Nevelj vállalkozó gyereket! – 2 rész

A múlt héten már elkezdtünk beszélgetni róla, hogy pénzügyi intelligencia szemponjából nem árt, ha vállalkozót nevelünk a gyerekből. A vállalkozó gyerek persze nem ismertelen fogalom – jó néhány helyén a világnak, az USA-ban meg főleg nem. Aztán megnéztük azt is, hogy mi minden lehet akadálya annak, hogy egy gyerekből nálunk vállalkozó legyen. Ha Te mint szülő a szívedre teszed a kezed, akkor valószínűleg Te is bevallod, hogy elsősorban Te vagy az akadály. Meg az, amit a vállalkozásokról gondolsz, és akarva-akaratlanul közvetíted a gyerekednek is.

Ha ilyen sok vele a gubanc, akkor hogyan lehet ma Magyarországon valaki vállalkozó gyerek? Egyszerűen. Kell hozzá a gyerek határtalan fantáziája (azzal nem lesz gond, az alapból van neki), no meg egy csipet jóindulat (elsősorban) a szülőktől.

Vállalkozó gyerek – Magyarországon

Bármilyen meglepő a fentiek után, de van ilyen. (Mint azt már a hírlevélolvasóimnak említettem, fogok is majd egy ilyen gyereket mutatni a vállalkozó gyerek postsorozat végén. Ha nem tudod, miről beszélek, akkor itt az ideje feliratkozni a hírlevelemre! 😀 ) És bár Magyarországon a vállalkozó gyerek nem nagyon kap törvényi támogatást (betöltött 18 éves kor a minimumfeltétel), attól még nálunk is lehet vállalkozni egy gyereknek is. Vannak olyan verziók is, amelyek messziről úgy néznek ki, mintha a gyerek „játékiból” vállalkozna, és vannak olyan változatok is, amelyekben komolyban is nyomhatja – igaz, az egy kicsit kerülő utas megoldás, de attól még törvényes. Egy biztos, bármelyik alkalmas arra, hogy a gyerek megtanulja belőle azt, ami a vállalkozás lényege…

Mit tanulhat egy gyerek a vállalkozásból? 

Rengeteg olyat, amire majd akkor is szüksége lesz az életben, a pénzügyeiben meg különösen, ha történetesen nem vállalkozó lesz belőle.

A pénzpedagógus (köz)beszól:

A gyereknek nem azért kell, hogy egy szülő biztosítsa a lehetőséget a vállalkozásra, hogy mindenáron vállalkozót neveljen belőle. Hanem azért, hogy lehetőségeket mutasson. Ezzel is egy ajtót nyitunk ki a gyereknek, amin ha benéz, lát valamit, amiről már lehet megalapozott véleménye, ha közelről megnézte magának, így meghagyjuk neki a szabad döntés jogát, hogy mihez is akar kezdeni magával – és garantáltan nem a kényszervállalkozók táborát fogja majd gazdagítani felnőttként, hanem az elkötelezettekét – akár vállalkozó, akár alkalmazott lesz majd belőle.

Most csak felsorolás jelleggel emelek ki néhány készséget, képességet, amit kibontakoztathat, kipróbálhat, élesíthet a gyerek. (Azért csak néhányat, mert később ezek némelyikét egy külön postban részletesen is kivesézem.)

Szóval amit a gyerek tanulhat, ha vállalkozó gyerek lesz belőle: 

 • hosszú távú (stratégiai) gondolkodást
 • önálló munkavégzést

  Vállalkozó gyerek és a tapasztalatszerzés - aranyat ér!

  foto: saját montázs
  Professzor MalacPersely új desingja a mydentity.hu munkáját dicséri!

 • célkitűzést
 • célmegvalósítást (Istenem, ezért sokan ölni tudnának!)
 • kreatív gondolkodást
 • agilitást
 • tervezést
 • meg még egy rakás más dolgot. (Mondom, erre még majd visszatérek később.)

A bibi ezzel általában az, hogy törvényesen a gyerek még nem vállalkozhat 18 éves kora alatt. Ezért meglehetősen kreatívnak kell lenni, amikor a gyerek vállalkozói szárnypróbálgatásainak keresünk terepet – de nem lehetetlen.

A vállalkozó gyerek lehetőségei Magyarországon

Van egy pár, és meglehetősen széles a spektrum onnan kezdve, hogy „eljátssza” a vállalkozást, egészen addig, hogy tényleg csinálja is. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • családi buli megtervezése ától cettig
 • szomszédok füvének lenyírása
 • szomszédok kutyáinak sétáltatása
 • saját könyvek, újságok kiadása, árulása
 • egyéb holmik eladása az aukciós oldalakon üzletszerűen
 • saját készítésű holmik eladása pl. a meska.hu-n
 • MLM-termékek értékesítése az ismeretségi körben

Amint látható, ezek elég változatos lehetőségek (és ezen kívül még legalább millió lehetőség van), egy valamiben azonban közösek:

a gyereknek módja van egy egész rendszert kitalálni, felépíteni és működtetni. és ez a legnagyobb nyerhető tanulság a számára abból, hogy vállalkozó gyerek lehet.

Milyen keretek között lehet vállalkozó gyerek a gyerek? 

Vagy csak úgy… 😀 „játékiból”, mint pl. akkor, amikor én is gyerekkoromban egy komplett családi szilveszteri bulit szerveztem a menütől kezdve az ülésrenden át a műsoron keresztül a belépőjegyek és bérletek elkészítéséig, beárazásáig, vagy pedig törvényesen vállalkozva – ekkor azonban apunak vagy anyunak kell a nevére kiváltani a mellékállású vállalkozói engedélyt, és hogy teljesen tiszta legyen a dolog, a gyereket is be lehet oda jelenteni diákmunkára alkalmazottnak (persze csak ha elmúlt 16 éves; nyári munkára betöltött 15 év a feltétel). Így aztán minden törvényes, mindenki fizeti az adót és a járulékokat is, a gyerek vállalkozik, hiszen az érdemi melót ő végzi, tapasztalatot szerez, a szülőknek pedig van lehetőségük a kontrollra is. 😀

A pénzpedagógus nem érti…

Felmerült bennem a gondolat, hogy a gyerek dolgozhat, adót, szociális hozzájárulási adót, stb. fiztehet, adószáma lehet, a hivatalban elintézheti az ehhez kapcsolódó ügyintézést is – mint egy nagykorú, magabíró felnőtt -, de vállalkozni nem vállalkozhat… Nekem fura. 

Erre is van ötletem, amit majd a heti hírlevélben ki is fejtek. 😀 (Ha érdekel, akkor tudod, hol kell feliratkozni.)

A vállalkozás lehetőségének kipróbálása tehát nagyon fontos lépés a gyerekek pénzügyi nevelésében. Ráadásul lehet „házi körülmények” között is végezni. A lényeg a tapasztalat. Ennél többet pedig szülőként nem tehetsz a gyerekedért, mint hogy hagyod, hogy élettapasztalatot szerezzen. A pénzügyekben is. 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

U.I.: még egy tipp!

Ha komolyan gondoljátok a vállalkozási ötletek kidolgozását, akkor – bár ez felnőtteknek szóló oldal, de főként online vállalkozásokkal foglalkozik, ami gyerek számára is jól működtethető – keressétek fel a gazdagmami.hu oldalt!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube