Pénzügyi önvédelem – gyerekek fekete övvel

Az elmúlt hetek logikáját követve nem lesz nehéz kimatekozni, hogy ha a Hyde park-i hordóról a pénzügyi önvédelmi rendszer fekete öves szintjéről beszéltem, akkor itt a Cirkuszban, azaz a pénzügyi nevelési rovatban arról lesz szó, hogy hogyan is lehet ezt a gyereknek is megtanítani…

Először is tisztázzunk valamit…

… biztos, hogy jó az, hogy a gyereked anyagilag független Tőled?

foto: freedigitalphotos.net

Persze!!! Így tényleg életrevaló gyereket tudsz nevelni az utódból! Miért kéne mindenben Tőled függnie? A szülő sajna egy olyan létforma, akinek meg kell tanulnia elengednie azt, akit a legjobban szeret (konkrétan a gyerekét), méghozzá akkor, amikor már olyan jól hozzászokott, hogy a gyereke már évek, évtizedek óta ott van vele…

Kicsit komolyabban: semmi baj nem lesz azzal, ha a gyerek maga keresi meg a zsebpénz helyett a költésre valót, netán abból még félre is tesz magának későbbre, rosszabb vagy éppen boldogabb időkre. Ugyanis nem a pénztől romlik el a gyerek.

A Te szülői eszközöd arra, hogy a gyerek anyagi függetlensége ne csapjon át rosszba…

… a stabil értékrend.

Ezt is Tőled kapja ám a gyerkőc útravalónak, úgyhogy bizony az is Rajtad múlik. Úgyhogy van ám elég komoly beleszólásod a dologba, nyugodj meg! (A stabil értékrendnek egyébként is nagy szerepe van a gyerek boldogulásában, pl. abból a szempontból is, hogy áldozat lesz-e stabilan egy közösségben, vagy sem. És nem mellesleg szerintem a pénzügyi intelligenciának is egyik tartópillére. )

Mit tudsz még ezen kívül adni a gyereknek, hogy anyagilag független lehessen?

Teret ahhoz, hogy kipróbálhassa magát. Tapasztalatot. No meg támogatást, ha netán eslősre nem jönnének össze a dolgok.

Igen, ez azzal is jár, hogy az első komolyabb pénzmagját, amit a gyerek maga gereblyézett össze a korábbi postokban már említett módokon, hagyd is, hogy esetleg elveszítse, elbukja. Akkor van csak igazán szüksége a gyerekednek a támogatásodra, ha ez bekövetkezik. Ugyanis akkor kell ott lenned mellette, sé segítened kell levonni a tanulságokat a történtekből, és arra motiválni, hogy ha így nem jött össze, akkor hogyan lehet ezt összehozni máshogy. Szóval ne arra gondolj, hogy ilyenkor kell a gyereknek litániát tartani, hogy „Na ugye, én előre megmondtam..”. Ez TILOS!!! Egyszerűen csak hagyd hibázni, utána meg segíts neki tanulni belőle. Ennyi.

Hogyan lehet egy gyerek anyagilag független – a szüleitől? 

foto: freedigitalphotos.net

Pénzt keres. Pontosabban csinál. Millió módon. Persze ennek azért nem hatévesen szalajtanám neki én sem senki gyerekét. De tiniként-középsulisként már nyugodtan lehet noszogatni a gyereket, hogy kóstoljon bele a pénzcsinálásba:

  • saját minivállalkozás
  • saját befektetés (ha már elég pénzmagot gyűjtött)
  • pénzdíjas tanulmányi és egyéb versenyek

szóval bármi szóba jöhet, amin valamilyen tehetségét szívesen kamatoztatná annak érdekében, hogy

  1. pénzt keressen
  2. közben még jól is érezze magát.

Ez lehetetlen!

Biztos? Vannak olyan tinik, akik ezt már megcsinálták. Van olyan srác, aki 9 hónap alatt szedett össze ilyen technikákkal egymillát, most pedig már a saját internetes vállalkozásából fedezi a tandíjat. (Nem mellesleg ez az utolsó megoldás elég gyakori azon fiatalok között, akik maguk fizetik a felsőoktatásuk költségeit.)

Szóval van itt lehetőség, csak passzítsátok a gyerek képességeihez, tehetségéhez. Tutti, hogy lesz mihez… 🙂

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube