Öntudatos gyerek

Az a szép a dologban, hogy mind így kezdjük földi pályafutásunkat: mindannyian egészséges öntudattal vágunk neki az életnek. Nem tudom, láttál-e már közelről óvodást, de ha igen, akkor biztos Te is bólogatsz, ha azt mondom, egy ovis mindig úgy van vele, hogy ő a legszebb, legjobb, legokosabb, legtehetségesebb gyerek. Mindez egészen odáig terjed, hogy amikor valaki mindezt kétségbe vonja, vagy valamilyen vélt vagy valós érdekét sérti, a gyerek magából kikelve védi meg magát. Na, persze, gyerek módra: kiabál, hisztizik, toporzékol, szerencsésebb esetben csak durcizik, de azzal egész nap bünteti az egész családot… Aztán ez a fene nagy öntudat valahogy iskoláskorban elmúlik. Pont akkor, amikor az első olyan szitukba kerül a gyerek, amikor szüksége is lenne az öntudatosságára.

A dolog ugyanis úgy áll, hogy iskolás korában kezd igazából kinyílni neki a világ. Addig a család és az ovi viszonylag védett közösségében él, ezért sincs túl sok minden, ami letörhetné az önbizalmát, önbecsülését, öntudatát. Aztán ez a sok akadémikus tudás és a poroszos oktatás hatására kihal belőle. Ennek két okát látom:

  1. nincs igény a gyerek kreativitására – és mivel nincs rá igény, nincs is fejlesztve. Márpedig a kreatvitiás is olyan, mint minden más: ha nem használják, nem gyakorolják, akkor elsorvad. Hogy miért baj ez, azt mindjárt megmondom.
  2. nincs lehetősége a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére – a kisgyerek egészen kisiskolás koráig az egész testével tanul. Azaz érzékelés, tapasztalat útján. Na, ez az, ami végképp hiányzik az iskolából. Miért baj ez? Mert a kreativitás leépítésével együtt a tapasztalati tanulás kizárása totál öntudatromboló. Ha nincs kreatív gondolkodás, akkor semmilyen bizonyítéka nincs a gyerek számára annak, hogy ő egyedi, hogy amit kitalál, az meg is valósítható. Mitől tágulna a komfortzónája, mitől erősödne az önbizalma, mire alapozhatná az öntudatát?

Meg kell mondjam őszintén, az öntudatom kialakítása nekem is elég munkás dolog volt. Félig-meddig tudatosan kb. 22 éves korom körül kezdtem újra felépíteni. És eltartott legalább 28-29 éves koromig. Az biztos, hogy még ma is épül. De éppen

foto: freedigitalphotos.net

azért, mert vannak tapasztalataim és a vállalkozásom okán az agyam meglehetős kreativitásra van kényszerítve.

A bibi ott van, hogy ezt nem felnőtt korban kéne újra megtanulni, hanem el sem kellene felejteni – még egy gyereknek sem. Felnőtt korában ugyanis millió meg egy olyan szituba fog keveredni, amelyben szüksége lesz majd az öntudatára és arra, hogy ennek alapján ki tudjon állni magáért és az érdekeiért.

Mondjuk, a pénzügyeiben. Nem véletlen, hogy annyiszor mondom, a pénzügyi intelligenciának nagyon fontos eleme az önbizalom, a pénzügyi nevelésnek pedig az öntudatosság megőrzése.

Mit tudsz tenni, hogy a gyerek öntudatos maradjon?

Lásd mint fent:

  1. hagyd, hogy kreatív legyen! – Hogyan érheted ezt el? Erről már írtam korábban itt, ahol több játéktippet is találsz.
  2. hagyd, hogy tapasztalatokat szerezzen! – Erről is írtam már párszor. Bátorítsd, hogy próbáljon ki új dolgokat, sőt még akkor is, ha elsőre nem jön össze a dolog. Csak vonjátok le a szükséges tanulságokat, hogy mit kell majd legközelebb másképpen csinálni.

 Akárhogy nézem is, ez is a Te feladatod, mert más nem lesz, aki megcsinálja Helyetted. Viszont jó hír, hogy nem vagy egyedül: van más szülő is Rajtad kívül, akinek ezt is meg kell oldani, másrészt pedig itt vagyok én is, ha segítségre van szükséged.

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube