Mit kell megtanítanod a gyermekednek a pénzről 18 éves koráig? – avagy a pénzügyi nevelési minimum 4. rész

Ha már az mondtam, hogy a pénzügyi nevelési minimum programban a pénzügyi részt könnyebb megtanítani, akkor itt az ideje, hogy ezt a részt le is zárjuk. Ma megmutatom Neked, hogy mi a pénzügyi nevelési minimum utolsó részlete, amit a pénzről megtaníthatsz a gyereknek. De vigyázat, ez már haladó szint!

Pénzügyi nevelési minimum – amitől a pénz valóban a szabadság eszköze lesz majd a gyermekednek

 

Azért állítom, hogy a pénzügyi nevelési minimum utolsó pénzügyi részlete már csak haladóknak való, mert

 1. ez az a tudás, amivel nem egyszerűen csak adósságmentes életre rendezkedhet be a gyermeked, hanem kifejezetten vagyonszerzésre, vagyonépítésre – ergo többet hagyhat majd hátra az ő gyermekeinek, mint amennyit ő kapott Tőletek
 2. ez az a tudás, amit már nem biztos, hogy Te meg tudsz neki tanítani – nem lehetetlen persze, de ehhez már a Te pénzügyi tudásod, intelligenciád csiszolása is elengedhetetlen.

A pénzügyi nevelési minimum utolsó pénzügyi részlete ugyanis nem más, mint

a pénz gyarapítása.

Ez az, amit másnéven vagyonépítésnek nevezünk.

Erre pedig más eszközt jelen pillanatban nem ismerünk, mint a befektetéseket.Pénzügyi nevelési minimum - haladó szint: a befektetés

Pénzügyi nevelési minimum – hogy a bánatba lehet egy gyereknek megtanítani az alapokat a befektetésekről?

 

Fokozatosan. 🙂

Tény és való, nem óvodás korában kell elkezdeni neki magyarázni a fundamentális és technikai részvényelemzés különbségeit és finomságait. És nem is kell, egyszerre rázúdítani minden ilyesmit. Különben is, van rá 18 éved, hogy mindent megtaníts, megmutass – vagy ha Te nem tudod neki megtanítani, megmutatni, akkor keríts neki olyan lehetőséget, ahol legalább az alapokkal tisztába jöhet. Persze mint mindig, most is az lenne a legjobb, ha mégis Tőled láthatná, hallhatná a magyarázatokat, hogyanokat, mert akkor

 • élesben látja a működést – a meghozott döntés következményeivel együtt
 • hiteles is tudsz neki lenni
 • hosszabb időn keresztül tud egy teljes folyamatot megfigyelni – így egy idő után már kikérheted az ő véleményét is, hogy ő mit tenne, hogyan döntene.

Ha mégsem Te tanítod, akkor sincs baj, mert a gyerek máshol is tud tanulni a befektetésekről:

 • könyvekből – pl. a Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című kötetből (mint a könyvajánlóból is látszik, a befektetésekről az első leckéket leghamarabb a gyerek felsős korában érdemes foglalkozni, hacsak nem vagy olyan befektető, aki kizárólag a befektetéseiből él, mert akkor már sokkal hamarabb ez lesz neki a természetes közeg, és el is les Tőled sok mindent. Ezen túlmenően is vannak persze kifejezetten befektetésekről szóló könyvek, de valószínűleg azt még egy kiskamasz nemigen tudná értékelni, így azt inkább idősebb korára tartogasd.
 • családtagoktól – érdemes körülnézni a tágabb családban is, hátha van olyan ember, aki rendszeresen kezel befektetéseket, és egészen jól.
 • online anyagok – egészen sok weboldal foglalkozik már mindenféle befektetések oktatásával – és ebbe nemcsak a tőzsdézés tartozik bele: ingatlanról, aranyról, vállalkozásindításról is sok ingyenesen elérető anyagot lehet már letölteni és tanulmányozni. Persze nem állítom, hogy az ilyen ingyenes anyagokból perfekt befektetővé válhat valaki, de az alapokat, az alapelveket megismerheti. Ami arra azért jó, hogy később, felnőttként már ne legyen idegen a gyereknek a befektetés témája, és magától is elkezdjen elmélyedni benne.
 • társasjátékok – akad néhány olyan, amelyekből az alapelveket, a gondolkodásmódot egészen jól meg lehet érteni, ráadásul szó szerint játszva. Az ingatlanokról a klasszikus Monopoly játékból lehet pl. sokat megtudni, online is akad egy-két tőzsdei játék. (Sajnos a vállalkozás kicsit mostohagyerek társasjátéktervezés szempontjából, erre valamiért még nem akart senki társast kitalálni…)
 • fizetős képzések – ezek sajnos nem olcsók, ezért ezzel tényleg érdemes megvárni, amíg a gyerek középsuli második felében jár, akkor talán már eléggé fogja érdekelni ahhoz, hogy ne kidobott pénz legyen a képzése.

Pénzügyi nevelési minimum – amit a gyermekednek vagyonépítésről tudnia kell

 

Kezdőlépésként mindenképpen beszélj vele a kamatos kamat csodájáról! Ha hiszed, ha nem, ezt már hatodikos korában megteheted, mert a gyerek akkor tanulja meg az ehhez szükséges matematikai alapokat, azaz

a hatványozást.

Sokan ugyan nem tartják valódi befektetésnek a bankbetétet, de a kötvények szintén kamatokat fizetnek (pl. az állakötvények is), és azok viszont már garantáltan a befektetés kagetóriájába tartoznak. Szóval a hatványozással mindenképpen érdemes foglalkozni.

Miért?

Mert ez lesz az első példa a gyerek számára arra, hogy nemcsak ő dolgozhat meg a pénzért, hanem a pénzét is dolgoztathatja. Vagyis nem minden fillérért neki kell majd vért izzadnia, hanem vannak a pénzcsinálásnak olyan módjai is, amelyek nem azért termelnek bevételt, mert meg kell végkimerülésig feszülni benne, hanem azért, mert felelősségteljes döntéseket hoz.

Ehhez nagyon jó eszköz lehet az Anyabank/Papabank, mert ennek az „intézménynek” a segítségével a gyerek számára modellezni is tudod a kamatos kamat működését. Ráadásul a saját zsebpénzén érzékelhető módon. Ha ettől nem jön meg a kedve, hogy így keressen pénzt, akkor kb. semmitől.

 

A pénzpedagógus (köz)beszól:

Az Anyabank/Papabank persze arra is jó, hogy a gyerekkel a kamatok ellenkező irányú működését is megismertesd – vagyis hitelezhetsz is neki. Természetesen szigorúan kamatra. Hadd lássa, milyen érzés tartozni, és milyen meló kitermelni a hitelkamatot. Erről bővebben a gyerek is olvashat a Kamaszkassza című könyvemben.

 

Pénzügyi nevelési minimum – más befektetések

 

Érdekes, hogy amikor befektetésekről van szó, a legtöbb embernek mindig a részvények, a tőzsde ugrik be. Pedig létezik ingatlan-, arany-, műkincsbefektetés is, vannak gyűjtemények, sőt a vállalkozás is ebbe a kategóriába esik (feltéve persze, ha más dolgozik benne, nem Te 🙂 ). Ezekről is ejtek sok keresetlen szót a könyvemben, így most röviden csak annyit:

 • ingatlannal most még biztosan nem tud üzletelni a gyerek, de ha kicsit megmozgatja a fantáziáját, mást bérbe adhat, ami neki nem létszükséglet, másnak pedig kellhet (volt pl. olyan ügyfelem, akinek a kisfia a képregénygyűjteményét kölcsönözte ki rendszeresen). Magát a bérbe adás működését ezekkel is jól megértheti a gyerek.
 • aranybefektetést sem most kell feltétlenül kipróbálnia, de annyit azért mondhatsz neki, hogy
 1. az arannyal rövidtávon csak akkor kereshet, ha ugyanúgy arra szóló értékpapírt vesz, mint amilyen egy részvény
 2. befektetési aranyat viszont csak hosszú távra, kifejezetten nemzedékeken átívelő vagyon építésére érdemes venni
 3. az aranyékszer maximum katasztrófák idején minősül jó befektetésnek, mert akkor lehet érte kenyeret venni. Egyébként ez nem a befektetés kategóriája. (Akármilyen szép is, egy átlagos aranyékszer már használtnak számít, ha egyszer már volt gazdája, ugyanúgy, mint a nullkilométeres kocsi. Ezért az ékszereket már csak tört arany áron veszi meg bárki – az meg nem nevezhető befektetésnek. Ékszer csak akkor befektetés, ha ritka különlegesség, mint pl. valamelyik uralkodó ékszere, vagy a Koh-i-noor gyémánt.)
 4. a drágakövekre ugyanez vonatkozik.
 • műkincsekbe még nem nagyon tud a gyerek befektetni, de ha van valaki, aki egy-egy grafikus, festő, keramikus, stb. munkáit a magáénak tudhatja a családban, ő megmutathatja, hogy milyen szempontok mentén vásárol, mikor éri meg neki a vétel, stb.
 • a gyűjtemények viszont már a gyerekek számára is nagyon is elérhetőek! (És nem mellesleg ezek sok szempontból hasonló befektetések a műkincsekhez, tehát jó előképző a későbbi műkicsgyűjtéshez is.) Csak meg kell találni hozzá azt a közösséget, amelyik értékeli a gyűjtemény darabjait. Ez lehet bélyeggyűjtemény, képregénygyűjtemény, de akár a Kinder-tojások figuráinak limitált szériáinak gyűjteménye is. (Ne tudd meg, milyen összegekért cserél gazdát egy-egy ritkább darab, amit ugyanúgy a boltokban árultak, mint a szériajátékokkal felszerelet darabokat is.)

Szóval gyakorló terep van bőven, hagyd, hogy kipróbálja magát! Már csak azért is, mert némely esetben komoly hobbi is kialakulhat belőle, annál pedig a világon nincs semmi jobb, mint azzal pénzt csinálni, amit akkor is csinálnánk, ha a kutya nem fizetne érte. 🙂

 

Napfényes jó(l)létet! 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube