Pénzügyi nevelés a két ünnep között

A Pénzügyi intelligencia rovatban már második hete írok a tervezés fontosságáról és mikéntjéről. Nem véletlen, az év vége az utolsó jó alkalom arra, hogy tervezz, és így kidolgozott tervekkel, tehát megnyugodva és magabiztosan indulhass neki a következő évnek. Mert mondjon bárki bármit, az bizony fenemód megnyugtató tud lenni, ha már van elképzelésed a jövőről.

A sikeres tervezés legnagyobb titka

Sokan mondják nekem, mióta a blogot írom, hogy minek tervezni, amikor minden ennyire bizonytalan. Erre mindig azt szoktam mondani, hogy akkor gondolja végig mindenki, hogy neki mennyire jó ebben a bizonytalanságban élni. A tervekre éppen azért van szükség, mert az már egy biztos pont ebben a bizonytalanságban: legalább én tudom, hogy mit és főképp, hogy hogyan akarom… Egy dolog azonban mindenképpen kiderül egy ilyen felvetésből: a tervezéshez alapvető feltétel az, hogy legyen hitünk a jövőben. Ahhoz pedig, hogy hinni tudjunk a saját jövőbeli kilátásainkban, két dolog kell:

1. kiszámíthatóság

Na, ez az a tényező, ami manapság alig létezik, és erre való hivatkozással szeretnek is meghátrálni a tervezéstől a legtöbben. Ez az a tényező, pontosabban a hiánya, ami amiatt nagyon sokan hajlamosak azt mondani, hogy akkor oldja meg

foto: saját montázs

foto: saját montázs

helyettem más (állam, önkormányzat, munkáltató, stb.) a dolgokat. Vagyis ennek nevében nem vállalunk felelősséget a saját életünk alakításáért.

Ezzel pedig lemondunk egy nagyon fontos dologról: a döntés szabadságáról. A kényelem illúziójáért cserébe éljük azt az életet, amit nem is mi szeretnénk élni, hanem valakik felülről ránk szabnak. Egyenéletet. Szürkét, panaszkodósat.
Ajánlom minden szülő figyelmébe, hogy gondolja végig, biztosan ilyen életet akar-e magának, a családjának és felnőttként a gyerekének. Mert ha ezt látja, ezt fogja megtanulni. Tőled. Fel sem fog benne merülni, hogy lehet más út is.
Jó hír azonban, hogy a jövőbe vetett hírnek van egy másik, legalább, ha nem még fontosabb tényezője, mégpedig az…

2. önbizalom

…hiszen ha bízom magamban, a képességeimben, akkor nincs az a változó környezet, váratlan szitu, amiben ne lennék képes feltalálni magam! Mindenre tudok reagálni, valamilyen választ adni, de ami még ettől is fontosabb: nem csak válaszokban vagyok képes gondolkodni. Hanem kérdésekben is, amelyekre én várom a választ másoktól. Meg tettekben, amelyekre majd aztán mások reagálnak.
Amit itt leírtam, tipikusan az ún. proaktív, azaz a környezetét, életét maga alakító ember „képlete”. És szülőként úgy gondolom, ez az egyik legfontosabb dolog, amit a gyerekünknek adhatunk. Hogy önbízóvá neveljük. Pontosabban hogy nem törjük le az önbizalmát.
Hogy hagyjuk, hadd eressze szabadjára a fantáziáját, és ne rángassuk vissza a mi „földünkre” azzal, hogy ez mekkora marhaság, fiam, ilyen nincs is…
Hogy hagyjuk, hogy kipróbáljuk ezt-azt, akkor is, ha ezzel bepiszkolja magát és a ruháját, ha fel kell kelnünk a székből, hogy szemmel tarthassuk, ha netán kisebb-nagyobb sérüléseket szerez, mert pl. összekaristolja magát a fán, amire felmászik.
Hogy benne vagyunk a buliban, és hagyjuk, hogy merő szeretetből kis karácsonyi műsort szervezzen belépőjeggyel, díszlettel, mert így megtanul egy összetett folyamatot megtervezni, mi több, végig is vinni. (Ha meg még pénzt is kér a belépőért, ne sajnáljuk tőle, iszonyú jó leckét kap az élettől és tőlünk is, ha támogatjuk, szóval a gyerek nagyon is meg dolgozik ilyenkor minden fillérért.)
Hogy támogassuk az ötletei kivitelezésében, mert így jut tapasztalathoz.
Hogy ott legyünk mellette, amikor megszerezte a tapasztalatot – akár jó volt, akár rossz.
Hogy hagyjuk, hogy meghozza a saját döntéseit, amelyekbe aztán mi már nem szólunk bele, mert ezekért a döntésekért így neki magának kell vállalnia a felelősséget, nem lesz kinek továbbpasszolnia a dolgot…
Gondold végig, hogy ha így teszel, mi mindent teszel a gyerekedért. Pénzügyi téren egészen biztosan óriási esélyt adsz neki. Az élet többi részéről már nem is beszélve.

Boldog, sikeres és eredményekben (is) bőséges újévet kívánok Neked – és egy önbizalommal teli gyereket!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube