(Pénzügyi) válságálló gyerekek – 1 rész

A Hyde park-i hordóról arról szólt az e heti szózat, hogy mi kell ahhoz, hogy úgy alapozd meg a saját pénzügyeidet, hogy azok stabilan válságállóak (crisisproof) legyenek. Úgyhogy most szintén négy részben kibeszéljük azt is, hogy mi kell ahhoz, hogy a gyerekedből (pénzügyileg) válságálló felnőttet nevelhess.

Itt most nem mindenféle pénzügyi praktikákról lesz szó. Sokkal inkább képességek és készségek lesz a téma – ahogy azt már tőlem pénzügyi nevelés kapcsán megszokhattad. 

Mi kell ahhoz, hogy válságálló felnőtt legyen a gyerekből? Minimálverzióban is négy dolog. Na jó, három plusz egy. És amivel én kezdeni szoktam, az a

kreativitás

Korábban már volt szó arról, hogy itt nem elsősorban a kézműves kreativitásra gondolok, hanem sokkal inkább a kreatív gondolkodásra. Mi a kreatív gondolkodás lényege?

foto: freedigitalphotos.net

 • először is az, hogy logikus. Legfeljebb másképp, mint ahogy az megszokott.
 • használja a már megismert, megszokott, elfogadott dolgokat – bármilyen hihetetlen, a kreatív emberek nagy többsége a legritkább esetben áll elő valami totálisan eredeti dologgal. Nagyon jól építkeznek abból, amit már régóta ismer az emberiség, netán mindenki ismeri. (Gondolj bele, az a kreatív ősünk, amelyik elkezdte használni a tüzet, nem abban volt kreatív, hogy felfedezte a tüzet, mert azt már minden ősünk ismerte rajta kívül is – csak éppen ők azt a következtetést vonták le a tapasztalataikból, hogy a tűz rossz, félni kell tőle, mert fáj, ha hozzáérnek. Ez a bizonyos ős abban volt kreatív, hogy rájött, másképpen is lehet használni a tüzet, nem csak arra, hogy egymást ijesztgessék vele.)
 • nem megszokott asszociációkon alapszik – a kreativitás lényege az, hogy a már meglévő ismereteket másképpen kapcsolja egymáshoz, másféle rendszerbe helyezi, más összefüggéseket hoz létre köztük. Ha már a tűz és az őseink: el tudod képzelni, milyen előremutató, kreatív gondolat volt az a maga idejében, hogy a tűz lehet barát is, és nem csak félnivaló rémség?
 • megoldásorientált – sokkal inkább foglalkoztatja a hogyan kérdése, semmint a micsoda vagy a miért. Ezek a leíró tudomány kérdései. (Megvan azoknak is helye, de ezek elméleti gondolkodásra utalnak, sokkal kevésbé megvalósító típusúra.)

Mi az, amivel Te mint szülő segítheted ennek a fajta gondolkodásnak a kialakulását a gyerekednél? 

Naná, hogy játékkal! 

Ha az otthon játszható játékokra vagy kíváncsi, akkor egy dolgot tehetsz: játszol a gyerekkel, de legalábbis hagyod játszani! Például így:

 1. Cool Money Club - pénzügyi intelligencia fejlesztő játszóház és kalandpark

  Gemkapcsos játék: találjatok ki minél több dolgot, mire is jó a gemkapocs – az alapfunkcióján kívül. Pl. a kabátgomb már ebbe a kategóriába tartozó megoldás lenne.

 2. Mondatalkotás érdekesen: felüttök egy szótárt, s ráböktök egy szóra, aztán ugyanezzel a módszerrel kerestek egy másik szót is. Egyetlen olyan értelmes mondatot kell ezekből alkotni, amelyben mindkét szó szerepel. Ha ez mondjuk, az atomfizika és a tésztafőzés, akkor érdekes logikai kapcsolatokat képesek kreálni a gyerekek. :)))
 3. Képes verzió: ugyanez képekkel is érdekes lehet. Mutattok öt képet, amelyeknek semmi közük egymáshoz. A képek alapján kerek egész történetet kell mesélniük a gyerekeknek.
 4. Egyszerű verzió: szintén történetmesélés, tulajdonképpen olyan, mint a szólánc, csak mondatokból. Mindenki mond egy-egy mondatot, amellyel továbbfűzi a sztorit. A lényeg az, hogy mindenkinek olyan mondatot kell mondania, amelyről úgy gondolja, hogy a másik csak nehezen tudja folytatni így a történetet. Elég faramuci mesék szoktak így összeállni, de a nevetés és a kreatív gondolkodás fejlesztése garantált!
 5. Robinson-feladvány: alapszitu, hogy mi vagyunk Robinson egy lakatlan szigeten. Van feladat, de nincs hozzá megfelelő eszköz – laglábbis nem olyan, amihez itt, a mi kényelmes világunkban hozzászoktunk. Példának okáért hogyan nyitsz ki egy konzervdobozt konzervnyitó nélkül?
 6. eljössz június 10-én az ezúttal kifejezetten tiniknek, vagyis 10-18 éves „gyerekeknek” szóló Cool Money Club for Teens pénzügyi kalandparkba, ahol érdekes szerepjáték során ismerkedhetnek meg a gyerekek a kreatív pénzügyi gondolkodással – miközben a „szülőmegőrzőben”, azaz a pénzügyi szalonban Papszt Kriszta pénzügyi IQ tréner, tanácsadó vár Titeket kávé és süti mellett, hogy szabadon, kötetlen beszélgetés keretében kérdezhessétek meg a pénzügyekről mindazt, amit eddig nem tudtál, vagy nem mertél megkérdezni senkitől… 🙂

Még a pénzügyi nevelés is lehet kreatív. Hitted volna? 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube