A Rubik-kocka és a gyerekek pénzügyi nevelése

Most ünnepeljük Rubik Ernőt, két okból is: egyrészt mert ő maga 70, az általa feltalált világhírű kocka pedig 40 éves. Egy korosztály vagyunk a kocka meg én, mert én csak négy évvel vagyok idősebb, mint ő. Viszont mivel jóformán együtt nőttünk fel, így láttam, tapasztaltam, mire is képes ez a játék. Később azt is megfigyeltem, hogy a gyerekek pénzügyi nevelése több ponton is kötődhet ehhez. 

Rubik-kocka, a csodás

A Rubik-kocka (leánykori nevén: bűvös kocka) valóban megérdemli a bűvös jelzőt: nemcsak azért, mert elképesztő mérnöki lelemény a minden irányba elforgatható szerkezete, hanem azért is, mert az egyik legjobb képességfejlesztő játék is.

Gyerekek pénzügyi nevelése és Rubik-kocka: mi a közös bennük?

Professzor MalacPersely designja: mydentity.hu

 Kapásból egy pár terület, ahol biztosan fejleszti a gyerek készségeit, képességeit:

 • térbeli tájékozódás
 • térérzékelés (fejben – ergo ez a vizuális-térbeli intelligencia trenírozására kiváló)
 • szem-kéz koordináció
 • logikai készségek
 • kombinációs készségek
 • kitartás, újrapróbálkozás (ez is fontos, majd meglátod, hogy miért)
 • problémamegoldó képesség

Rubik-kocka és a gyerekek pénzügyi nevelése – mi a közös bennük? 

Sok. Ha jobban megnézed a fenti listát, láthatod, hogy a negyedik ponttól csupa olyan készséget, képességet soroltam fel, amely mind szerepel abban a 28 tételes listában, amely a pénzügyi intelligencia fejlesztéséhez szükséges. (Erről anno írtam a boldogult emlékű Pénzügyi Nevelési Tréning keretei között, ez ma már nem elérhető. Pontosabban lesz még, csak más formában. A lista is elérhető lesz nemsokára.)

 • A logikai-matematikai intelligencia a személyes pénzügyek terén is hasznos dolog.
 • A kombinációs készségek pl. egy befektetési portfólió kialakítása során jöhetnek jól.
 • A kitartás akár már a takarékosság folyamán nélkülözhetetlen lehet, és ezt már gyerekkorban elkezdi megtapasztalni az utódunk.
 • Az újrakezdés képessége pedig alap kell, hogy legyen, még akkor is, ha fáj (sőt igazából pont akkor a legszükségesebb, ha pont fáj). A pénzügyekben ugyanis óhatatlanul ott a kockázat, még akkor is, ha atombiztosnak hirdetnek egy befektetést. (Atombiztos, tehát kockázatmentes befektetés nincs. Valamilyen kockázat mindig van, még akkor is, ha ilyen-olyan garanciákat adnak. Ezzel tisztában kell lenni, és emiatt nem árt izmosítani az újrakezdés képességét sem.)
 • A problémamegoldó képességről meg már ne is beszéljünk: ez a képesség ugyanis a váratlan kiadások kezelésétől kezdve egészen egy fontos bevételi forrásunk kieséséig sok mindennek a lekezelését teszi lehetővé.

Ja, és még egy dologra nagyon tuti a Rubik-kocka: ez is lehet a gyerek számára egy megtakarítási cél. Így aztán már a kocka megszerzése előtt lehet bizonyos készségeket, képességeket trenírozni a gyereknél… 🙂 Isten éltesse Rubik Ernőt és a bűvös kockát! 

Himer Csilla

Gratulálok! Te is csatlakoztál azon szülők közösségéhez, akik fontosnak tartják a gyerekeiket abból a szempontból is felkészíteni a nagybetűs életre, hogy egy rugalmasan alakítható pénzügyi életvitel alkalmazását tanulják meg a saját boldogulásuk, anyagi biztonságuk érdekében - mindezt pedig úgy, hogy közben nem vesztik szem elől, hogy a családtagok minőségi időt tölthessenek el egymással. Ehhez nemcsak itt találsz tőlem mindenféle okosságokat, anyagokat, hanem az itt látható közösségi oldalakon is. És még ezeken kívül: scribd.com: http://www.scribd.com/HimerCsilla slideshare.com: http://www.slideshare.net/HCsilla A Sykpe-csatornámat csak ügyfeleknek tartom fenn. Jó tanulást, jó játékot!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube