Mit tanulhatnak a mai gyerekek a régiektől a pénzről?

Sokat. Ha Te sokat tanulhatsz régen volt elődeidtől, a gyereked számára is lesz az ősöknek mondanivalójuk. Ez az a generációkon átívelő tudás, ami már több nemzedék életében is bizonyított. Miért ne használná akkor a Te gyereked is ezt az örökséget?
Ha ebben megegyeztünk, akkor már csak egy kérdés maradt:

Van, aki átadja a gyereknek a család pénzügyi intelligencia örökségét?

Mert a gyerek részéről lesz fogadókészség, az tutti. Meglepő módon még a tiniknél is. Sőt még meglepőbb módon náluk talán még jobban. A tinik ugyanis, bár nagyon szeretik próbálgatni a függetlenségüket, legalább ennyire vágynak arra is,

foto: saját montázs

hogy egy közösséghez tartozzanak. Történetesen a családi közösséghez is. A családi legendárium felemlegetése, a közös sztorizgatások pedig nagyszerű alkalmak erre.

Tehát innentől tényleg csak az a kérdés, hogy van-e olyan, aki meséljen neki. Pontosabban az, hogy van-e olyan, aki úgy tudja elmesélni neki a történeteket, hogy le tudja majd vonni belőle a következtetéseket. Ugyanis itt nem csak a sztorizás a lényeg. Az is persze, mert a gyerek innentől érzi magát a család folytonos részének. De teljesen „beleágyazódni” a család történelmébe akkor fog, ha nem csak hallja, hanem érti és a saját bőrén érzi is, hogy a család része, és örökségének továbbvivője. Ezt pedig csak egy módon fogja érezni: ha részt vesz benne, ha csinálhatja – vagyis ha bevonódik a családi történelembe.
Éppen ezért ma gyakorlati feladatot kapsz: Nálatok milyen olyan családi sztori kering, amely a gyereked számára is tanulságos lehet? Hogyan mesélek el neki úgy, hogy le is tudja vonni belőle a tanulságokat? Mi az, amit ki is tudtok próbálni a sztori nyomán a gyakorlatban és hogyan?
Egyszóval: milyen családi történetet tudsz a gyereked pénzügyi nevelésének a szolgálatába állítani? 
A tanulságos történeteket kíváncsian várom itt a kommentek között. Ha elegendő összegyűlik, akkor ingyenes e-book formájában kiadom mindenki épülésére – természetesen mindenhol megjelölve a beküldő nevét.
Békés megemlékezést kívánok mindenkinek családi körben!
Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube