A pénzügyi személyiség tükre

Szia! Ha még eddig nem találkoztunk, akkor ismerkedjünk össze: Himer Csilla vagyok, pénzpedagógus, pénzterapeuta. Az eznemjatek.com oldalon olyan szülőknek adok tanácsot és tippeket a gyerekeik pénzügyi nevelésére, akiknek fontos, hogy a gyerekük felnőve ne bakizzon annyit a pénzzel, mint ők maguk, és ezt úgy akarják megtanítani nekik, hogy az szülőnek, gyereknek életre szóló élmény legyen!

A pénzügyi személyiség egy összetett dolog, sok mindentől függ, hogy ki milyen lesz a pénzügyek terén. Az az egy viszont biztos, hogy az alapjai 6-7 éves korunkig már kialakulnak. Volt szó erről már korábban a tudattalan pénzügyi nevelés és a személyes példamutatás kapcsán. Most itt az ideje, hogy más szemszögből is vessünk a kérdésre egy pillantást.

Tükröm, tükröm… – heti pénzügyi nevelési AHA-élmény

 

A pénzügyi személyiség jó buli, csak egyre vigyázz: a gyerekében a Tiéd fog tükröződni.

A pénzügyi személyiség tükre – három mondatban

 

Mit akarok mondani Neked ezzel a három mondattal? Azt, hogy a pénzügyi személyiség jó buli, csak egyre vigyázz: a gyerekében a Tiéd fog tükröződni. Vagyis ha Te nem vagy elégedett azzal, amilyen személyiséggé váltál a pénzügyek terén, akkor a gyerektől sem várhatod el, hogy majd az övé jobb legyen. (Még akkor sem, ha netán a suliban tanul ezt-azt a pénzügyekről.)

A pénzügyi személyiség tükre – mi van, ha görbe a tükör?

 

Hát, probléma. És ezt Te is érezni fogod. Mert Te is látni fogod, hogy valami nem stimmel.

Mi nem stimmelhet?

  • Nem tetszik a gyerek viselkedése pénzügyekben – hát, kérem, a gyerek nem magától lett ilyen. Nem hordoz hiszti-gént, csak mert minden alkalommal, ha nemet mondasz valamilyen kívánságára, kiveri a balhét, akár nyilvánosan is, és tart ez addig, amíg meg nem veszed neki azt, amit akar. Nem született flegma, csak mert falra hányt borsóként pereg le róla minden intelmed, figyelmeztetésed, fenyegetésed (a veszekedés előrehaladott stádiumától függően), hogy miért nem képes beosztani a pénzt. Nem örökölten kunyeráló, mert minden nap tartja a kezét a pénzért, mert ez is kéne, az is kéne. Ilyenkor nem árt, ha szétnézel: hisztis – lehet, hogy még soha nem találkozott olyannal, hogy a szabályokat bárki is betartatta volna vele (akár pénzügyi téren is)? Flegma – vagy csak a hegyibeszédekből van elege, és még soha egyetlen őszinte beszélgetésetek nem volt a pénzről, amit ő is értett volna? Kunyeráló – vagy csak a Ti példátokat követi, hogy más pénzéből (pl. hitelből) úgyis mindig mindent meg lehet oldani?
  • Erősen emlékeztet a gyerek viselkedése a Magadéra – és az mindegy, hogy a mostani, vagy a gyerekkori viselkedésedről van-e szó. Egy biztos: a gyerek kapott Tőled egy mintát, és át is vette. Ha nála zavar, akkor a saját viselkedésedben is zavar – ez pedig minimum egy kognitív disszonancia. Hiszen szakadék tátong a valós és a vélt, vagy Magaddal szemben is elvárt viselkedésed között.A pénzügyi személyiség kialakítása igényli azt, hogy faék egyszerűségű válaszokat tudj adni.
  • Érted, érted, mi a baj, de nem tudod megmagyarázni neki – 1. verzió: hát, ha nem ismered a gyereked, nem tudod megfogni az érdeklődését, akkor nem tudsz vele szót érteni sem. Ilyenkor fogja a gyerek hegyibeszédnek felfogni azt, amit Te mondasz, Te meg flegmázásnak azt, hogy ő ezt látványosan unja. Igaz, ez a pénzügyektől független játszma kettőtök között, de az biztos, hogy pénzügyi téren esélyed sem lesz neki tanítani semmit.
  • Érted, érted, mi a baj, de nem tudod megmagyarázni neki – 2. verzió: mert fogalmad nincs arról, amit meg kellene magyaráznod, vagy meg akarsz magyarázni neki. Naná, hogy zavar a dolog, amikor szembesít azzal, hogy használsz, alkalmazol valamit, amiről vagy fogalmad sincs, vagy csak körvonalaiban van róla sejtésed. Az elsőt szerintem mindenki érti, hogy miért übergáz, a másodikat meg azok a szülők érzik igazán, akik próbálnak ugyan válaszolni a kíváncsi gyerekük kérdéseire, de nem tudnak neki kielégítő (értsd: érthető) választ adni, ezért a gyereknek el is megy  akedve attól, hogy még egyszer bármiről is megkérdezze őket ebben az életben… Vagyis akárhogy nézem is a lényeg: a pénzügyi személyiség kialakítása igényli azt, hogy faék egyszerűségű válaszokat tudj adni még bonyolult kérdésekre is. (A pedagógusok ezt át tudják érezni.) Ehhez meg Te kellesz. Vagyis nemcsak a válaszadási szándékod, hanem az is, hogy ától cettig értsd is azt, amiről magyarázol. (Ergo muszáj tanulnod a személyes pénzügyekről. No meg rendbe tenni a sajátodat.)

A pénzpedagógus (köz)beszól:

 

Ez az utóbbi tétel csak arról jutott eszembe, hogy egy kedves anyuka az egyik Facebook-csoportban lelkesen sorolta, hogy a 7 éves lánya csupa olyan kérdést szokott feltenni nekik, amire nem tudnak válaszolni neki, de legalábbis erősen megizzadnak vele. Egy hatalmas jópont a szülőknek: a gyerek kíváncsiságát megpróbálják minden körülmények között kielégíteni. Ha kérdez, válaszolnak. Legfeljebb nem azonnal, hanem később, amikor már letisztult bennük is annyira a dolog, hogy faékegyszerűségű választ tudnak adni, ami megáll egy hétéves gyerek szintjén. Másik hatalmas jópont a szülőknek, és ez a gyerek kérdésein látszik (na, ugy, hogy a gyerek visszatükrözi a szülőket!): a gyerek olyanokat kérdez pl., hogy mi az, hogy betegbiztosítás, miért van valakinek főnöke, miért keres az egyik ember többet, a másik kevesebbet, stb. – és ez azt jelzi, hogy otthon nyíltan, őszintén beszélgetnek pénzről, pénzügyi döntésekről. Iszonyúan fontos, hogy a gyerek a pénzt, a pénzzel való bánást az élet természetes részeként élje meg, tanulja meg felfogni, ehhez pedig az eféle, tabumentes családon belüli kommunikáció kell. Szóval jó az irány! 😉 

A pénzügyi személyiség tükre is lehet közös. De csak ha együtt javítgatjátok.

Professzor MalacPersely desingja: mydentity.hu

A pénzügyi személyiség tükre – közös tükörnek nem torz a képe!

 

Anno olvastam két statisztikát is, amikor a gödöllői Szent István Egyetem docensének, Mészáros Arankának a felkérésére írtam egyetemi jegyzetbe egy vele közös cikket, hogy a szegénység bizony öröklődik. (Az egyik statisztikát a KSH készítette, a másikat az UNESCO Innocenti Intézete – és mindkettő magyar vonatkozások mentén kutatott.) Én annyit finomítanék a megállapításon, hogy a szegénység csak azért öröklődhet, mert a gondolkodásmód, a viselkedési minták öröklődnek. Vagyis ha Te nem vagy megelégedve azzal, amit a gyerekeden látsz a pénzügyeket illetően, akkor gondolkodj el rajta, hogy mit hagytál rá örökül a pénzügyi személyiségeddel! Mert nemcsak a szegénység öröklődhet, hanem a sikeres pénzügyi életvitel gondolkodási mintái is! Ha nem tetszik, amit látsz, akkor változtass!

Mégpedig együtt a gyerekeddel! Nemcsak azért, hogy neki jó legyen, hanem azért is, mert így Magadon is segítesz. Nemcsak azért, hogy támogasd a gyereked fejlődését, hanem azért is, mert így ő is támogatni tudja a Tiédet. (Ez utóbbi nem elhanyagolható tényező egy olyan hatalmas életviteli változtatás közepén, mint a személyes pénzügyi rendszer és a pénzügyi személyiség átalakítása.) Nemcsak azért, mert így a gyereken vissza fognak tükröződni a Te változásaid is, hanem azért is, mert a tanítás öröme mindent überelni fog. (Hidd el: ha valami igazán fontosat tudsz az életről megtanítani a gyerekednek, az olyan adrenalin- és endorfinlökést fog adni, hogy úgy fogod Magad érezni, mint egy mellét döngető King Kong. Becsszó!)

Közösen alakítjátok egymás pénzügyi személyiségét – hát lehet ennél jobb szülő-gyerek program, ami erősíthetné a kötődéseteket?

 

Ki mondta, hogy a pénzügyi nevelés nem lehet izgalmas, érdekes és szórakoztató családi program?

 

Egy kis szórakozás:

 

2014. június 12-én nyit az Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozata. Június 13-án, pénteken délután 15.00 órától este 18.00 óráig én is ott leszek, és dedikálom a Pénzmesék első négy kötetének második kiadását. (Természetesen ha már korábban megvettétek a mesekönyveket, akkor is gyertek el, mert a dedikálás akkor is jár minden kedves olvasómnak! 🙂 ) Találkozzunk június 13-án!

Egy kis érdekesség:

 

Közös endorfinlöketre vágysz? Akkor figyeld a hírlevelem, lesz benne hozzá egy-két tipp! De ez csak azoknak jár, akik már tagjai az eznemjatek.com szülői közösségének…

Még nem vagy tagja a szülői közösségnek? Ezen könnyen segíthetsz! Itt tudsz csatlakozni! ›››

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube