Nevelj vállalkozó gyereket! – 5 rész

Még egy dolgot kell megbeszélnünk, hogy teljes legyen a képed arról, miért is jó, ha vállalkozó gyerek lesz a csemetédből. Azt már tudja, érti, érzi, hogy jól fogja tűrni a stresszt, kreatívan fog gondolkodni, önálló lesz, megtanul célokat megfogalmazni, kitűzni, megvalósítani, tervezni, stb. A vállalkozó gyerek azonban még egy nagyon fontos erénynek lesz birtokában, és ez egy olyan képesség, ami akkor is garantálja a számára a magasabb bevételt, ha alkalmazott marad élete végéig – képes lesz másokat is vezetni.

Nevelj főnököt! – avagy a vállalkozó gyerek és az irányítás

A vezetés, azaz mások idejének, munkájának a saját céljaim szolgálatába való állítása, sokak számára csak vágyálom. Mégpedig elsősorban azért, mert nem jól választják meg az okot, amiért vezetők akarnak lenni…

A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Ha bárkit megkérdezel, hogy akar-e vezető lenni, csak nagyon kevesen, a válaszadók kb. 3-5%-a fogja azt mondani, hogy nem. Ha a mardék 95-97%-ot megkérdezed, hogy miért szeretne vezető lenni, és a válaszadók őszintén, szívükre tett kézzel válaszolnak, akkor közülük minden 10 válaszadóból 9,5 fogja azt válaszolni, hogy azért, hogy pénze és hatalma legyen mások felett. Náluk a vezetés annak az eszköze, ami maga is egy eszköz. A pénz és a hatalom soha nem lehet cél. Ha mégis cél, akkor nem is fog soha összejönni. A pénz és a vele járó hatalom – bár én inkább befolyást mondanék, mert intelligens ember nem hatalmaskodik, max értelmes célok érdekében befolyást gyakorol – csak eszköze lehet valami hasznosnak, nagynak és fontosnak (nálam pl. annak, hogy másokat is hozzásegítsek a jóléthez). Ennek egyik eszköze, hogy képes vagyok vezetni az embereket – bár a HR-esek értelmezése szerinti vezetői munkatapasztalatom nincs.

A vállalkozó gyerek a saját bőrén tapasztalja meg, milyen főnöknek lenni. Elsősorban a maga főnökének. Ez fogja rávenni arra, hogy

Vállalkozó gyerek - főnök mindenhol.

foto: saját montázs
Professzor MalacPersely desingját köszönjük a mydentity.hu-nak!

  • megtanuljon rangsorolni, priorizálni (ez a tervezéshez is szükséges)
  • megtanulja beosztani az idejét
  • fejlessze magát bizonyos területeken, amelyek a vállalkozás fejlesztéséhez, továbbviteléhez (egyszóval: tanuljon 😀 )

A vállalkozó gyerek tehát egy csomó olyan dolgot tanul meg, amely mind nélkülözhetetlen az önmenedzseléshez.

Az önmenedzselés másik felét pedig abból fogja megtanulni, hogy másokat irányít. Konkrétan:

  • koordinál – mások munkáját, idejét szervezi össze a saját céljai érdekében
  • asszertíven kommunikál – vagyis olyan módon beszél, viselkedik, hogy a saját érdekeit érvényesíteni tudja – mindezt mások érdekeinek sérelme nélkül. (Ha ez most homályos egy kicsit, sebaj, segíteni fog a PIQ MalacPersely Ezin pénzügyi nevelési e-magazin augusztus 4-én megjelenő július-augusztusi száma, amelynek témája éppen az asszertív érdekérvényesítés és az ezt megvalósító kommunikáció. A magazinba egy olyan szakértő is ír a témában cikket, aki ezen a szakterületen talána  legjobb: Skíta Erika, az ertsunkszot.hu tuljadonosa.)
  • kontrollál – hamar megtanulja, hogy a gazda szeme hízlalja a jószágot, vagyis az eredményességhez hozzátartozik a folyamatos kontroll, visszacsatolás, szükség szerinti változtatás.
  • felelősséget vállal – még akkor is, ha nem ő szúrta el, hanem valaki, akit ő bízott meg, akit ő „vett fel” egy adott munkára – mert ő döntött mellette
  • képes döntéseket hozni – felmér következményt, kockázatot, többféle kimenetelt, stb., aztán meghatározza az irányt, és aszerint csinálja is, amit kell
  • kockázatokat kezel – ha már felmér következményt, kockázatot, és többféle kimenetellel számol, máris kockázatot kezel, hiszen minden eshetőségre lesz kész terve…

Ha jobban megnézed a vállalkozó gyerek ezen „képességleltárát”, semmi olyat nem találsz benne, ami ne jönne jól akkor is, ha éppen vezető beosztást szeretne alkalmazottként megpályázni – ami természestesen több bevételt is jelent.

Már csak ezért is érdemes vállalkozó gyereket nevelni. 😀

Hogy mindez mennyire így van, a jövő héten élő példát mutatok Neked minderre: interjút készítettem egy olyan 16 éves sráccal, aki már öt éve „vállalkozik”, azt csinálja, amit szeret, és ezzel ráadásul még pénzt is keres (és igen, nemcsak hobbiösszegeket, hanem komoly százezreket, egy év alatt milliókat – amelyről sok felnőtt csak álmodozik) – mindezt suli és tanulás mellett. Pedig neki sem voltak kőgazdag szülei – csak ötletei, esze, és támogató családja. 

Tetszik? Oszd meg! Tiltakozol? Írj egy kommentet, hogy ez egy marhaság! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös a saját és a gyerekeid pénzügyei iránt!!!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube