Mit kell megtanítanod a gyermekednek a pénzről 18 éves koráig? – avagy a pénzügyi nevelési minimum 3. rész

Bár egy kicsit elkéstem, amiért elnézést kérek, de folytatjuk a pénzügyi nevelési minimum sorozatot – mégpedig továbbra is a pénzügyi résszel. Azt már tudod, hogy hogyan mutathatod meg a gyermekednek azt, hogy pénzt keressen. Az azonban még messze nem elegendő, hogy valaki pénzt keres – mert a legtöbben erre azért képesek. A bajok innentől kezdődnek, és ezért van ma az emberek legtöbbje olyan anyagi helyzetben, amivel messze nem elégedett. Ha teheted, kíméld meg ettől a saját gyermekedet.

Mit kell megtanítanod a gyermekednek a pénzről 18 éves koráig? – Még ezt is!

 

Ha már tud a gyerek azzal mit kezdeni, hogy a pénz bizony nem fog csak úgy az ölébe hullani, vagyis valamilyen melót (aktív munka, tanulás, passzív jövedelmek érdekében a pénz kezelése, stb.) kell végeznie, ha pénzt akar, akkor meglépheted vele a következő szintet a pénzügyi nevelési minimum programodban. Ez pedig nem más, mint

2. a pénz megtartása.

Akárhogy nézem is, ha erre a magyar lakosság döntő többsége képes lenne, akkor nem lenne ennyi szegény és/vagy komoly pénzügyi gondokkal küzdő felnőtt Magyarországon. Ezért is tartom a pénz megtartásának képességét a pénzügyi nevelési minimum alapvető elemének.

Ha ugyanis képes vagy a gyermekednek megtanítani, hogy ne folyjon ki a nehéz melóval megkeresett pénze az ujjai közül, lehet, hogy nem lesz gazdag, de hogy adósságmentes, az tuti! És ez manapság, a devizahitelek és a gyorskölcsönök korában nem kis szó!

Pénzügyi nevelési minimum - a pénz megtartása

foto: freedigitalphotos.net

Pénzügyi nevelési minimum – Mit jelent az, hogy a gyerek megtartja a pénzt?

 

Azt, hogy képes a pénzét

 • beosztani
 • megtakarítani
 • megvédeni.

 

A beosztás nem más, mint az, hogy arra költök, és annyit, amire és amennyire szükségem van. Igazából ez a kiadások kontrollját jelenti, vagyis másnéven a takarékosságot.

A pénz megtakarítása már egy kicsit más, bár nem képzelhető el a takarékosság nélkül. Hiszen éppen a takarékos költés ad lehetőséget arra, hogy legyen mit félre tenni, azaz megtakarítani. Ezt nevezzük másképpen takarékoskodásnak. (Remélem, így már érthető a különbség a takarékosság és a takarékoskodás között.) A pénz megtakarítása az alapja annak, hogy gyermeked felnőttként adósságmentes életet élhessen. Hát ezért olyan fontos ez.

A pénz védelme sok dolgot takarhat:

 • nem mutogatom mindenkinek, mennyi pénz van nálam
 • nem adok kölcsön megbízhatatlan, kétes alakoknak
 • annyit adózom csak, amennyit muszáj, de azt viszont tényleg
 • és még számos más dolgot, amiben csak az a közös, hogy a lehetséges, de nem szükséges kiadások megelőzésére irányul.

Hogyan taníthatod meg a gyermekednek a pénz megtartását? – Pénzügyi nevelési minimum haladó szint

 

Szinte ugyanazt a listát sorolhatnám fel most is, mint amit a pénz megkeresése kapcsán egyszer már leírtam Neked:

 1. Személyes jó példa – Te is átgondoltan költesz, félre is teszel pénzt, és mindenféle módokon vigyázol a pénzedre. Így ha pl. a könyvelőddel beszélsz telefonon (ugye, van könyvelőd???), akkor a gyerek kérdésére máris el tudod mondani, hogy ezt azért csinálod, hogy törvényesen több pénzed maradjon.
 2. Más jó példája – nyugodtan lehet keresni példaképeket. Hogy ez a szűkebb, a tágabb családban, ismerősök, vagy éppen személyesen nem ismert hírességek között fordul-e elő, azt Nektek kell tudnotok. A lényeg, hogy találjatok valaki olyat, akire a gyerek (Rajtatok kívül is) hallgat, felnéz rá, vagyis akitől szívesen, külön kérés nélkül is tanul. Pl. azt is, hogy hogyan lehet sikeresen megtakarítani, és ezen a módon egy stabil, jó színvonalon megélni.
 3. Ha csinálod, mutasd meg neki! – azt is, hogy családi költségvetést készítesz, de azt is, hogy bevásárló listát. Azt is, hogy megtervezed előre, mennyi pénzt fogsz félre rakni, de azt is, ahogyan az internetbanban lekötöd a megtakírtott pénzt.
 4. Adj pénzt a gyerek kezébe! – annál jobb tanulás a pénzről, minthogy maga bánik vele, és a döntései következményeivel neki is kell szembe néznie, nem létezik ezen a világon! Ezért szoktam mondani, hogy zsebpénzt minden gyereknek! De igazit ám! Ami nemcsak elköltésre való (elkölteni bárki el tudja a pénzt), hanem amivel gazdálkodnia is kell (a zsebpénz mértékét be lehet lőni úgy, hogy a gyerek rákényszerül a gazdálkodásra).
 5. Hadd tanuljon ő is! – ha kérdez, válaszolj (úgy, hogy ő is megértse)! Ha valamit nem ért, mutasd meg! Ha olyat kérdez, amit Te sem tudsz, vagy nem elég magabiztosan, akkor közösen nézzetek utána a neten, és vásároljatok könyveket a témában, amit aztán közösen át is beszéltek (nehogy valamit rosszul értsen a gyerek)!

Mondom, ha a gyermekednek felnőttként egy stabil, adósságmentes pénzügyi hátterű életet kívánsz, akkor ez legyen a pénzügyi nevelési minimum Nálatok. Ha azonban azt is szeretnéd, hogy a gyermeked többre vigye, mint Te (és melyik szülő ne szeretné ezt!), akkor a pénzügyi nevelési minimum része a pénz gyarapítása is. Na, arról írok majd a jövő héten.

 

Napfényes jó(l)létet!

 

🙂 Csilla 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube