korában olyan önként vállalt ház körüli munkákért, ami a családi munkamegosztás szerint nem az ő feladata, később elmehet diákmunkára, nyári munkára, vállalhat alkalmi melókat, de akár gyerekvállalkozást is indíthat (hagyd neki, de az ellenőrzött, relatíve védett, de nem következmények nélküli körülmények megteremtése most is szülői feladat!)
  5. Látja Tőletek, hogy tanultok a pénzről! – olvastok könyveket, tájékozódtok az aktuális gazdasági hírekről (netről, újságból), esetleg képzésekre jártok, és van olyan személy Körülöttetek és a pénzetek körül, akitől nyugodt szívvel tudtok tanácsot kérni, vagyis tanultok tőle (pl. egy pénzügyi tanácsadó)
  6. Hagyjátok, hogy ő is tanuljon a pénzről! – életkorának megfelelő szinten, de Ti is válaszoltok a kérdéseire, pénzügyi társasjátékokat játszotok vele, illetve a neki megfelelő könyveket adjátok a kezébe. (Pl. ezeket. >>>)

 

A pénz megkeresésének képessége olyan alap, ami nélkül semmi sem működik pénzügyi téren. Enélkül hiába akarod megtartani a pénzt, ha még meg sem szerezted, és nem lesz mit gyarapítani sem. Legyen ez a legfontosabb lecke, amit a gyereknek a pénzről megtaníthatsz.

A többivel meg jövő héten jövök. 🙂

 

Ennél is alaposabb ismereteket, spécibb pénzügyi gondolkodást szeretnél a gyermekednek? Akkor itt a segítség! >>>

 

Napfényes jó(l)létet!

 

🙂 Csilla 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube