Nevelj vállalkozó gyereket! – 4 rész

Van a vállalkozói létnek két olyan fontos aspektusa, ami megérdemli azt, hogy külön is foglalkozzunk vele. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy akár vállalkozó lesz a gyerekből, akár alkalmazott, mindenképpen jól fog jönni neki, ha érvényesülni akar. A vállalkozó gyerek ugyanis éppen vállalkozási tapasztalatának köszönhetően képes lesz olyan dolgokra, amelyeket eredetileg vállalkozói készségként tartott számon a világ, mostanra azonban már a legtöbb álláshirdetésben is elvárásként fogalmazzák meg.

A vállalkozó gyerek lételeme – a kihívás

A vállalkozásban az a jó, hogy változatos. És ugyanez vele a baj is. A mindig sz@rik a kutya valamit típusú élethelyzet tipikus példája. Kell hozzá egy bizonyos állóképesség, hogy valaki bírja ezt a folyamatos gyűrődést. Ezt az állóképességet hívják úgy, hogy problémamegoldó képesség.

Mi kell a problémamegoldó képesség tökélyre csiszolásához?

 • kreatív gondolkodás – erről már számtalanszor írtam, nem ismétlem magam. A vállalkozó gyerek (és a vállalkozó felnőtt is), ha életben akarja tartani a „cégét”, akkor a felmerülő problémákra kreatív választ kell, hogy adjon. Ennek fő
  Vállalkozó gyerek és alkalmazott felnőtt.

  foto: saját montázs
  Professzor MalacPersely desingja a mydentity.hu munkája!

  „kellékei”:

 1. szabályok szerinti „játék” – a kreatív gondolkodás egyik legnagyobb kihívása, hogy a meglévő előírások, törvények között lavírozva kell kiötleni valamit. Tudom, a gyerek még vajmi keveset tud a törvényekről, és édeskeveset törődik a hivatalos előírásokkal, de itt jössz Te a képbe: amikor a gyerek azt mondja, hogy márpedig ő vállalkozó gyerek lesz, nemcsak az a szereped szülőként, hogy támogasd, hanem az is, hogy előre megállapítsátok azokat a kereteket, amelyek között a gyerek vállalkozása működni fog. Így már rögtön adottak lesznek a korlátok, amelyekhez alkalmazkodnia kell a gyereknek is.
 2. ötletgazdagság – szárnyaljon az a fantázia! A korlátokon belül viszont teljesen szabadjára lehet engedni a fantáziát.
 • stressztűrő képesség – rengetegen vagyunk, akiket a problémák, pláne, ha menetrendszerűen és nagy számban jönnek velünk szembe, kifejezetten idegesítenek. Ez pedig inkább hátráltat a megoldásban, semmint segít. De mi van akkor, ha kihívásként értelmezzük a problémát? Amikor azon az alapon állunk hozzá, hogy na, nézzük csak, mire vagyok képes ezzel az izével? Ha kellő motivációval áll hozzá, a vállalkozó gyerek simán így értelmezi a problémát. (Már baba korában is így nézte a világot. Különben az életben meg nem tanult volna pl. járni.) 
 • újrakezdés képessége – ezzel szoros összefüggésben áll az újrakezdés. Ha kihívásként néz a problémára, akkor képes lesz újra meg újra nekifutni a megoldásának, akkor is, ha az első száz kísérlete befuccsolt. Ezt a képességet a társas- és kártyajátékok nagyszerűen edzik.

A vállalkozó gyerek – alkalmazott felnőttként

Képzeld el, hogy most egy multinacionális cégnél dolgozol! Teljesülnek a sztereotípiák: napi hivatalosan 8, valójában inkább 10 óra munkaidő, stressz, mindig van valami gubanc, amit Neked kell kibogozni, stb. Vagyis az, ami régen kifejezetten csak a vállalkozók munkájára volt jellemző, beszivárgott az alkalmazottak életébe is. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez nem lesz másképp akkor sem, amikorra a gyerekeink felnőnek. Az információdömping nem fog csökkenni, sőt. Ez pedig maga a stressz.

Ezek után abba is gondolj bele, milyen előnyöd lenne, ha már gyerekkorodban megtanulhattad volna a stresszt kezelni: a tengernyi feladatot szűrni, kihívásként kezelni, megoldani, kreatívan gondolkodni… Ez az, amit a vállalkozó gyerek ideje korán megtanul. És legyen belőle akár vállalkozó, akár alkalmazott, mindenképpen a hasznára fog válni felnőttként.

Jövő héten még egy fontos szempontot vesézünk ki, hogy miért is jó, ha vállalkozó gyerek lesz a csemetédből – és ez a főnökség.

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube