Pénzügyi nevelés Forbes-módra 2. rész

A pénzügyi nevelés kérdése olyan nagy lapokat is foglalkoztat, mint amilyen a Forbes, és ez nem véletlen: bár a pénzügyi kultúra színvonala tőlünk nyugatabbra magasabb, mint nálunk, de ez még nem jelenti azt, hogy a pénzügyi intelligencia szintje is magasabb. Ha valamit csak hagyományból használunk (pénzügyi kultúra), és nem azért, mert az életünk pénzügyi hátterének finomra hangolásához (pénzügyi intelligencia) éppen az adott eszköz illik, akkor lehet, hogy relatíve modern pénzügyi eszközt használok, de korántsem biztos, hogy azt okosan teszem. Hát, ezért tartják fontosnak határainkon túl is a gyerekek pénzügyi nevelését. 

Pénzügyi nevelés Forbes-módra

 

Úgyhogy most folytatom annak a cikknek az ismertetését, amelyet Laura Shin követett el, és bizonyos korcsoportonként egy-egy vezérelvet fogalmaz meg a szülők számára, illetve ad is ehhez kapcsolódóan néhány tippet a gyerekek pénzügyi neveléséhez.

Pénzügyi nevelés 6-10 éveseknek – Forbes-módraPénzügyi nevelés - önálló döntések

 

A szerző szerint a 6-10 éves gyerekek pénzügyi nevelésének legfontosabb vezérelve

a döntés. 

Ő ezt így fogalmazza meg:

„El kell döntened, hogyan költöd el a pénzt!”

És tényleg: ha követed már egy ideje a blogomat, és netán időnként beleolvasol a Pénzmesék című pénzügyi nevelést segítő mese- és foglalkoztatókönyvsorozatom bejegyzéseibe is, akkor pontosan tudod, hogy ez nekem is régi vesszőparipám. Ha a gyerek egyszer megkapta a pénzét, ami ebben az életkorban még jellemzően perselypénz, később „büfépénznek” csúfolt költőpénz, akkor onnantól nincs beleszólásunk, hogy mire költi a zsét. A cikk írója Beth Kobliner-re hivatkozik (igazából az ő könyvét feldolgozva írta a cikket is – és már csak azért is érdemes a hölgy nevét megjegyezni, mert tagja az amerikai Pénzügyi képességek fejlesztéséért felelős Elnöki Tanácsadó Testületnek is). Ő pedig azt mondja, hogy ez az az életkor, amikor már el kell magyarázni a gyermekednek, hogy

„A pénz véges, és fontos, hogy bölcs döntéseket hozz, mert a pénzedet csak egyszer költheted el, aztán már nem lesz mit elköltened.”

Ezért ebben az életkorban – természetesen folytatva az eddig megkezdett „Megtakarítás-Adakozás-Költés” hármasságot (ahol is az adakozással kapcsolatban már kifejetettem ellenvéleményemet a múlt héten), valamint a célkitűzésre vonatkozó tevékenységeket – itt az ideje a gyermekedet bevonni a némileg már felnőttesebb pénzügyi ténykedésekbe is.

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Naná, hogy beleszólok. 🙂 Sem a hivatkozott Beth Kobliner, sem a cikkíró Laura Shin nem tesz említést a perselypénzről, sem a büfépénzről. Gyanítom azért, mert nem ismerik. Nem is ismerhetik, hiszen az Egyesült Államokban egészen más pénzügyi szokások uralkodnak a gyerekek pénzügyi nevelése terén (is). Másrészt azért sem simerhetik, mert ezeket a fogalmakat, és ennek alapján a zsebpénz evolúcióját én találtam ki. Te azonban már ismerheted ezeket a szavakat és a jelentésüket, hiszen a Pénzmesék blogján már írtam róluk. ›››

 

Pénzügyi nevelési tippek 6-10 éveseknek – Forbes-módra

 

A döntés mint pénzügyi nevelési vezérelv begyakorlásához, megtanításához a következő tippeket adja a cikkben a szerző:

  • vond be néhány pénzügyi döntésbe! – természetesen mindezt korának megfelelően. Ilyen idős gyerekeknél pl. a vásárlási döntéseink magyarázata szolgálhat jó példával. Ha látja, hogy Nálad is mérlegelés kérdése az, hogy két azonos funkciót ellátni képes, hasonló minőségű cipő közül azt veszed meg, amelyik olcsóbb, mert használat közben a drágább nem ad pluszt, és lényegében csak a márkajelzést fizeted meg a drágább változaton, akkor ő is megfonotltabban adja majd ki a pénzét. Mivel a gyerekek ebben az életkorban pénzügyi döntésekkel jellemzően a vásárlások kapcsán szembesülnek, így kézenfekvő, hogy innen hozzunk példákat nekik.
  • hagyd tapasztalatot szerezni! – ha már olvasod egy ideje az írásaimat, akkor tudod, hogy a kísérletezés, a tapasztalatszerzés nekem mániám a pénzügyi nevelésben. (Ennek oka az, hogy a pénzügyi intelligencia cselekvéses intelligencia, tehát csak „csinálás” közben lehet igazán csiszolni.) Kobliner is ezt javasolja: adj a gyereknek egy kisebb összeget (párszáz forintot), amikor együtt mentek vásárolni, és a megadott paraméterek alapján keressen pl. gyümölcsöt, sajtot, stb., ami éppen amúgy is szerepel a bevásárlólistán. Így a gyerek döntheti el, hogy a sok hasonló termék közül melyiket válasszátok. A gyerek ezzel személyes tapasztalatot szerez.

 

A pénzpedagógus (köz)beszól: 

Akkor egészítsük ki ezt a tapasztalatszerzést még néhány gondolattal! Mivel a gyerekek ebben az életkorban már ismerik a számokat, de legalábbis komolyan ismerkednek vele, így ez a feladat akár a számok gyakorlásához is jól jön. Ha pedig arra is megkéred, hogy indokolja meg, miért pont azt a gyümölcsöt, azt a sajtot, stb.-t választotta, akkor egyrészt érvelni tanítod, másrészt az ár-érték arányú szemléletet is, ha közben felhívod a figyelmét arra, hogy az olcsóság nem az egyetlen szempont a választásnál. Minél idősebb a gyerek, annál több ilyen szempontot képes a mérlegelésnél figyelembe venni. (Végtelen számút persze ő sem tud, de kb. 5-7 szempontig el tud majd menni. Utána úgyis automatikusan elkezd szelektálni az agya a legfontosabb szempontokat tartva csak meg.)

 

  • kérdezzétek meg Magatokat is! – a gyerek azzal is sokat tanul a vásárlási döntések meghozataláról, hogy a döntés előtt hallja, ahogyan hangosan elkezdesz morfondírozni: „Tényleg szükségem van erre a cuccra? Vagy kibírom még enélkül egy hétig, egy hónapig?” „Ki tudom ezt akár kölcsönözni is?” „Máshol nem lenne ez olcsóbb? A diszkontáruházban lehet, hogy ugyanennyiért kettőt is kapnék ebből?” Az ilyen és ehhez hasonló „ellenőrző” kérdések sokat segítenek abban, hogy jó döntést hozz – Te is, a gyerek is.

 

Pénzügyi nevelés Forbes-módra – összefoglalás

 

A lényeg a következő:

  • adj a gyereknek pénzt!
  • adj szempontokat neki a döntései meghozatalához!
  • hagyd, hogy ő döntsön a pénz felhasználásáról!
  • biztasd, hogy legyen egy cél, aminek kapcsán pénzt gyűjt (megtakarít)!
  • ossza be a pénzét (megtakarítás és költés között mindenképpen)!

 

Játsszatok pénzügyeket! 

 

🙂 Csilla 🙂 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube