Nyári pénzügyi játékok

Kitört a nyár, a gyereket sem köti már le az iskola. Ha egész nap otthon van is, valószínűleg egy szülő sem lelkesedik a gondolatért, hogy a gyereke egész nap tegye a semmit. Persze, azért szünet a szünet, hogy pihenjen, meg lazítson, de azért csak jó lenne, ha tudna magával valami értelmeset is kezdeni. Ilyen tippeket a másik blogom is kaphatsz, ha odakattintasz. És mi van akkor, ha a gyerek szórakozik, és közben úgy tanul valami értelmeset? Mondjuk valami olyasmit, ami még jól jöhet neki, amikor a pénzzel bánik?

Üssünk két legyet egy csapásra: tanuljon a gyerek szórakozva – akár otthon, akár a nagyinál, akár nyaraláskor, vagy éppen a táborban!

Ha már régebb óta olvasol, akkor tudod, hogy attól pénzügyi vidámpark ez az oldal, hogy rengeteg játékjavaslatot, ötletet találsz itt arra, hogy hogyan tanítsd meg szórakozva a gyereket a pénzzel bánni, vagy éppen hogyan tudod fejleszteni valamelyik olyan készségét, képességét, amelynek segítségével a pénzügyi intelligenciáját csiszolhatod. Most is ilyen játékokat fogok javasolni, csak kifejezetten a nyárra hangolva.

Szabadban játszható játékok

Nyáron, dögmelegben odakint hogyan lehet pénzügyeket játszani? Némi fantázia, és meg is vagyunk!

 • még nyáron, a dögmelegben is kell vásárolni. Főleg, ha fagyit, üdítőt, strandbelépőt, stb. vesz a gyerek. Ha zsebpénz módjára kiszámolod a pénzt, amit egy hét alatt erre a célra elkölthet a gyerek, és minden nap végén megnézitek, hol tart

  foto: freedigitalphotos.net

  éppen, akkor jöhet a játék! Ha jól csinálta a gyerek, akkor ünnepeljétek meg, kapjon jutalmul minőségi időt, játékidőt Tőletek, legyen esti minibuli, stb., Ti tudjátok, mi jön be Nektek jobban. Egy a lényeg: a gyerek érezze, hogy ő most valami olyan szuperül bánt a pénzzel, hogy az a szülei számára is különösen fontos, és nagy büszkeséggel tölti el őket.

 • szabadtéren is lehet játszani „boltosat”, csak éppen nem boltos lesz a gyerek, hanem fagyis, strandpénztáros, stb. A felfújható medence oldalánál állva nem csak az lehet a gyerek feladata, hogy csak „beszedje a pénzt”, engedje szabadjára a fantáziáját, hogy mi mindent lehet egy strandra kitalálni, hogy még vonzóbb legyen a vendégeknek. Gondolatban lehet a medencének óriáscsúszdája, örvény- vagy éppen hullámfürdője, vagy éppen vízi vidámparkja is. Ajánlja, beszélje rá a vendégeket, hogy egyiket vagy másikat használja. Ez most tűnhet erőltetettnek, pedig műxik. Főleg, ha bizonyos eszközökkel a valóságban is megcsináljátok. (Erre is találtok majd tippeket a Játékos nevelés blogomon.)
 • megfigyeléses játékok – úgy tűnhet, hogy az olyan játékoknak, mint pl. keress piros színű tárgyakat, vagy bármit, aminek köze van a vízhez, nem sok köze lehet a pénzügyi intelligenciához. Pedig de. A megfigyeléses játékok nagyon jól fejlesztik a fókuszáló képességet, amikor az a cél, hogy egy bizonyos dologra koncentráljunk. Ha jobban végiggondolod, amikor Te valamilyen fontos lehetőség után kutatsz, akkor szintén ezt csinálod: csak az olyan dolgokra koncentrálsz, amelyek megfelelnek a Nagy Lehetőségről alkotott képedbe. Ha jól csinálod, egy idő után úgy érzed, szinte csak ilyenek jönnek Veled szembe az utcán. Ezt is ilyen játékokkal lehet megalapozni.
 • koncentrációt segítő játékok – a fókuszt erősítik ezek is. Ha pl. valamilyen színes térkővel kirakott járdát, teret, kocsibeállót fedez fel a gyerek, és kijelenti, hogy márpedig csak a piros vagy a zöld kövekre szabad lépni, az pont egy ilyen játék. De ha úgy nézed, akkor az ugróiskola is – csak éppen inverzben. (Ott nem azt kell megkeresni, hová lehet lépni, hanem azt, hogy hová nem.)
 • kreatív fára mászás – na, ez most kifejezetten nonszensznek hangozhat, pedig csak annyi az egész, hogy most is tudok valami furát mondani… A mászás, és édesmindegy, hogy fára, vagy mászókára, vagy sziklafalra mászik-e a gyerek, jótékony hatással van az új idegpályák kialakulására (különösen a keresztirányú mozgások, pl. a bal lábával és a jobb kezével mozdul egyszerre). Az új idegpályák kialakulása pedig remek esély arra, hogy a gyerek kreatívabban gondolkodhasson, szokatlan összefüggéseket láthasson meg. (Jó, a dolog több áttételen keresztül műxik, és szükség van arra is, hogy ezek az idegpályák trenírozva legyenek, tehát nem elég csak egyszer a nyár folyamán felzavarni a gyereket a fára, de tudományosan bizonyított, hogy van kapcsolat, úgyhogy ezt is érdemes kihasználni!)
 • csapatjátékok – ha a családban nem is vagytok annyian, hogy kitegyetek egy focicsapatot, de a gyerek haverjai már lehetnek annyian. A csapatjátékok rengeteg olyan készséget fejlesztenek, amelyek mind-mind jól jönnek majd egy pénzügyileg intelligens felnőttnek:
 1. együttműködést
 2. konfliktuskezelést
 3. stratégiai gondolkodást
 4. vezetőként feladatdelegálást
 5. érdekérvényesítést
És ezermillió verzióban játszhatjátok: a focitól kezdve a strandmedencében játszott kidobósig, cicajátékig. 🙂

foto: freedigitalphotos.net

Esős napokon a szobában játszható játékok

Nyáron sincs mindig jó idő, megeshet, hogy a felhők nem együttműködőek. Ilyenkor is lehet otthon ezt-azt csinálni, pl.:

 • társasjátékok
 • kártyajátékok
 • kitalálós játékok
 • kincskereső játékok

Ezekről a játékokról már írtam korábban, úgyhogy nem ismételném magam. A kreatív gondolkodásra mind nagyon jó hatással van, de az együttműködést, a figyelmet, és a társasok, kártyajátékok a stratégiai gondolkodás képességét is nagyon jól fejlesztik.

Amint látod, én sem arra teszek javaslatot, hogy a gyereket nyáron akadémiai ismeretekkel tömd a pénzügyekről. Inkább „csak” a pénzügyi intelligenciához szükséges készségeit, képességeit teszem próbára – játszva. Így ugyanis a gyerekre úgy fognak „ragadni” a pénzügyi ismeretek, hogy észre sem fogja venni, hogy tanul.

És így megint csak két legyet üthetsz egy csapásra: a nyár megmarad nyárnak, a pihenés és szórakozás évszakának a gyerek számára is, Te meg elégedetten hátradőlhetsz a székedben a hideg limonádét (koktélodat? 🙂 ) kortyolgatva, hogy mégis valami hasznosra tudtad rábírni. Mindenki elégedett lesz. Éljen a nyár!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube