Most mi lesz? – gyerek és gazdagság, no meg a coach

Mivel a héten minden blogpostomban a proaktív hozzáállás és annak pénzügyi összefüggései volt a téma, így arra gondoltam, hogy a gyereknevelési rovat sem lehet ez alól kivétel.

Bizony, a gyerek számára sem mindegy, hogy megtanulják-e azt az icipici, árnyalatnyi különbséget, amit a „Most mi lesz?” illetve a „Most mi legyen?” kérdés jelent. (Már nem emlékszem, pontosan melyik könyvében határozta meg Kiyosaki, hogy szerinte mi az intelligencia, de a meghatározás még most is nagyon pontosan beugrik: az intelligencia az árnyalatnyi eltérések megkülönböztetésének képessége. Tehát ha ezt megtanítod a gyerekednek, minimum a pénzügyi és az intraperszonális intelligenciáját is fejleszted.)

Ha többet is meg akarsz tudni a proaktív gondolkodás első lépéseiről (, mert ez az), akkor olvasd el az erről írott postomat.

Most jön a nagy kérdés:

hogyan lehet ezt a gyereknek is megtanítani?

Íme egy tipplista, amelyet gyakran használhatsz. Ha így teszel, duplahaszon. Egyrészt ugyanis a gyerek megtanulja ezt a fontos leckét, másrészt menet közben Te is beletanulsz a proaktivitásba… 🙂 Szóval jöjjön a tippgyűjtemény arra, hogy hogyan is tudod a gyerekedet proaktívvá nevelni:

  1. mutass (jó) példát! – akárhogy is, Te vagy a minta a gyereknek. (Az már más kérdés, hogy jó vagy rossz példa. Azt majd a gyerek eldönti, és aszerint viselkedik majd úgy, vagy éppen tökellentétesen, ahogy Te.)
  2. válasszatok példaképeket! – ha Te nem is érzed még Magad alkalmasnak arra, hogy jó példa legyél a gyereked számára, akkor keress olyan embereket akik ebből a szempontból jó minták lehetnek, és beszélgessetek róluk! Talán hihetetlennek tűnik,de ilyesmire még a tinik is kaphatóak: a múltról mesélni nekik, mindig megfogja őket. Különösen, hogy ha a saját családodtok legendáriumából veszel elő példákat! Még a tinik is szeretik tudni, hogy kik ők, honnan jöttek, mit hoztak magukkal a családból, úgyhogy sztorizz nekik nyugodtan!
  3. beszélgessetek! – ez azért jó, mert segít a nem kifejezetten jól sikerült dolgokat a helyükre tenni. Kitárgyalhatjátok, mit csinált a gyerek adott szituban és miért, de ami még sokkal fontosabb ettől az az a kérdés, hogy „Mit lehetett volna még tenni, amit nem tettem?” Innentől vonható le a tanulság, ill. építhető stratégia arra az esetre, ha hasonló helyzetben találja magát a gyerkőc.
  4. új kalandok kipróbálása – na, nem kell feltétlenül semmi nagy dologra gondolni. Csak annyi a lényeg, hogy mindig legyen alkalma a gyereknek valami új helyzetben is kipróbálnia magát. Erősen ajánlott, hogy mindig csak addig emeld így a lécet, amit még át tud ugrani a gyerek (,azaz teljesíthető), de azért legyen benne annyi újdonság, hogy érdekes legyen neki (,azaz jelentsen neki kihívást). Mire jó ez? Arra, hogy időnként elhagyja a gyerek a komfortzónáját – és hozzá is szokjon ehhez.  Anno Ranschburg tanár úr mondta azt, hogy a fiúknál ezt az apák sokkal hamarabb megteszik, hiszen őket viszik magukkal horgászni, meccsre, stb., gyakorlatilag „átsegítik a gyereket a küszöbön” – kinyitják az ajtót a világra. Azt javaslom, hogy ezt nemtől függetlenül tedd meg: akár fiad van, akár lányod, akár apa vagy, akár anya, engedd, hogy tapasztalatot szerezzen a gyerek.
  5. játssz! – minden olyan játék jól jön ehhez, amiben egy vagy két lépéssel előre kell gondolkodni. A stratégiai játékok (malom, sakk, kártyajátékok) tipikusan ilyenek, és ez nem véletlen: a stratégiai gondolkodásban a proaktivitás az egyik legfontosabb összetevő. Bármelyik játék jó, ahol előre meg kell saccolni az ellenfél lépéseit és az arra adható válaszokat is, különben a gyerek nem nyer. (Nyerni pedig mindenki szeret.)

Neked is vannak tippjeid? Hajrá! Tedd közkinccsé őket itt a kommentekben! A legjobb ötletek beküldői között 3 db, egyenként 5.000,- forint értékű kedvezménykupont sorsolok ki a következő tréningemre, amelyről itt olvashatsz bővebben!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube